NIKOLA TESLA

Št. strani: 13


Nikola Tesla
(e-učna pot)
November 2018

Pozdravljeni!

Avtor: Rebeka Tomšič
Težavnost: od 7. do 9. razreda OŠ
Predvideni čas: 10-20 min
Učni cilji: Spoznajmo moža, ki je elektrificiral svet


<< Stran 1
Stran 2
Št. strani: 13


Nikola Tesla – spoznajmo moža, ki je elektrificiral svet.

»Odkril sem, da se počutim najbolje, če širim svoje predstave, nenehno sprejemajoč nove vtise. Ta moja »potovanja« so bila seveda umišljena. Vsako noč, pa tudi podnevi, ko sem bil sam, sem se v mislih odpravil na potovanja, da bi videl nove kraje, mesta, dežele. Zamišljal sem si, da tam živim, srečujem ljudi, sklepam prijateljstva. Zdelo se vam bo neverjetno, a ti ljudje so mi bili tako pri srcu kot tisti iz resničnega življenja in nič manj resnični v svojih dejanjih.«

Nikola Tesla: Ustvarjalna pot izumitelja, 1992, prvi del


Spoznajmo človeka, ki je svojo domišljijo in sanje izkoristil za napredek našega sveta.
<< Stran 2
Stran 3
Št. strani: 13
Poglej kratek video o razstavi, posvečeni Nikoli Tesli, ki je bila na ogled v Ljubljani v Cankarjevem domu leta 2016.<< Stran 3
Stran 4
Št. strani: 13
Evro je uradna valuta 19 držav članic EU.


Nikola Tesla

Delo Nikole Tesle je spremenilo svet, zato smo zelo ponosni nanj.
V filmčku si si ogledal kratek sprehod po razstavi v Cankarjevem domu leta 2016. V čast izumitelju so predstavili nekaj njegovih del ter njegovo življenje na različnih prizoriščih po svetu na začasnih razstavah.

Celotna zapuščina izumitelja je stalno na ogled v muzeju Nikole Tesle v Beogradu. Tam hranijo bogato zbirko pisem, ki si jih je izmenjal s svojimi sorodniki, znanimi učenjaki in prijatelji. Na ogled so Teslova dela, patenti in patentna dokumentacija ter načrti in skice.


Kje pa je rojstna hiša Nikole Tesle, ki je danes preurejena v spominski center?
V New Yorku
V Srbiji
V Gradcu
V Mariboru
Na Hrvaškem
<< Stran 4
Stran 5
Št. strani: 13
Nikola Tesla se je rodil leta 1856.
Mladi Tesla

V kamniti hiški v vasi Smiljan pri Gospiču se je rodil Nikola Tesla, svetovno znani znanstvenik. Že kot otrok je imel izjemno rad naravo. Rad je opazoval ptice, kako letajo, in zanimalo ga je, na kakšen način premikajo krila med letenjem. Nekoč je poskušal s starim dežnikom poleteti s strehe na hlevu. »Če lahko letijo ptice, zakaj ne bi mogel tudi jaz?« Pri prvem poskusu se je močno potolkel in je moral več kot mesec dni ležati v postelji.

Na bližnjem potoku je mladi Tesla napravil svojo prvo napravo – vodno kolo z osjo in podporniki, in jo postavil na primerno mesto. Voda je ure in ure poganjala kolo. Tesla je sedel na bregu in opazoval, kako se obrača kolo, in sanjal o ogromnih kolesih, ki jih bo nekoč gradil.
Kasneje je pri uri fizike poslušal o principu premikanja vodnega kolesa. Spomnil se je na svoje majhno kolo na potoku in si zamišljal, kako bi vodno energijo izkoristil v dobro vsega človeštva. Najprej je razmišljal o Plitviških jezerih, ki so blizu njegovega rojstnega kraja. A njegove sanje so kmalu postale še večje. Zamišljal si je, da bi nekoč odšel v Ameriko in ukrotil največje slapove na svetu.

To je 30 let kasneje Tesla tudi uresničil. Kje je začela delovati prva Teslova hidroelektrarna?
Na Viktorijinih slapovih
Na slapovih Inga
Na slapovih Krke
Na Niagarskih slapovih
<< Stran 5
Stran 6
Št. strani: 13
Nikola Tesla je imel neverjetno sposobnost pomnjenja. V šoli je naloge reševal sproti, ko jih je učitelj pisal na tablo.
Anekdote iz otroštva

Neki mladi trgovec je organiziral gasilsko brigado. Kupili so gasilski voz, uniforme in ljudje so vadili za gasilsko službo in parado. Nekega dne so gasilci želeli javnosti predstaviti stroj, ki je bil sestavljen iz črpalke, na kateri je delalo 16 ljudi. Stroj so pripeljali do reke. Vsi občani so se zbrali, da bi si ogledali spektakel. A iz cevi ni pritekla niti kapljica vode. Profesorji in strokovnjaki so zaman poskušali odkriti napako. Nikola je takoj pomislil, da je cev morda zamašena, stopil je v vodo in preveril. Ko je cev odmašil, je voda brizgnila in poškropila veliko gledalcev. Ljudje so Teslo nosili na rokah in postal je heroj dneva.

V šoli, ki jo je obiskoval, je bilo nekaj mehanskih modelov, ki so Teslo posebno zanimali in v njem izzvali zanimanje za vodne turbine. Pogosto jih je konstruiral in bil zadovoljen, ko jih je poganjal na vodi. Navdušen je bil nad opisom Niagarskih slapov, tam si je zamišljal veliko kolo, ki ga obračajo slapovi. Svojemu stricu je rekel: »Odšel bom v Ameriko in izdelal ta projekt«. Čez trideset let je rečeno postalo storjeno!
Prvo hidroelektrarno na Niagari je zgradil Nikola Tesla. To je bila prva večja elektrarna, ki je proizvajala izmenični električni tok.


Že dolgo pred tem je človeštvo izkoriščalo moč vode. Poznaš kakšno staro napravo na vodni pogon?
Kolovrat
Plug
Mlin
Žaga

<< Stran 6
Stran 7
Št. strani: 13
Največ hidroelektrarn v Sloveniji je na treh večjih slovenskih rekah: na Savi (zgornji, srednji in spodnji tok), Dravi in Soči.
Hidroenergija

Tesla je imel rad naravo, pravil je: »Ni je stvari, ki bi bila tako vredna proučevanja, kot je narava.«
Že kot majhen otrok je raziskoval moč narave in ugotavljal, kako energijo izrabiti v prid človeku. Na primer energijo vode.

Hidroenergija je energija, proizvedena z močjo vode v hidroelektrarnah. Vodni sistemi pretvarjajo energijo vode, ki teče z določenim padcem ali višinsko razliko, v uporabno energijo. Izkoriščanje moči vode je tudi cenejše od električne energije iz fosilnih goriv in iz jedrskega goriva.

Obstaja pa tudi nekaj slabosti izkoriščanja hidroenergije, in sicer so investicijski stroški veliki, razpoložljivost vode v različnih obdobjih leta niha, predvsem pa je gradnja hidroelektrarn velik poseg v okolje. Zaradi hidroelektrarn se spremeni rečni tok, poplavljena so območja nad jezom in zmanjša se vodni pretok nad jezom, kar močno vpliva na živalske in rastlinske vrste. Jez tudi preprečuje gibanje rečnih živali po reki. Zato ob nekaterih jezovih postavljajo tako imenovane ribje steze, ki ribam omogočajo neovirano migracijo kljub zajezitvi.

Veš, katera hidroelektrarna je največja v Sloveniji?
Hidroelektrarna Dravograd
Hidroelektrarna Zlatoličje
Hidroelektrarna Formin
Hidroelektrarna Vuzenica


<< Stran 7
Stran 8
Št. strani: 13
Tesla se je v svojem zrelem ustvarjalnem obdobju ukvarjal z več zamislimi hkrati.
Izumi

V svojem življenju je Nikola Tesla iznašel mnogo izumov, mnoge med njimi uporabljamo v vsakdanjem življenju.

Tesla se je ukvarjal z elektrotehniko na različnih področjih, kjerkoli je bila najmanjša možnost za njeno uporabo. Največ njegovih izumov je v elektrotehniki in strojništvu, uporabljali pa so se tudi v telekomunikaciji in medicini.

Med najpomembnejše dosežke Nikole Tesle štejemo izmenični tok. Uporabnosti izmeničnega toka ni treba posebej pojasnjevati, saj si na področju elektrotehnike in elektronike danes življenja brez njega ne znamo predstavljati.

Velik in neprecenljiv prispevek k današnji medicini in biološki znanosti so tudi njegove raziskave rentgenskih žarkov. Za uradnega izumitelja rentgena, kot ga poznamo danes, pa velja W. Röntgen.
Nikola Tesla je začetnik raziskovanja še ene tehnologije, ki je močno vplivala na kirurgijo, medicino in digitalne medije. Naprava, kot jo poznamo danes in jo je izumil Theodore Harold Maiman, je priljubljena tudi za ustvarjalce znanstvenofantastičnih filmov.
Veš, o katerem izumu govorimo?
Laser
Kriptonit
Časovni stroj
Dron


<< Stran 8
Stran 9
Št. strani: 13
Krištof Kolumb je iznajdljivo dokazal, da jajce lahko stoji na svojem vrhu. Nikola Tesla se je znašel drugače.
Kolumbovo jajce na svetovni razstavi

Na Kolumbovi razstavi v Čikagu leta 1893 je imel Tesla svoj paviljon, kjer je prikazoval poskuse. Prikazal je neonske fluorescenčne svetilke in delovanje žarnice, ki je bila priključena le na en vodnik. S pripravo, imenovano »Kolumbovo jajce«, je Tesla pokazal in pojasnil načela vrtečega se magnetnega polja in indukcijskega motorja. V poskusu se je bakreno jajce vrtelo in stalo pokončno. Poglej kratek video.

Od kod izraz Kolumbovo jajce? Krištofa Kolumba so gostje na veselici v domači Španiji dražili: »Če ne bi ti odkril Amerike, bi jo pa kdo drug.« Kolumba je to razjezilo in je modrijanom rekel, naj postavijo mehko kuhano jajce na mizo tako, da bo stalo na svojem vrhu. Poskušali so in poskušali, a ni nikomur uspelo. Nato je Kolumb vzel jajce in ga nežno potolkel ob mizo; toliko, da se je malce natrlo in sploščilo – in tako je obstalo na mizi. Svojim kritikom je pokazal, v čem je razlika med tistim, ki »bi lahko to naredil«, in tistim, ki je nekaj naredil.

Tradicija prirejanja svetovnih razstav se je začela med industrijsko revolucijo. Svetovna razstava je množična prireditev, namenjena predstavljanju dosežkov človeštva mednarodni javnosti. Največje svetovne razstave trajajo pol leta in se prirejajo okvirno vsakih pet let v drugem mestu. Po kulturnem pomenu so svetovne razstave primerljive z olimpijskimi igrami in veljajo za najstarejše zares globalne dogodke.
Zadnja takšna razstava je leta 2015 potekala v Milanu v Italiji. Veš, kje bo leta 2020 naslednja?
V Dubaju
Na Hrvaškem
V Tuniziji
V Franciji
<< Stran 9
Stran 10
Št. strani: 13
Med genijem in pisateljem se je stkala trajna prijateljska vez.
Nikola Tesla in Mark Twain

Nikola Tesla ni imel veliko prijateljev, bil je človek, ki se je držal bolj ali manj zase. Ker v svojo družbo ni rad sprejemal veliko ljudi, je njegovo tesno in trajno prijateljstvo z Markom Twainom nekaj posebnega. Twain je bil navdušen nad znanostjo in znanstvenim raziskovanjem in tako se je med pisateljem in izumiteljem stkala posebna vez.

Mark Twain velja za enega najbolj znanih ameriških pisateljev in humoristov. Pri popisovanju zabavnih prigod se je opiral na izkušnje iz otroštva in službe na reki Misisipi. Posebnost njegovega pisanja je smisel za humor.

Iz njegovega življenja je znano veliko anekdot. Izbrali smo eno:
Nekega dne med predavateljsko turnejo je Mark Twain stopil k brivcu, da bi ga obril. Z brivcem sta se začela pogovarjati in Twain mu je povedal, da je to njegov prvi obisk v tem mestu.
Brivec je odgovoril: »Izbrali ste najboljši čas za obisk mesta.«
Twain: »Kaj res?«
Brivec: »Danes tu predava Mark Twain. Mislim si, da bi ga hoteli poslušati.«
Twain: »Verjetno res.«
Brivec: »Pa ste že kupili vstopnico?«
Twain: »Ne, ne še.«
Brivec: »No, razprodane so, zato boste morali stati.«
Twain: »Ah, to je pa moja sreča. Ko ta človek predava, moram vedno stati.«

Mark Twain pravzaprav ni pravo ime. To je psevdonim, ki si ga je nadel pisatelj z imenom Samuel Langhorne Clemens. Psevdonim je izmišljeno, skrivno ime, ki ga uporabljajo zlasti avtorji, pisatelji, da prikrijejo svoje pravo ime.

Morda veš, kakšen psevdonim si je nadel slovenski pisatelj Lovro Kuhar?
Miki Muster
Prežihov Voranc
Ivan Saveljev
Fridolin Žolna


<< Stran 10
Stran 11
Št. strani: 13
Tesla roadster uporablja indukcijski električni motor na izmenični tok, ki ga je razvil Tesla leta 1882.
Avtomobili

O Tesli boste še veliko slišali in brali. Morda večkrat kot o samem izumitelju o istoimenskem podjetju avtomobilov, ki razvija in izdeluje visoko tehnološka električna vozila. Električna vozila so vozila prihodnosti, ki bodo sčasoma nadomestila avtomobile na fosilna goriva.
Prvi električni avtomobili so se sicer pojavili že okoli leta 1880. Električni avtomobili so se v zgodovini avtomobilske industrije pojavili že nekajkrat, a jim nikoli ni uspel tak preboj na trg kot v 21. stoletju.

Ameriško podjetje Tesla je leta 2008 predstavilo svoj prvi električni avtomobil, ki je bil obenem prvi pravi športni avtomobil, ki za pogon namesto bencina uporablja elektriko. V povezavi s podjetjem Tesla Motors boste slišali tudi ime Elon Musk, to je direktor podjetja, ki se veliko pojavlja tudi v javnosti.

Ena od pomembnih prednosti električnih avtomobilov je, da ne izpuščajo škodljivih plinov in s tem prispevajo k čistejšemu okolju. Pri zgorevanju bencina v avtomobilskih motorjih namreč nastaja zelo strupen plin, ki močno ogroža zdravje – ogljikov monoksid.
Vlade in ekološke agencije ponujajo subvencije in davčne olajšave za nakup električnega avtomobila, da bi spodbudili čim več ljudi k uporabi električnih avtomobilov. Trenutno so električni avtomobili dražji, vendar se bo cena sčasoma znižala.
Kaj bo vplivalo na znižanje cen električnih avtomobilov v prihodnosti?
Cenejša elektrika
Podražitev bencinskih avtomobilov
Več povpraševanja na trgu
Večje število proizvajalcev.
<< Stran 11
Stran 12
Št. strani: 13
Kdo je kdo?

Ko smo govorili o Nikoli Tesla, smo omenili kar nekaj oseb, ki so tako ali drugače povezane z njim. Bi jih znal prepoznati?
Thomas Edison
Mark Twain
Elon Musk
Samuel Langhorne Clemens
Samuel Langhorne Clemens
Mark Twain
Theodore Harold Maiman
Thomas Edison
Elon Musk
Thomas Edison
Alessandro Volta
Samuel Langhorne Clemens
Thomas Edison
Mark Twain
Elon Musk
W. Röntgen

<< Stran 12
Stran 13
Št. strani: 13
Bravo, uspešno si prispel do cilja učne poti!

Zaupaj nam svoje podatke in se poteguj za knjižno nagrado.

Ime: *
Priimek: *
E-mail: *
Osnovna šola:
Razred:

* obvezen podatek