Lutkovno gledališče od začetkov do danes

Št. strani: 14


Lutkovno gledališče od začetkov do danes
(e-učna pot)
September 2018

Pozdravljeni!

Avtor: Edi Majaron in Rebeka Tomšič
Težavnost: od 4. do 6. razreda OŠ
Predvideni čas: 10-20 min
Učni cilji: Pokukajmo v lutkovno gledališče.


<< Stran 1
Stran 2
Št. strani: 14
»Ste vsi tukaj?« se zasliši glas z gledališkega odra. Otroke v dvorani nagovarja lik z imenom Pavliha. Pavliha ima dolg nos in širokokrajni klobuk. Njegovi gibi se nič kaj dosti ne spreminjajo, saj je brez nog in trupa. In tudi na obrazu ima vedno enak širok nasmeh, ne glede na situacijo, v kateri se znajde. Enako se reži, pa naj se sreča z grozo ali pa z veseljem in lepoto. Vendar svoja občutja in čustva vedno pokaže; to naredi z glasom. No, seveda vemo, da sama lutka ne govori, pač pa ji glas posodi lutkar. Občinstvo v gledališču to dobro ve, pa vendar se gledalci vživijo in uživajo v predstavi, z likom se celo pogovarjajo.. Spoznajmo lutko, ki spodbuja našo ustvarjalnost in je pomemben del komunikacije z umetnostjo.<< Stran 2
Stran 3
Št. strani: 14
Poglej lutkovno predstavo<< Stran 3
Stran 4
Št. strani: 14
Lutkovna predstava

Ogledal si si posnetek lutkovne predstave o dobroti skromnega peka Mišmaša, ki revnim in otrokom daje kruh tudi zastonj. V tiskani izdaji Vesele šole si prebral, kako lutkovna predstava nastane: pisatelj napiše besedilo, gledališki dramaturg ga predlaga umetniškemu vodji ustanove. Skupaj se posvetujeta, za kaj bo to besedilo primerno in komu bo namenjeno. K sodelovanju povabita režiserja, ki bi to besedilo postavil na oder. Režiser predlaga likovnega umetnika, ki bo narisal skice za lutke, scenograf pa za sceno.

Kdo je avtor (pisatelj) zgodbe Pekarna Mišmaš?
Svetlana Makarovič
Violeta Tomič
Nace Simončič
<< Stran 4
Stran 5
Št. strani: 14
Lutka je scensko bitje, ki ga oživi igralec.
Oblika človekovega ustvarjalnega izražanja

Lutkarstvo je gledališka zvrst, pri kateri lutka postane scensko bitje, ki ga oživlja igralec. Je ena najstarejših oblik človekovega ustvarjalnega izražanja. Poznajo ga vse kulture že od pradavnine. Že v 11. stoletju pred našim štetjem je obstajalo na indonezijskih otokih, znano je bilo pri starih Egipčanih, Grkih in Rimljanih. Lutkarstvo ima tudi v Sloveniji bogato tradicijo, pa čeprav je pri nas dejavno šele dobro stoletje.

Kako se imenujejo lutke, poimenovane po indonezijskem otoku?
javanke
marote
marionete
<< Stran 5
Stran 6
Št. strani: 14
Senčno gledališče je poznal že jamski človek.
Zgodnji začetki

Zvečer, ko tik pred spanjem prižgeš luč, lahko s svojimi prsti ustvariš sence in jih preslikaš na stene sobe ter prirediš svojo predstavo. Tako si je tudi jamski človek krajšal večere v svojih bivališčih. Plamen je slikal zanimive podobe na stene njegovega bivališča, preprosta predstava pa je zabavala in tudi strašila gledalce.

Kako imenujemo gledališče, ki z lutkami in s pomočjo svetlobe slika sence na stene ali platno?
senčno gledališče
sončno gledališče
svetlobno gledališče

<< Stran 6
Stran 7
Št. strani: 14
Preproste lutke na palici.
Javanke

Lutke na palici so zelo raznolike – lahko so povsem enostavne, izdelane iz kuhalnice, ali bolj dodelane in tudi bolj premične. Take so tudi lutke na indonezijskem otoku Java in jih tako imenujemo tudi javanke.

Kako imenujemo igralca, ki na odru oživlja lutko?
Pavliha
protagonist
lutkar
<< Stran 7
Stran 8
Št. strani: 14
Vodne lutke. Kulturna dediščina Vietnama.
Vodne lutke

Ali veš, da obstajajo tudi lutkovne predstave v vodi? Vodno lutkarstvo je starodavna veščina, ki je tesno povezana s podeželsko kulturo pridelovalcev riža in je danes pomemben del kulturne dediščine Vietnama.

Prve predstave so se dogajale na gladini riževih polj, kjer so si kmetje krajšali čas z živahno ustvarjalnostjo in domišljijo. Iz kratkočasnih iger so postopoma nastajale prave predstave in vaščani so se z njimi radi poveselili ob koncu napornih tednov po žetvi riža.

Vodno lutkarstvo izvira iz Vietnama. Spoznali pa smo tudi že gledališče s senčnimi lutkami. Od kod izvira?
Iz Francije.
Iz Tajske.
Iz Indonezije.
<< Stran 8
Stran 9
Št. strani: 14
Marionete so lutke, ki so od zgoraj vodene po nitih.
Vrste lutk

Poznamo več različnih vrst lutk. Pri nas so najbolj priljubljene marionete. Beseda marioneta je francoskega izvora, nastala iz imena Marion (Marija). V 9. stoletju se je razvila tradicija uprizarjanja biblijskih zgodb, v igrah pa je nastopala »mala Marija« oziroma »Marionnette«. Francozi to besedo uporabljajo za poimenovanje vseh lutk, pri nas pa marioneta rečemo tisti lutki, ki je vodena od zgoraj po nitih.

Poznaš še kakšno vrsto lutk?
koprčanke
javanke
japanke
<< Stran 9
Stran 10
Št. strani: 14
Lutkovni junaki

Si si že kdaj ogledal lutkovno predstavo? Se spomniš kakšnega glavnega junaka? Kakšen se ti je zdel? Je bil navihan, razigran, vesel, hudoben? Si ga poznal že iz knjige?

Spodaj so fotografije lutkovnih junakov, ti pa jih poimenuj, tako da njihova imena povlečeš k fotografijam.
Ostržek
Pavliha
Mala Čarovnica
Sapramiška


<< Stran 10
Stran 11
Št. strani: 14
Japonsko tradicionalno gledališče.
Namizne lutke

V lutkovnem gledališču lahko vidimo tudi namizne lutke. Pri predstavi z namiznimi lutkami vidimo tudi animatorja. Je zaveznik lutke, daje ji svojo energijo, da na odru zaživi v svoji vlogi. Te lutke izvirajo iz japonskega tradicionalnega gledališča.

Si že prebral tiskano izdajo Vesele šole? Tam najdeš odgovor na vprašanje: Kako se imenuje tradicionalno japonsko gledališče?
šamisen
bunru
bunraku
<< Stran 11
Stran 12
Št. strani: 14
Letošnji mednarodni lutkovni festival Lutke 2018 bo med 12. in 16. septembrom potekal na različnih prizoriščih Lutkovnega gledališča Ljubljana
Srečajmo se z lutko

Že veš, da imamo v Sloveniji vsako drugo leto lutkovni festival? Mednarodni festival LUTKE poteka v Ljubljani in gosti izbor kakovostnih lutkovnih predstav za otroke in odrasle z vsega sveta.

Zaradi svoje kakovosti je festival priznan tudi širše. Organizira ga Lutkovno gledališče Ljubljana, osrednja slovenska lutkovna ustanova.

Letošnji mednarodni lutkovni festival Lutke 2018 bo med 12. in 16. septembrom potekal na različnih prizoriščih Lutkovnega gledališča Ljubljana, na Velikem odru, Malem odru, Odru pod zvezdami, Šentjakobskem odru, v Kulturnici in Tunelu, na Ljubljanskem gradu in v Stari mestni elektrarni.

V Sloveniji imamo dve ustanovi poklicnega lutkovnega gledališča. Lutkovno gledališče v Ljubljani in Lutkovno gledališče v:
Sežani
Ptuju
Mariboru<< Stran 12
Stran 13
Št. strani: 14

Kulturna dediščina

Lutke in njihove ustvarjalce lahko čisto od blizu spoznaš v Lutkovnem muzeju na Ljubljanskem gradu. Več boš izvedel, če slediš tej povezavi.

Lutkarstvo ima velik pomen za slovensko kulturo in je pomemben del naše kulturne dediščine. V poklon našim velikim lutkarskim umetnikom in več kot stoletju dolgi tradiciji je Lutkovno gledališče Ljubljana konec maja 2015 v sodelovanju z Ljubljanskim gradom odprlo lutkovni muzej.

Muzej hrani obsežno zbirko predmetov iz slovenske lutkovne zgodovine. Poleg lutk boste v zbirki lahko videli tudi scenske elemente, tehnične skice, arhivske dokumente ter se celo preizkusili v lutkarskih veščinah. Udeležite se lahko tudi ustvarjalnih delavnic in pedagoških programov.

Veste, katera izvirna slovenska predstava ima za seboj že 1700 ponovitev in je mednarodno zelo znana? Istoimenska lutka je prva, ki jo boste srečali ob vstopu v muzej.
Deklica Delfina
Večni hodec
Sapramiška
<< Stran 13
Stran 14
Št. strani: 14
Bravo, uspešno si prispel do konca učne poti!

Zaupaj nam svoje podatke in se poteguj za vstopnico za lutkovno predstavo.

Ime: *
Priimek: *
E-mail: *
Osnovna šola:
Razred:

* obvezen podatek