Slikarstvo na Slovenskem

Št. strani: 13


Slikarstvo na Slovenskem
(e-učna pot)
November 2018

Pozdravljeni!

Težavnost: od 4. do 6. razreda OŠ
Predvideni čas: 10-20 min
Učni cilji: Spoznajmo slovenske slikarje in njihova dela
Slikovno gradivo v učni poti: Arhiv Narodne galerije. Janko Dermastja, Bojan Salaj (fotografa)
Avtor: Rebeka Tomšič


<< Stran 1
Stran 2
Št. strani: 13


»Slikanje je le drugačen način pisanja dnevnika.«
Pablo Picasso


Za Pabla Picassa ste gotovo že slišali. Pa tudi veste, po čem je tako znan. Po svojih slikah, kajne? Gospod Picasso je bil španskega rodu, zato tokrat ne bomo govorili o njem. Decembra bomo pri Veseli šoli spoznavali slikarstvo na naših tleh.

Koliko slovenskih slikarjev in njihovih slik lahko zdajle našteješ, ne da bi kam pokukal?

Zakaj bi jih pa sploh moral poznati? No, eden od razlogov bi lahko bil, da si velik ljubitelj umetnosti in te bo poklicna pot morda peljala v umetniško smer. Po drugi strani pa z osnovnim poznavanjem področij umetnostne zgodovine spoznavamo našo kulturno dediščino, nacionalno kulturno identiteto in razumemo vpetost slovenske umetnosti v evropski in svetovni prostor. Morda je še bolj razumljivo, če rečemo, da je imela kultura v preteklosti eno ključnih vlog pri oblikovanju slovenskega naroda in slovenske države.

Spoznajmo del te kulture, ki je naš velik ponos. To je slikarstvo.

<< Stran 2
Stran 3
Št. strani: 13
Poglej kratek video o zbirki slik v Narodni galeriji.

<< Stran 3
Stran 4
Št. strani: 13
Narodna galerija
Slikarska dela v Narodni galeriji Slovenije

V videu si videl kar nekaj slikarskih del, ki so na ogled v Narodni galeriji Slovenije.
Narodna galerija je prava zakladnica slovenske likovne umetnosti preteklih obdobij. Srce galerije je stalna zbirka, ki danes vključuje več kot 600 umetnin od srednjega veka do konca 20. stoletja. Umetnine so v stalni zbirki razstavljene po časovnem zaporedju. V dvoranah so tako predstavljena posamezna slogovna obdobja oz. umetnostne smeri: gotika, barok, bidermajer, romantika, realizem, impresionizem …

Prva umetniška slika, ki si jo videl v filmčku, je delo slikarja Mihaela Stroja. Kdo je upodobljen na portretu?
Kofetarica
Luiza Pesjak
Sejalec
<< Stran 4
Stran 5
Št. strani: 13
Naklo v Beli krajini – Cerkev sv. Jakoba: Na stenah so gotske freske s prizori Kristusovega trpljenja, na oboku angeli, ki nosijo orodja Kristusovega mučeništva.
Gotika

Gotika ali gotski slog je evropski umetnostni slog. Začel se je v 12. stoletju v Franciji. V gotiki so se močno razvile vse vrste umetnosti, poleg večjih, kot so arhitektura, kiparstvo, slikarstvo in steklarstvo, še manjše in manj znane umetnosti, kot so zlatarstvo, miniature, oblikovanje slonovine, tkanje …
Slike so v tem obdobju slikarjem naročali pomembnejši meščani. Upodobitve izražajo močna verska čustva (ponižnost, kesanje, pravičnost, skromnost). Značilne so vitke, usločene drže oseb, bogata oblačila in razkošno okolje.
V Sloveniji so v gotskem slikarstvu zelo pomembne freske, s katerimi so poslikali številne cerkve.


Freska je oblika slikarstva, pri kateri se barve nanesejo na svež omet. V katero zvrst slikarstva jih uvrščamo?
Knjižno slikarstvo
Slikarstvo na platno
Stensko slikarstvo
Slikarstvo na steklo
<< Stran 5
Stran 6
Št. strani: 13
Leonardo da Vinci je zagotovo eden od najbolj priznanih renesančnih umetnikov.
Renesansa

Renesansa se je kot umetniški slog pojavila v 14. stoletju v bogatih mestnih državah na italijanskem polotoku. Beseda RENESANSA pomeni preporod – čas, ko je oživela kultura antične Grčije in Rima – preporod antike.

Podobno kot zdaj pišemo o renesansi, bodo nekoč pisali o informacijski dobi, v kateri živimo zdaj; v naše vsakdanje življenje je vnesla veliko nenadnih sprememb. Tudi renesansa je prinesla svežino in novosti v življenje, ki je do takrat potekalo po fevdalni miselnosti in se ravnalo le po »božji milosti«.

Takrat se je pojavila zelo pomembna iznajdba, to je knjižni tisk s premičnimi črkami, ki je približal branje knjig širšemu krogu ljudi. Pred tem so lahko brali le cerkveni veljaki in redki izobraženci, ki so znali latinski jezik. Renesančni humanisti so zdaj lahko brali knjige pomembnih antičnih mislecev in širili napredne misli.

V ospredje na mesto Boga pride človek, njegova duša, telo in razum. V umetnosti pride do natančnih prikazov človeškega telesa in narave.

Renesansa je močno vplivala na številne vrste umetnosti. Označi, kaj od naštetega je umetnost.
arheologija
glasba
kiparstvo
znanost
slikarstvo

<< Stran 6
Stran 7
Št. strani: 13
Luiza Pesjak je bila pisateljica in pesnica. Naslikal jo je slikar Mihael Stroj.
Bidermajer

Morda si kdaj slišal babico ali prababico reči: »To je bidermajer.« Pri tem je gledala v šopek rož ali v stol, mizo oziroma drug kos pohištva.

Kaj pravzaprav to pomeni? To pomeni, da so slogovne ali oblikovne značilnosti predmeta iz obdobja, ki ga imenujemo bidermajer, ali spominjajo na to obdobje.

Spoznali smo že, da je imelo vsako obdobje svoje značilnosti. Bidermajersko slikarstvo slika realne podobe vsakodnevnega življenja, veliko poudarka da detajlom. V tem obdobju je postala priljubljena tudi krajina, zato so se nekateri slikarji odpravili celo v Alpe v Italijo in slikali neokrnjeno naravo pa tudi nevihte, poplave in vulkanske erupcije.

Na fotografiji je slika Luize Pesjak, delo slikarja Mihaela Stroja. Morda veš, kako imenujemo takšno upodobitev, na kateri prevladuje obraz in tudi izraz osebe?
Pejsaž
Portret
Posnetek
Panorama


<< Stran 7
Stran 8
Št. strani: 13
Najbolj znana slovenska umetnica Ivana Kobilca.
Ivana Kobilca

Najbolj znana slovenska slikarka se je rodila decembra leta 1861. Ivana Kobilca je sodila med prve ženske moderne dobe, ki se jim je uspelo uveljaviti v tradicionalno moškem poklicu – slikarstvu. Svoja dela je razstavljala po vsej Evropi, prav tako je dobivala prestižna naročila za cerkveno in posvetno oblast.
Ivana je rada živela raznoliko življenje, preizkusila je vse, kar je bilo takrat mogoče: od vegetarijanstva do sabljanja.

Uspelo ji je portretirati ljudi vseh slojev in starosti, med njimi tudi berlinske milijonarje, politike, prestižne meščanke in vaške posebneže.

Veš, kateri sta Ivanini najbolj znani sliki?
Otroci in Vrba žalujka
Poletje in Kofetarica
Branjevka in Drevo v vetru
Sončnice in Ljubljana


<< Stran 8
Stran 9
Št. strani: 13
Ena najbolj znanih slovenskih impresionističnih slik Sejalec.
Impresionizem

Impresionizem je umetniška smer, ki se je pojavila v evropski umetnosti v drugi polovici 19. stoletja. Gibanje je poimenovano po sliki Clauda Moneta Impresija, vzhajajoče sonce.
Impresionistični slikarji so kršili mnoga slikarska pravila, ki so jih postavile prejšnje generacije. Zavračali so upodabljanje idealne lepote in raje slikali po lastnem vtisu, zato so se slike obiskovalcem njihovih razstav pogosto zdele nenavadne in nedokončane.

Slika Sejalec, ki jo vidiš desno, sodi med impresionistična dela. Morda veš, kdo jo je naslikal?
Ivana Kobilca
Mihael Stroj
Ivan Gohar
<< Stran 9
Stran 10
Št. strani: 13
Umetniško delo slikarja Ivana Groharja – Pomlad.
Ivan Grohar

Ivan Grohar je bil eden izmed najbolj znanih slovenskih predstavnikov impresionističnega gibanja. Že kot otrok je pokazal zanimanje za slikarstvo, vendar si ni mogel privoščiti prestižne izobrazbe, saj je bil sirota. Na začetku je ustvarjal pri cerkvenem slikarju Matiji Bradašku v Kranju, nato pa v ateljeju Spiridiona Milanesija, dokler ni bil vpoklican v vojsko.

Svojo umetniško pot je začel kot cerkveni slikar, nadaljeval pa kot realist. Po letu 1900 je sicer slikal s simbolističnimi prvinami, vendar ga je dokončno prevzel impresionizem.

Grohar je imel velik vpliv na kasnejše umetnike, eno izmed njegovih del sta simbolično prevzeli Semenarna Ljubljana in Turistično društvo Sorica, prav tako je upodobljeno na slovenskem evrskem kovancu za 5 centov.

Kakšen je naslov slike Ivana Groharja, ki je upodobljena na slovenskem evrskem kovancu za 5 centov?
Pomlad
Sejalec
Luiza Pesjak
Snopi


<< Stran 10
Stran 11
Št. strani: 13
Konservatorsko-restavracijska delavnica v Narodni galeriji
Konserviranje in restavriranje

V povezavi s slikarskimi in drugimi umetniškimi deli pogosto slišimo besedi konserviranje in restavriranje. Da bi ohranili našo kulturno dediščino in bo ta na ogled tudi prihodnjim rodovom, moramo skrbno ravnati z umetniškimi predmeti in jih zaščititi.
Dejavniki, kot so vlažnost, temperatura, osvetlitev, čistost zraka, hrup, tresljaji in mnogi drugi, povzročajo propadanje umetnin. Zato imajo v institucijah, kot so muzeji in galerije, zaposlene strokovnjake konservatorje in restavratorje, ki z minimalnimi posegi upočasnijo neizbežno propadanje originalnih materialov.

Kadar nekaj konserviramo, pomeni, da skušamo podaljšati življenjsko dobo predmeta. Kot na primer pri ozimnici, kisle kumarice so dalj časa užitne, če jih konzerviramo oziroma v alkoholnem kisu shranimo v nepredušno zaprte kozarce. S tehnološkim razvojem orodij in materialov lahko prav tako podaljšamo življenjsko dobo umetnini. Temu pravimo konservacija umetniškega dela.

Kadar pa želimo, da bi poškodovana umetnina dobila prvotno podobo, se lotimo obnove, obnovo umetnin imenujemo:
preslikava
restavracija
replika
<< Stran 11
Stran 12
Št. strani: 13
Čigavo delo je na sliki?

Omenili smo kar nekaj slikarjev in njihovih znamenitih del. Bi po sliki znal prepoznati, kdo jo je naslikal?
Leonardo da Vinci
Ivana Kobilca
Ivan Grohar
Rihard Jakopič
Ivan Grohar
Ivana Kobilca
Matija Jama
Ivana Kobilca
Rihard Jakopič

<< Stran 12
Stran 13
Št. strani: 13
Bravo, uspešno si prispel do cilja učne poti!

Zaupaj nam svoje podatke in se poteguj za nagrado, ki jo podarja Narodna galerija: Pesmi iz galerije, Andrej Rozman Roza

Ime: *
Priimek: *
E-mail: *
Osnovna šola:
Razred:

* obvezen podatek