MIGAJMO ZA VESELJE IN ZDRAVJE

Št. strani: 9


Pozdravljeni!

Težavnost: od 7. do 9. razreda OŠ

Predvideni čas reševanja: 10 min

Učni cilj: Učimo se o kosteh, sklepih in mišicah, ki jih potrebujemo za gibanje.

Avtorica učne poti: Dominika Ahačič

Avtorica besedila v tiskani izdaji revije PIL: Nadja Petko<< Stran 1
Stran 2
Št. strani: 9
GIBANJE

Za otroke in tudi za odrasle je telesna vadba bistvenega pomena za zdravje in dobro počutje.

V Veseli šoli Migajmo za veselje in zdravje, ki jo najdeš v majski številki revije PIL, smo spoznali, da je naše telo ustvarjeno za gibanje. V nadaljevanju pa boš izvedel nekaj več o naših kosteh, sklepih in mišicah, ki jih potrebujemo za gibanje.


<< Stran 2
Stran 3
Št. strani: 9
Prvo izdajo Bratovščine Sinjega galeba je ilustriral Albert Sirk.
Okostje ali skelet daje našemu telesu oporo in držo, hkrati pa varuje notranje organe. Sestavljeno je iz kosti različnih velikosti in oblik, odrasel človek jih ima več kot 200. Kosti so med seboj povezane s sklepi, premikajo pa jih mišice.

Najmanjša koščica v človeškem telesu je stremence v notranjem ušesu – velika je kot riževo zrno. Ali veš, katera je najdaljša kost?
Stegnenica.
Petnica.
Pogačica.
Podlahtnica.


<< Stran 3
Stran 4
Št. strani: 9
Kosti so žive in se nenehno obnavljajo.

KOSTI IN SKLEPI

Kosti so v notranjosti luknjičaste, saj bi bile sicer pretežke. Imajo pa še eno zanimivo lastnost – lahko se same zacelijo. Zlomljeno kost zato samo naravnamo in jo damo v opornico ali v mavec. Po nekaj tednih je spet kot nova.

Med seboj so kosti povezane s sklepi, kar jim omogoča boljšo gibljivost, obenem pa jih ščiti pred prehitro obrabo. Ker so kosti različnih oblik, so tudi sklepi, ki jih povezujejo, različni. Poznamo kroglasti sklep, ki ga najdemo v kolku ali v ramenih, jajčasti sklep, tečajasti sklep …

Kateri sklep je najbolj gibljiv?
Sedlasti sklep.
Kroglasti sklep.
Čepasti sklep.
Tečajasti sklep.<< Stran 4
Stran 5
Št. strani: 9
Za gibljivost našega telesa skrbi več kot 600 mišic.
MIŠICE

Da se naše telo lahko giba, potrebuje tudi mišice. V človeškem telesu je zelo veliko različnih mišic. Najmočnejša med njimi je lična žvekalka oziroma čeljustna mišica, največja pa velika zadnjična mišica v zadnjici.

V našem telesu so tri vrste mišic: srčna mišica, gladke mišice in skeletne mišice. Skupaj zavzemajo 45–50 % telesne teže.

Precej mišic se giblje, ne da bi morali na to pomisliti. Takšna mišica je srce, ki po telesu poganja kri. Podobno velja tudi za mišice v našem črevesju, ki potiskajo naprej hrano, pa tudi kri teče po naših žilah zaradi delovanja mišic. Vendar pa na delovanje teh mišic ne moremo vplivati oziroma jih nadzorovati.

Skeletne mišice pa se krčijo po človekovi volji. Sestavljene so iz snopov mišičnih vlaken, ki so neposredno povezani z možgani, od koder skeletne mišice dobijo ukaz za vsak gib.

Ne glede na to, kako se gibamo, sta za vsako gibanje vedno potrebni dve mišici. Ena se krči, druga razteza.

Katera je najbolj vzdržljiva mišica v človeškem telesu?
Stegenska mišica.
Velika mečna mišica.
Zadnjična mišica.
Srčna mišica.
<< Stran 5
Stran 6
Št. strani: 9
Privlačno zasnovana zunanjost slovenskega paviljona je ponazarjala slovenski gozd.
Kita ali tetiva je vezivo, ki pritrjuje mišico na kost ali na hrustanec. Če se kita strga, se kost ne more več gibati. Zato je zelo pomembno, da pred športno aktivnostjo in po njej ne pozabite na raztezanje.

Pogost pojav pri športnikih je tudi vnetje kit zaradi ponavljajočih se gibov, ki obremenjujejo določen sklep. Če pride do vnetja katere koli kite v telesu, je treba za nekaj časa prekiniti aktivnost in si vzeti čas za počitek.


Katera je najmočnejša kita v telesu?
Ahilova tetiva.
Hektorjeva tetiva.
Parisova tetiva.
Homerjeva tetiva.

<< Stran 6
Stran 7
Št. strani: 9
Kako pogosto pa ti krepiš svoje mišice?


Mišice lahko krepimo in razvijamo s telesno aktivnostjo – telovadbo ali fizičnim delom. A z vadbo ne bomo dobili večjega števila mišic, prišlo bo le do spremembe pri mišičnih vlaknih.

Mišično moč lahko pridobivamo na dva načina. In sicer s hipertrofijo, kar pomeni povečanje velikosti posameznih mišičnih vlaken, ali s hiperplazijo, kar pomeni povečano število mišičnih vlaken.

Če se po naporni uri telovadbe komaj premikaš, to ni nič hujšega. Le tvoje mišice so vnete. Zaradi preobremenitve je prišlo do poškodbe drobnih vlakenc v mišicah.

Gre za zapoznelo mišično bolečino, ki ji rečemo tudi »muskelfiber«. Razvije se lahko že nekaj ur po vadbi, najmočnejša pa je šele drugi dan po vadbi in lahko traja več dni.

Kadar čutimo zapoznelo mišično bolečino, je naša telesna zmogljivost manjša. Strokovnjaki svetujejo, da se takrat gibljemo zgolj zmerno, da počivamo in damo našim mišicam čas, da se obnovijo.


Kako imenujemo povečanje organa ali tkiva zaradi povečanja celic?
Muskelfiber.
Mišična moč.
Hiperplazija.
Hipertrofija.


<< Stran 7
Stran 8
Št. strani: 9
Izberi si športno aktivnost, ki ti je najljubša

GIBAJ SE TUDI TI

Med šolanjem na daljavo ste mladostniki več časa preživeli pred zasloni, kar se že kaže v zmanjšani gibalni učinkovitosti, upadu telesnih zmogljivosti in debelosti.

Svetovna zdravstvena organizacija priporoča, da naj bi se mladi, stari od 5 do 17 let, gibali vsaj 60 minut na dan, lahko v več sklopih. Če imate možnost, se v šolo ali v trgovino odpravite s kolesom ali skirojem, popoldne pojdite na sprehod s prijateljem ali pa se z žogo zabavajte na igrišču. Lahko si obujete rolerje ali kotalke, ob koncu tedna pa se z družino podajte na kakšen hrib … Topli pomladni dnevi nas kar vabijo v naravo, zato jih izkoristimo za gibanje!

Katera je ena od vaj za preverjanje gibalne sposobnosti v sklopu Športnovzgojnega kartona?
Dviganje trupa.
Sklece.
Izpadni koraki.
Počepi.
<< Stran 8
Stran 9
Št. strani: 9
Bravo, uspešno si prispel/a do cilja učne poti!

Zaupaj nam svoje podatke in se poteguj za knjižno nagrado. Žrebanje nagrajencev za majsko učno pot bo 7. JUNIJA 2022, imena nagrajencev bodo objavljena na naši spletni strani - novice za mulce.

Sledi nam tudi na facebooku.

Ime: *
Priimek: *
E-mail: *
Osnovna šola:
Razred:

* obvezen podatek