SVETOVNE RAZSTAVE

Št. strani: 13


SVETOVNE RAZSTAVE

(e-učna pot)
APRIL 2022

Pozdravljeni!

Težavnost: od 7. do 9. razreda OŠ
Predvideni čas reševanja: 15–20 min
Učni cilj: Učimo se o svetovnih razstavah in podrobneje spoznavamo Expo 2020.
Avtorica učne poti: Dominika Ahačič
Besedilo tiskane izdaje v reviji PIL: Neža Erlih
<< Stran 1
Stran 2
Št. strani: 13
EXPO

Svetovna razstava, ki ji rečemo tudi Word Expo ali samo Expo, je množična prireditev, na kateri države predstavijo svoje dosežke na različnih področjih življenja (tehnologija, znanost, umetnost, turizem, šport …). Razstave običajno prirejajo vsakih pet let v velikih mestih po svetu, za obiskovalce pa so odprte pol leta.

Prve svetovne razstave smo spoznavali v aprilski številki revije PIL, v nadaljevanju pa bomo odkrili še nekaj zanimivosti predvsem z zadnjega Expa, ki se je konec marca zaključil v Dubaju.


<< Stran 2
Stran 3
Št. strani: 13
Dišečo meliso čebele obožujejo.
PRVA SVETOVNA RAZSTAVA

Kot verjetno že veš, se je prirejanje svetovnih razstav začelo med industrijsko revolucijo v času vzpona evropskih kolonialnih velesil. Prva svetovna razstava je bila tako leta 1851 v Londonu, ki je bil takrat središče izjemno uspešnega britanskega imperija kraljice Viktorije. Veliko razstavo industrijskih izdelkov so pripravili na pobudo kraljičinega moža Alberta, ki se je zanimal za inovacije, industrijo, znanost in umetnost.

V ta namen so v parku Hyde zgradili znamenito Kristalno palačo, ki je postala razstavni prostor za 25 sodelujočih držav. To se nam danes, ko se na svetovnih razstavah predstavlja več kot 100 držav, zdi malo, a obiskovalci prvega Expa so bili kljub temu navdušeni. Ideja o tovrstnem dogodku se je zato hitro razširila, najprej po Evropi, nato pa po vsem svetu.


<< Stran 3
Stran 4
Št. strani: 13
Prvo izdajo Bratovščine Sinjega galeba je ilustriral Albert Sirk.
Vse do sredine 20. stoletja so svetovne razstave v središče postavljale tehnološke inovacije in materialni napredek. Po drugi svetovni vojni pa je v ospredje prišlo spodbujanje človeškega napredka, miru in mednarodnega dialoga med državami ter skrb za okolje.

Od leta 2000 Expo ozavešča o pomenu trajnostnega razvoja in išče rešitve za ključne izzive današnjega časa (onesnaženost okolja, naravne nesreče, pomanjkanje hrane, pandemije).

V zadnjih letih se na Expu s svojim razstavnim prostorom predstavijo skoraj vse države sveta, zato svetovne razstave veljajo za največje mednarodne dogodke, ki privabijo na milijone obiskovalcev.

Čeprav je tematika vsake razstave drugačna, njen osnovni koncept še vedno sledi prvotni ideji – predstaviti najnovejša dognanja in dosežke na znanstvenem, tehnološkem, ekonomskem in družbenem področju. Razstave želijo spodbujati k napredku za boljšo prihodnost vseh Zemljanov, obenem pa povezovati države, mednarodne organizacije, podjetja in uspešne posameznike iz vsega sveta.

Katere so bile tri glavne teme Expa 2020?
Zdravje, izobraževanje in skrb za okolje.
Mobilnost, trajnost in priložnost.
Trajnost, varnost in dobro počutje.
Znanje, napredek, enakopravnost.


<< Stran 4
Stran 5
Št. strani: 13
Obiskovalci svetovne razstave v St. Louisu so bili navdušeni nad sladoledom v kornetu.

ZANIMIVI IZUMI

Za namen svetovnih razstav so nastale številne znamenite stavbe, ki smo jih predstavili v veselošolski prilogi revije PIL (april 2022).

Svetovne razstave pa niso prinesle le arhitekturnih dosežkov, ampak so ljudem predstavile tudi različne nove naprave, uporabne predmete in celo živila.

Na svetovni razstavi v ameriškem mestu St. Louis leta 1904 so bili obiskovalci navdušeni nad posebnim vafljem v obliki stožca, v katerem so jim postregli sladoled. Gre seveda za nam dobro poznan sladoledni kornet.

Čeprav naj bi prvi sladoledni kornet izumili v Italiji, se je prvič bolj množično pojavil prav na svetovni razstavi v St. Louisu. Kot pravi zgodba, je Ernest A. Hamwi poleg prodajalca sladoleda na sejmu prodajal majhne, vafljem podobne sladice. Ko je prodajalcu sladoleda zmanjkalo skodelic, se je Hamwi odločil, da bo svoje vaflje zvil v obliko roga oziroma stožca, da bi lahko držali kepice sladoleda. Rezultat je bil prvi ameriški sladoledni kornet.

Na razstavi v St. Louisu naj bi obiskovalci prvič poskusili tudi hamburger, hot dog, ledeni čaj in sladko peno.

Kako imenujemo osebo, ki naredi ali ustvari kaj novega, zlasti na tehničnem področju?
Znanstvenik.
Profesor.
Poliglot.
Izumitelj.<< Stran 5
Stran 6
Št. strani: 13
Alexander Graham Bell
Na svetovnih razstavah so se predstavili prvi pomivalni stroj, prva barvna televizija pa tudi prvi računalnik in telefon.

Angleški matematik Charles Babbage je leta 1862 na razstavi v Londonu predstavil posebno napravo, ki se je imenovala analitični motor oziroma stroj. Z njim mu je uspelo postaviti osnovne mehanizme delovanja sodobnega računalnika, ki se je razvil mnogo let kasneje.

Čeprav tovrsten mehanski računski stroj – imel je kolesje in zobnike – ni bil podoben računalnikom, ki jih uporabljamo danes, Babbage velja za »očeta računalnika«.

Na razstavi v Filadelfiji leta 1876 pa je Alexander Graham Bell predstavil prvi telefon na svetu.

Američanka Josephine Cochrane se je rodila v bogati družini in ni marala zapravljati časa z enim od vsakdanjih gospodinjskih opravil. Zato se je odločila, da bo izumila napravo, ki ji bo olajšala delo.

Katero danes nepogrešljivo napravo je na svetovni razstavi leta 1893 Chicagu predstavila Josephine?
Likalnik.
Sesalnik.
Pralni stroj.
Pomivalni stroj.

<< Stran 6
Stran 7
Št. strani: 13
Pogled na najvišjo stavbo na svetu, nebotičnik Burdž Kalifa v Dubaju.
EXPO 2020

Države, ki imajo veliko denarja, se na svetovnih razstavah vedno predstavijo z odmevnimi paviljoni. Tako je bilo leta 1851, ko je bila prva organizirana v Londonu, nič drugače pa ni bilo letos na Expu v Dubaju.

Dubaj je največje mesto Združenih arabskih emiratov in glavno mesto istoimenskega emirata, enega od sedmih, ki sestavljajo državo.

Zdi se, da v Dubaju zgradbe rastejo kot gobe po dežju. Vse od 21. stoletja naprej v mestu gradijo ogromne stavbe, imajo največje notranje smučarsko središče na svetu in številna luksuzna umetna otočja.

V Dubaju najdemo najvišjo stavbo na svetu, nebotičnik Burdž Kalifa, ki ima 163 nadstropij in je visok več kot 820 metrov. Gre za stanovanjsko-poslovni objekt, v katerem poleg stanovanj in hotelov najdemo največji trgovski center na svetu, podvodni živalski vrt in veliko drsališče.

Dubaj je eno najbolj obiskanih turističnih mest na svetu in pomembno poslovno središče.

Katero mesto je glavno mesto Združenih arabskih emiratov?
Abu Dabi.
Riad.
Dubaj.
Doha.
<< Stran 7
Stran 8
Št. strani: 13
Privlačno zasnovana zunanjost slovenskega paviljona je ponazarjala slovenski gozd.
SLOVENSKI PAVILJON NA EXPU 2020

Slovenski paviljon oziroma stavba, namenjena razstavi, je bila delo arhitektov Roberta Kluna, Sandija Pirša in njunih sodelavcev. Paviljon je bil postavljen na 1550 m2 velikem razstavnem prostoru v tematskem sklopu trajnost. Slovenijo je predstavil kot zeleno srce v središču Evrope, ki je pomembno stičišče kopenskih in morskih prometnih poti.

Imel je tri nadstropja. V pritličju so bili poleg prostora za druženje prikazani naši kulturni, znanstveni in športni dosežki, v prvem nadstropju sta bili pametni sobi za predvajanje različnih filmov, drugo nadstropje pa je bilo namenjeno predstavitvi slovenskega gospodarstva.

Obiskovalce je navduševala tudi zelena zunanjost paviljona, ki je ponazarjala slovenski gozd. Izdelana je bila iz 45.000 rastlin, ki so odlično uspevale v vročem podnebju, značilnem za Dubaj.

Da si boš paviljon lažje predstavljal/a, si oglej VIDEO.

Nacionalni dan na kulturni praznik

Vsaka od sodelujočih držav na Expu 2020 je v času svetovne razstave pripravila tudi svoj nacionalni ali častni dan. Slovenski nacionalni dan je bil na slovenski kulturni praznik, 8. februarja 2022.

Na trgu Al Wasl, ki je bilo osrednje prizorišče Expa 2020, je na ta dan potekala posebna slovesnost in koncert priznanih slovenskih glasbenikov.

Prvi nacionalni dan v času Expa 2020 je 2. oktobra 2021 praznovala Francija, kot zadnja pa je nacionalni dan slavila Indija, in sicer 29. marca 2022.

Osrednje prizorišče Expa v Dubaju, kjer so potekali tudi osrednji dogodki ob nacionalnih dnevih posameznih držav, je bil trg z imenom Al Wasl. Kaj to pomeni v arabščini?
Napredek.
Povezovanje.
Tekmovanje.
Prijateljstvo.

<< Stran 8
Stran 9
Št. strani: 13
Na trgu Al Wasl, ki je bilo osrednje prizorišče Expa 2020, so nastopali tudi Slovenci.


NASTOPI ŠTEVILNIH ZNANIH GLASBENIKOV

V paviljonih se v času razstave odvijajo številni poslovni sestanki, predstavljajo se podjetja in njihovi dosežki, odvijajo se kulturni in glasbeni nastopi …

Slovenski paviljon je poleg predstavitev slovenskih podjetij pripravil kar nekaj dogodkov v čast dneva državnosti, predstavili so slovenski turizem, predvajali nekaj zanimivih dokumentarnih filmov (denimo Divja Slovenija, ki prikazuje naš rastlinski in živalski svet) in pripravili pokušino slovenskih jedi.

Dogajanje v slovenskem paviljonu so popestrili Tinkara Kovač, Vlado Kreslin, skupina Društvo mrtvih pesnikov, Klemen Slakonja in različne folklorne skupine. Končni glasbeni nastop pa je v slovenskem paviljonu pripravil DJ Umek.

Svetovna razstava torej ne privabi zgolj priznanih podjetnikov, ampak tudi športnike, glasbenike in druge kulturne ustvarjalce. Ti s svojim prihodom poskrbijo predvsem za promocijo lastne države oziroma določene panoge, denimo turizma. To vlogo pogosto odigrajo uspešni športniki, zato ne preseneča, da so Dubaj obiskali Lionel Messi, Cristiano Ronaldo in Tadej Pogačar.

S kakšnim izrazom poimenujemo osebo, ki s svojim ugledom in položajem v družbi skrbi, da se nekaj (na primer slovenski turizem) uveljavlja in razvija?
Ambasador.
Kritik.
Pooblaščenec.
Politik.


<< Stran 9
Stran 10
Št. strani: 13
Deroči slap Surreal je navduševal obiskovalce svetovne razstave v Dubaju.

VELIČASTEN SLAP

Ena izmed zanimivosti Expa 2020 je bil mogočen slap oziroma polkrožna skulptura, imenovana Surreal, s 14 metri visokimi stenami. Iz njih se je proti dnu spuščala deroča voda, ki je skrbela za prijetno ohladitev obiskovalcev. Povprečna dnevna temperatura v Dubaju je poleti 40 stopinj, pogosto pa se dvigne tudi do 50 stopinj Celzija.

Mnogi obiskovalci so zato kljub strahu, da jih bo deroča voda odnesla, sezuli čevlje in stopali po vodi, ki je prihrumela z vrha tega veličastnega slapu. Deroča voda seveda ni nobenega od njih poškodovala, saj je, tik preden je pridrvela do dna, čudežno izginila.

Kam točno in kako je zaokrožila nazaj na vrh, sta skrivnosti, ki ju obiskovalcem ni uspelo razvozlati.
Ponoči se je osvežujoči slap spremenil v skrivnostni ognjenik, ki je očaral s plameni v rdečih, zelenih in rumenih barvnih odtenkih.

Dogajanje je spremljala posebna glasba, ki jo je napisal Ramin Djawadi, skladatelj svetovno znane serije Igra prestolov.

Kako je bil videti deroči slap, si poglej TUKAJ.

<< Stran 10
Stran 11
Št. strani: 13
Vhod v paviljon Savdske Arabije.
NAJZANIMIVEJŠI PAVILJONI

Nizozemci so sredi svojega paviljona postavili vrt v obliki stožca, ki je predstavljal krožni podnebni sistem. Iz zraka je zbiral vodo, energijo, proizvajal dež in hrano ter tako ustvarjal začasen življenjski prostor. V švicarskem paviljonu so se obiskovalci morali virtualno sprehoditi po državi in se skozi gosto meglo prebiti na vrh gore, s katere se je razkril neverjeten razgled na vse vrhove švicarskih Alp.

Že tradicionalno pa so s svojimi paviljoni pritegnili poglede še Britanci, Francozi in Nemci, a obiskovalci Expa v Dubaju niso z navdušenjem spoznavali le evropskih držav.

Avstralski paviljon je ob večerih s posebnimi svetlobnimi efekti posnemal nevihtne oblake, Brazilci so v arabsko puščavo prinesli pravo džunglo, paviljon Savdske Arabije, ki je bil drugi največji v Dubaju, pokril bi površino v velikosti dveh nogometnih igrišč, pa je očaral z zunanjostjo. Ponašal se je z največjim interaktivnim zaslonom na svetu z okoli 8000 LED-talnimi lučmi, ki so svetile v različnih barvnih vzorcih.

Po čem si je večina obiskovalcev Expa v Dubaju zapomnila finski paviljon?
Po svetlobnih efektih.
Po velikem bazenu.
Po številnih zelenih rastlinah v notranjosti.
Po glavnem vhodu, ki je posnemal tradicionalni arabski šotor.
<< Stran 11
Stran 12
Št. strani: 13
Japonsko mesto Osaka bo leta 2025 že drugič gostilo Expo.
EXPO SE VRAČA NA JAPONSKO

Države se bodo po 55 letih ponovno zbrale na Japonskem. Za gostiteljico svetovne razstave Expo 2025 je bilo namreč že drugič izbrano mesto Osaka.

Osaka je središče regije Kansai, sicer pa tretje največje japonsko mesto in glavno finančno središče države. Osaka ima velika letališča in dve sodobni pristanišči, s preostalo Japonsko pa je povezana tudi z odličnimi avtocestami in svetovno znanimi hitrimi vlaki šinkansen.

V Osaki so v preteklosti izumili marsikaj, kar še danes uporabljamo v vsakdanjem življenju. Na primer, nož z lomljivim rezilom oziroma olfa nož, instant rezance za hitro pripravo in priljubljene karaoke. Mesto je sicer znano tudi po dobri hrani – številnih azijskih specialitetah, ki so na voljo kar na ulicah.

Organizatorji pričakujejo, da se bo na razstavi, ki bo potekala med 13. aprilom in 13. oktobrom 2025, predstavilo 150 držav in 25 mednarodnih organizacij.

Svojo udeležbo na razstavi je že potrdila tudi Slovenija.

Razstava naj bi v ospredje postavila načine za zmanjšanje bolezni, pandemij, naravnih nesreč in pomanjkanja hrane.

Katera od naštetih jedi velja za specialiteto, ki je značilna posebej za Osako?
Suši (prigrizek).
Okonomiyaki (slane palačinke).
Pad thai (rezanci).
Ramen (juha).


<< Stran 12
Stran 13
Št. strani: 13
Bravo, uspešno si prispel/a do cilja učne poti!

Zaupaj nam svoje podatke in se poteguj za knjižno nagrado. Žrebanje nagrajencev za januarsko učno pot bo 12. MAJA 2022, imena nagrajencev bodo objavljena na naši spletni strani - novice za mulce.

Sledi nam tudi na facebooku.

Ime: *
Priimek: *
E-mail: *
Osnovna šola:
Razred:

* obvezen podatek