Čarobna zima na krpljah, smučeh ...

Stran 1


JOŽE PLEČNIK 150

(e-učna pot)
SEPTEMBER 2022

Pridi na sprehod po Plečnikovi Ljubljani (in pokukaj v njegovo hišo in življenje)

Težavnost: od 4. do 6. razreda ali od 7. do 9. razreda OŠ, izberi spodaj!
Predvideni čas reševanja: 15–25 min
Učni cilj: Spoznavamo Plečnikovo Ljubljano in velikega arhitekta, ki je prestolnico naredil prepoznavno, ob 150. obletnici njegovega rojstva
Avtorica učne poti: Sabina Tamše Kozovinc

*Slikovno gradivo v učni poti (kjer ni posebej navedeno): MGML, Shutterstock, Wikipedija. Juhuhu, gremo na sneg!

(e-učna pot)
FEBRUAR 2023

Naši predniki so že v prazgodovini izumili pripomočke za preprosto premikanje po zasneženi in zaledeneli pokrajini.

Težavnost: od 4. do 6. razreda ali od 7. do 9. razreda OŠ, izberi spodaj!
Predvideni čas reševanja: 15–25 min
Učni cilj: Spoznajmo zimske športe in aktivnosti na snegu.
Avtorica učne poti: Sabina Tamše Kozovinc
Avtorica tiskane izdaje v reviji PIL: Maja Omladič Topovšek

Ilustracije: Matej de Cecco
Slikovno gradivo v učni poti: Zavarovalnica Triglav, Hokejska zveza Slovenije, Nordijski Center Planica, SEM (Slovenski
etnografski muzej), Shutterstock, Wikimedia Commons.

 
<< Nazaj
Stran 2
Ampak kepanje, smučanje, deskanje, sankanje, stopinje v snegu, delanje snežakov, ledeni gradovi ... Zima je zakoooooon!:snowman:

:snowflake: Zima je tu :snowflake:

Snežinke v noči tiho naletavajo, pokrajina se odene v belo, veter brije okoli stavb, temperatura se spusti pod 0 °C in cestišče prekrije plast ledu. Sneg škripa pod nogami in mraz gre do kosti.

To je prizor, ki je dandanes vse redkejši. Zime so postale milejše in snežne odeje ponekod sploh ni več. Danes so hude zime taka redkost, da že običajno sneženje zmoti naše vsakdanje opravke in ovira promet. A ni bilo vedno tako …:point_right:

<< Nazaj
Stran 3
Leskove krplje, Vojsko pri Idriji. Foto: SEM.VELIKE NOGE ZA VELIKO SNEGA

Naši predniki so že v prazgodovini izumili pripomočke za hitro in preprosto premikanje po zasneženi in zaledeneli pokrajini. Konec koncev so lovili tudi pozimi in ni bilo prav priročno, če so se pri tem pogreznili v sneg.🏹

Ker je človek bistro bitje, se je znašel in posnemal živali, ki so se zlahka premikale po snegu – ker so imele velika ali široka stopala.:feet: Na podplate je tako nataknil krplje – nekakšen večji podstavek, ki je bil sprva iz lesa, kože, vrvi ... karkoli je že imel pri roki.

Krplje so bile posebna okrogla ali ovalna mrežasta priprava, ki je zaradi večje površine preprečevala, da bi se človek ugreznil v globok sneg. Najverjetneje so se ravno iz krpelj sčasoma razvile smuči.

Danes so krplje športni pripomoček, narejen večinoma iz aluminija, plastike in gume, ki je tudi precej lahek. In v njih človek nima več tako velikih nog, kot jih je imel na bolj starodobnih krpljah ...

No, so pa ogromni odtisi nog značilni za mitološko bitje, ki je burilo domišljijo mladih in odraslih. To je himalajski jeti, »divji človek«, kanadska različica je »Sasquatch«, ameriška pa »Velika noga«.

Kakšno je ameriško poimenovanje divjega človeka, mitološkega bitja, za katerega so navsezadnje odkrili, da je bil verjetno kar čisto navaden (no, morda malce večji) medved? Del imena skriva tudi popularna slovenska rock skupina.
Huge shoe
Big boots
Big foot
<< Nazaj
Stran 4
Ja, kje imata pa palico? No, prav, bomo pa vsi z mojo zavoje delali.

Neredov oče iz Škufč s svojima vnukinjama, Škufče, 1953.
Foto: Boris Orel, Dokumentacija SEM.

PRVE SMUČI:ski:

Na norveškem otoku Rødøy so našli eno najstarejših upodobitev smučarja. Skalna poslikava je stara približno 5000 let in upodablja smučarja z zajčjo kapo.

Prve smuči so bile iz lesa. Na njih je bil jermen, kamor so zataknili zimsko obuvalo. Ko so lezli v breg, so na zadnjo stran smuči pritrdili trakove iz živalskih kož, ki so preprečevali zdrs. V eni roki so imeli dolgo palico, s katero so se odrivali, zavirali ali spreminjali smer. V prosti roki so navadno držali lok ali drugo orožje.

Pri nas se prve smuči pojavijo na Blokah. Bloške smuči veljajo za eno najstarejših prevoznih sredstev v Evropi. Bločani so z njimi lovili divjad in prevažali tovore, se vozili v šolo, hodili k maši in na obisk v sosednjo vas.

Smučanje na Bloški planoti je prvič omenil Janez Vajkard Valvasor v delu Slava vojvodine Kranjske (leta 1689). Smuči so izdelovali tamkajšnji rokodelci ali Bločani sami doma. Najraje so uporabili star in že ukrivljen bukov les, izdelovali pa so jih tudi iz drugega primernega lesa.

Oglej si povezavo in ugotovi, kako so Bločani imenovali svoje smuči.
smučike
skije
šmeče

<< Nazaj
Stran 5
»Živel imenitni in učeni gospod Janez Vajkard Valvasor, baron Bogenšperški, Kraljeva družba te lepo pozdravlja.« Tako je pred dobrimi tristo leti svoje pismo učenjaku Valvasorju začel slavni angleški astronom Edmond Halley.

Edmond Halley je bil astronom in matematik ter pomemben član skupine angleških učenjakov, ki je v 17. stoletju postavila temelje moderne znanosti. Bil je član znanstvene akademije Kraljeva družba (Kraljevo društvo) (angl. Royal Society) iz Londona, ki je najstarejše strokovno združenje, ki še vedno obstaja. Člani društva so bili pomembni znanstveniki zadnjih štirih stoletij, kot so Newton, Darwin, Einstein, Hawking. Član je bil tudi Valvasor.🏅
Slava vojvodine Kranjske

Janez Vajkard Valvasor se je rodil leta 1641 v Ljubljani v plemiški družini. Šolal se je na jezuitski gimnaziji v Ljubljani. S pomočjo dediščine se je odpravil na mladostno potovanje po Evropi, ko še ni dopolnil 20 let. S krajšimi postanki doma je potoval kar 14 let.
Prepotoval je skoraj vso zahodno Evropo: Italijo, Nemčijo, Nizozemsko, Francijo, Švico, Dansko, Anglijo, Španijo. Potoval je tudi po severu Afrike – po današnje Tuniziji in Libiji.

Po vrnitvi se je poročil in kupil grad Bogenšperk. Na popotovanjih je spoznal, da njegove domovine Kranjske skoraj nihče ne pozna. Kakšna škoda, ko pa imamo toliko naravnih čudes: Idrijski rudnik, Cerkniško jezero, Predjamski grad, Postojnska jama ... Odločil se je, da se bo posvetil študiju in raziskovanju domovine, da jo bo lahko predstavil svetu. Zbiral je arheološke najdbe in kamnine, knjige, risbe in instrumente. Njegove zbirke pomenijo začetek muzejstva na Slovenskem.

Njegovo delo Slava vojvodine Kranjske iz leta 1689 predstavi slovenske dežele 17. stoletja in je najobsežnejše (več kot 3500 strani!) in najbolj temeljito delo o naših krajih in prednikih. Vsebuje podatke o naravi, ljudeh, običajih, družbeni ureditvi in kulturi tistega časa. Spada med najboljša znanstvena dela iz svojega obdobja na svetu.

Pomagaj si s povezavo in ugotovi, opis katerega pojava mu je prinesel članstvo v londonski Kraljevi družbi.
opis Postojnske jame
znanstvena razprava o Cerkniškem jezeru
opis bloških smuči
<< Nazaj
Stran 6
Greeemo! (Zaviram pa z nogami ali kako?:stuck_out_tongue_winking_eye:)

Tudi pri sankanju za zabavo pazi na varno vožnjo zaradi sebe in drugih.
SANKANJE
Tudi sani so nekoč uporabljali kot prevozno sredstvo po zasneženi pokrajini. Bile so tudi pripomoček za zabavo. Otroci so se spuščali po hribu z lesenimi sankami, če jih niso imeli, pa s tistim, kar je bilo pri roki.

Urejena sankališča
Danes je sankanje marsikje urejeno na sankališčih. Sankaš se lahko v Kranjski Gori, na Veliki planini, Rogli, Arehu, v Gozdu Martuljku, Bovcu in na Krvavcu.

Tekmovalno in rekreativno sankanje
⏱️ Tekmovalno sankanje poteka s posebnimi sanmi na pripravljenih progah. Sankanje na umetnih progah je najhitrejši šport na ledu! Največja dosežena hitrost brez padca je 155 km/h.
:point_right: Med sankaške panoge spadajo še sankanje po naravnih progah, sankanje s samotežnimi sanmi, sankanje na saneh s koleščki (poleti) in sankanje z rekreativnimi sanmi.
🛷 Pri rekreativnem sankanju – za zabavo – posebnih pravil ni.

Sankanje na umetnih progah je olimpijska disciplina od leta 1964. Pomagaj si s povezavo in ugotovi, kako dolga mora biti proga pri sankanju.

Sankaška proga mora biti dolga najmanj
800 m.
80 m.
8000 m.
<< Nazaj
Stran 7
Prvo slovensko zlato olimpijsko medaljo – in to v smuku! – je osvojilaTina Maze na ZOI leta 2014 v Sočiju v Rusiji. Uspeh je dopolnila še z zlatom v veleslalomu.

Tvoji starši, dedki in babice pa se verjetno z nostalgijo spominjajo časov, ko so se po belih strminah podili Bojan Križaj, Rok Petrovič in Mateja Svet – takrat pod jugoslovansko zastavo.
OLIMPIJSKE IGRE

Olimpijske igre v stari Grčiji − čas brez vojne, čas miru, ljubezni in slave

Olimpijske igre (OI) so prirejali od 8. stoletja pred našim štetjem do 4. stoletja našega štetja. Potekale so vsaka štiri leta. Na igrah so nastopali predstavniki številnih državic in kraljestev stare Grčije, ki so merili moči v teku, peteroboju (skakanje, met diska in kopja, rokoborba, tek), boksu, rokoborbi in konjeniških dirkah. Tedaj so se morale vojne za tri mesece ustaviti in vse oči so bile uprte v Olimpijo, kjer so igre potekale.

S prodorom krščanstva je v 4. stoletju n. št. rimski cesar Teodozij prepovedal vsa poganska čaščenja, med njimi tudi OI, ki so izvirale iz čaščenja več bogov. Teodozij I. je bil zadnji, ki je vladal celotnemu rimskemu imperiju (379–395). Krščanstvo je postalo uradna religija države: odločili so se, da bodo služili Kristusu, ne Jupitru.
:eyes: Če te zanima več o koncu velikega imperija, si oglej kratek posnetek Propad rimskega imperija.

Prve moderne OI so se odvile šele leta 1896. Od zimskih športov sta bila na (poletnih) OI sprva le umetnostno drsanje in hokej na ledu – a je bilo sredi poletja zelo težko pripraviti drsališče.:wink:

Prve zimske olimpijske igre (ZOI) so bile leta 1924 v francoskem alpskem letovišču Chamonix in so se odvijale vsake 4 leta, tako kot poletne. To pa se je spremenilo z ZOI v Lillehammerju na Norveškem leta 1994, ko je tekmovanje potekalo dve leti po predhodnem. Od takrat naprej ima zimski športni spektakel svoj štiriletni ritem. Naslednje ZOI bodo leta 2026 v Italiji.

Besede poveži s njihovo razlago.
imperij
nostalgija
spektakel
pogan
zanimiv slikovit dogodek, ki vzbuja pozornost
brezverec oz. tisti, ki ne priznava Kristusa za boga
želja ali hrepenenje po preteklosti
velika država, tudi s kolonijami
<< Nazaj
Stran 8
Tina Maze vozi superveleslalomom.

Zimski športi so še biatlon, deskanje na snegu, smučanje prostega sloga, telemark smučanje, para smučanje, turno smučanje, alpinizem, sankanje, bob, skeleton, curling, umetnostno in hitrostno drsanje, hokej na ledu …
NORDIJSKO ALI ALPSKO?

Kakšna je sploh razlika? Gremo od začetka ...

Nordijsko smučanje
Začelo se je na Norveškem in v drugih državah severne Evrope. Za razliko od alpskega smučanja se smuča tudi gor v hrib, po hribu navzdol in po ravnem terenu. Pri skokih pa smučar drsi po strmi zaletni stezi in odskoči.

Alpsko smučanje
Kot ime pove, se je ta vrsta smučanja začela v Alpah v srednji Evropi. Vključuje spust in zavijanje po strmi progi.

Osebna izkaznica: alpsko smučanje ⛷️
Oprema: smuči, smučarski čevlji, palice, čelada, rokavice
Discipline: smuk, slalom, veleslalom, superveleslalom in alpska kombinacija
Znani slovenski športniki/-ce: Tina Maze, Ilka Štuhec, Žan Kranjec, Jure Košir, Rok Petrovič, Bojan Križaj …

Alpsko smučanje je ena najbolj množičnih športnih aktivnosti, ki je postala priljubljena po 2. svetovni vojni z razvojem smučišč in žičnic.

Alpske discipline se razlikujejo po postavitvi in dolžini proge, razdalji med vratci in hitrosti ...
:100: Največje hitrosti so v smuku – tudi do 160 km/h –, ki ima tudi najdaljšo progo.
:small_blue_diamond: Najmanjše hitrosti so v slalomu, ki je najbolj tehnično zahteven z najkrajšimi razdaljami med vratci.

Za vsa zimska športna tekmovanja skrbi mednarodna smučarska organizacija, ki to delo opravlja že od leta 1924 v Chamonixu – torej od prvih zimskih olimpijskih iger. Pomagaj si s povezavo in odgovori.

Kakšna je kratica za Mednarodno smučarsko zvezo?
OSEL
MSZ
FIS
<< Nazaj
Stran 9
Tekaške tekme izvedejo skoraj v vsakem vremenu. Tekme ne izpeljejo, če ni snega ali pa so temperature nižje od –25 °C.🥶
NORDIJSKO SMUČANJE I.

❄ Na Švedskem in Finskem so našli smuči, ki naj bi bile stare od 4000 do 5000 let.
❄ Najstarejše odlomke predmetov, podobnih smučem, so našli v Rusiji in naj bi bili iz obdobja približno 6300 do 5000 let pred našim štetjem.
❄ Ljudje na Kitajskem smučajo že vsaj od leta 600 pr. n. št.

Najstarejši način smučanja se je razvil v športni tek na smučeh. Tekmovanja v teku na smučeh so se na Norveškem začela v 40. letih 19. stoletja.

Oglej si posnetek Kako se teče na smučeh in odgovori.

(Če se posnetek ne prikaže samodejno, klikni tukaj.)

Izberi TRI pravilne trditve, ki so bile prikazane v prispevku.
Za tek na smučeh potrebujemo poseben skafander.
Klasična tehnika teka na smučeh ima vzporedno postavitev smuči.
Tek na smučeh je olimpijski šport od leta 1924.
Drsalna tehnika teka na smučeh je podobna drsanju ali rolanju.
<< Nazaj
Stran 10
Slika upodablja norveška smučarja vojaka, ki sta pozimi leta 1206 med državljansko vojno na varno ponesla princa, dveletnega Haakona Haakonssena. To je ena najslavnejših legend v zgodovini prostega smučanja. Od leta 1932 se slovita dirka Birkebeiner nadaljuje po isti poti od Rena do Lillehammerja. (Slikar Knud Bergslien (1827–1908), vir Wikimedia Commons.)
NORDIJSKO SMUČANJE II.

Na Norveškem so smučanje uporabljali v vojni že leta 1200. Smuči so uporabljali tudi vojaki na Švedskem, Finskem, v Rusiji in na Poljskem (in jih ponekod še vedno v zimskih razmerah).

Kombinacija streljanja in teka na smučeh tako izvira iz davnih časov, ko so predniki lovili divjad. Za biatlon potrebujejo športniki tudi malokalibrsko puško, s katero streljajo v 50 m oddaljeno tarčo.

Osebna izkaznica: biatlon🎯
Oprema: tekaške smuči, tekaški čevlji, palice, rokavice, malokalibrska puška
Znani slovenski športniki/-ce: Jakov Fak, Klemen Bauer, Teja Gregorin, Anamarija Lampič …

Oglej si posnetek Kako trenirajo biatlonci? in odgovori.

(Če se posnetek ne prikaže samodejno, klikni tukaj.) Pokljuka je sicer tradicionalno prizorišče svetovnega pokala v biatlonu.

Izberi TRI pravilne trditve, ki so bile prikazane v prispevku.
Za streljanje v tarčo si lahko vzameš veliko časa, saj se ta čas na koncu ne šteje.
Biatlon je zanimiv, ker zahteva zelo hiter tek, potem pa umiritev in čim natančnejše streljanje v tarčo.
Velikost premera tarče je odvisna od položaja streljanja in je v ležečem položaju manjša.
Zgrešena tarča se kaznuje s kazenskim krogom ali pribitkom 1 minute.
<< Nazaj
Stran 11
Obnašanje, pri katerem paziš na svojo varnost in varnost drugih, je vedno primerno, tudi če uživaš na snegu izven urejenih smučišč. In spoštovanje drugih ter pomoč ob nesreči je tisto, kar nas dela človeške. :heart:
PRAVILA LEPEGA VEDENJA NA SMUČIŠČU

Na smučiščih je na progi veliko ljudi, zato za vse veljajo enotna mednarodna (FIS) pravila vedenja. Cilj je biti skrben in odgovoren ter preprečiti nezgode.

Na slovenskih smučiščih so postavljene table z 10 mednarodnimi pravili, ki jih na zabaven način prikazujejo junaki iz Zvitorepca avtorja Mikija Mustra, ki jih je narisal za Smučarsko zvezo Slovenije.

Bonton na smučišču velja za vse prisotne na smučišču: smučarje, deskarje, sankače ali sprehajalce.

Ko stopimo na smučišče, moramo upoštevati pravila. Nihče si ne želi, da bi se veselje na snegu zaključilo z zlomljeno kostjo ali še hujšo poškodbo, ki bi nas lahko priklenila na posteljo ali celo invalidski voziček.

Na spletni strani policije si oglej 10 FIS pravil.

Izberi DVE DEJANJI, ki sta v nasprotju z 10 pravili, zato tega na smučišču ne počni.
Smučar lahko poljubno prehiteva, če ob tem pusti prehitevanemu smučarju dovolj prostora za nemoteno vožnjo.
Smučar, ki res obvlada, lahko pelje smuk ne glede na druge, saj se mu morajo vsi umakniti.
Smučar se lahko kjerkoli in kadarkoli ustavlja, tudi na zahtevnejših delih smučišča.
Smučar se mora obnašati tako, da ne ogroža drugih, in mora spoštovati počasnejše smučarje in smučarske šole.
<< Nazaj
Stran 12
8. pravilo: UPOŠTEVANJE OZNAČB
Smučar se mora naučiti in spoštovati signalne in prometne oznake na smučiščih.

Mustrovi stripovski junaki so priljubljeni, simpatični in zabavni, zato ni nenavadno, da je za Smučarsko zvezo Slovenije narisal Zvitorepca s prijatelji na smučišču za ponazoritev 10 FIS pravil.
Junaki Mikija Mustra za smučarski bonton

Miki Muster je bil pionir stripa na Slovenskem, ki je ustvaril prve izvirne domače stripovske junake. To so lisjak Zvitorepec, želvak Trdonja in volk Lakotnik. Zvitorepec je med vsemi najbolj zvit, Trdonja je preudaren s trdim oklepom, ki ga rešuje v nevarnosti, Lakotnik je največji požeruh in lenuh. Znamenita trojica prijateljev je stara dobrih 70 let.
:clap: Muster je za svoje stvaritve prejel Prešernovo nagrado za življenjsko delo. Na povezavi si lahko ogledaš kratek prispevek.

Vsi na smučišču morajo poznati in upoštevati vse znake na smučiščih. Znaki se pojavljajo kot opozorila in na področjih nevarnosti, zato moramo ravnati, kot zapovedujejo.

Oglej si povezavo o obvestilnih in opozorilnih znakih na smučiščih. Na koncu so znaki tudi prikazani, kar ti bo pomagalo pri reševanju naloge.

Poveži tako, da povlečeš razlago oz. pomen pod ustrezen znak.
zožitev proge
zapora proge
nevarnost plazov
pozor, stroj
<< Nazaj
Stran 13
Gre tudi do 100 km/h. V cilju šteje del telesa in ne smuči!

Če se ti ljubi malce povaditi, preden greš na sneg, poskusi vadbo in trening s Filipom Flisarjem, smučarjem prostega sloga, ki je zaključil svojo uspešno športno kariero, a ostaja aktiven v športu. Začel je kot alpski smučar in postal najboljši v smučarskem krosu. Klikni na povezavo in – AKCIJA, ena, dva ...
Smučanje prostega sloga in deskanje na snegu

Smučarski tekači in alpski smučarji so si že od nekdaj med treningi krajšali čas z akrobatskimi veščinami – tudi zunaj urejenih prog. Sčasoma so začeli te veščine meriti tudi na uradnih smučarskih tekmah. Potem je FIS smučanje prostega sloga priznal kot uradni šport.

Osebna izkaznica: smučanje prostega sloga
Oprema: smuči, palice, rokavice, čelada
Discipline: smučarski kros, grbine, paralelne grbine in nova šola
Znani slovenski športniki/-ce: Filip Flisar, Jošt Klančar …

Deskanje na snegu se je najprej pojavilo v ZDA v šestdesetih letih prejšnjega stoletja. Združuje elemente deskanja na vodi, rolkanja in smučanja. Na ZOI se prvič pojavi leta 1998 na Japonskem.

Osebna izkaznica: deskanje🏂
Oprema: smučarski dres ali klasičen smučarski komplet (pri prostem slogu), smučarska deska, čevlji za deskanje, rokavice, čelada
Discipline: paralelni slalom, paralelni veleslalom, akrobatski skoki (»big air«), snežni park (»slopestyle«) in snežni žleb (»halfpipe«), deskarski kros …
Znani slovenski športniki/-ce: Tim Mastnak, Rok Marguč, Žan Košir, Gloria Kotnik …

Na zadnjih ZOI je bila Slovenija druga najuspešnejša država glede na število prebivalcev.

Kje so potekale ZOI leta 2022? Če si v dvomih, si pomagaj s povezavo.
V Mariboru.
V Pekingu.
V Sočiju.
<< Nazaj
Stran 14
Eden najboljših slovenskih hokejistov je Anže Kopitar, ki igra v severnoameriški profesionalni hokejski ligi NHL.

Hokej so najprej igrali v Severni Ameriki, v Evropi se pojavi na začetku 20. stoletja. Pri nas so začetki povezani z delovanjem ljubljanskega športnega kluba Ilirija.
Z MRAZA V DVORANO – HOKEJ

Zimske športe običajno povezujemo s tekmovanji na prostem, v naravi pod milim nebom. Zato so tudi odvisni od vremenskih razmer in včasih so tekme zato odpovedane.
Nekatere športne aktivnosti pa so se z zaledenelih jezer in ribnikov prestavile v dvorane – med njimi drsanje. Poznamo umetnostno drsanje, hokej na ledu, hitrostno drsanje, hitrostno drsanje na kratke proge ter rekreativno drsanje za zabavo.

Osebna izkaznica: hokej🏒
Oprema: drsalke za hokej, dres, rokavice, hokejska čelada, maske (čelada), hokejske palice, ščitniki (za noge, kolena, komolce, ramena), lovilke in odbijalke (za vratarja)
Znani slovenski športniki/-ce: Rudi Hiti, Gorazd Hiti, Tomaž Razingar, Nik Zupančič, Anže Kopitar …

Kako so igralci zaščiteni, da ne pride do poškodb, si lahko ogledaš v posnetku Firbcologov.

Hokejsko tekmo odigrata dve moštvi s po 6 igralci na drsališču, ki je ograjeno z leseno ali plastično ogrado z vrati, za katerimi so zaščitna stekla. Na vsaki strani drsališča je gol. Hokej se igra trikrat po 20 minut z možnostjo podaljška in kazenskih strelov ob neodločenem rezultatu. Zmaga moštvo, ki večkrat zabije plošček – pak skozi vrata gola. V Sloveniji sta najbolj prepoznavna kluba v Ljubljani in na Jesenicah.

Kateri od naštetih je moštveni zimski šport?
umetnostno drsanje
alpsko smučanje
hokej
<< Nazaj
Stran 15
Umetnostno drsanje združuje ples ob spremljavi glasbe in drsalne elemente, kot so piruete, koraki, lastovke in skoki. Tekmovanje poteka posamično za moške in ženske, v športnih in plesnih parih ter v mešanih ekipah. Nastop spremlja 9 sodnikov, ki ocenjujejo tehnično zahtevnost in umetniški vtis nastopa tekmovalcev.
Z MRAZA V DVORANO – UMETNOSTNO DRSANJE ⛸️

Drsanje na ledu se je verjetno začelo že 1000 let pr. n. št. v severni Evropi. Prve drsalke so bile izdelane iz kosti losov, severnih jelenov in drugih živali.

Zelo priljubljeno je bilo na Nizozemskem, kjer je veliko umetnih vodnih poti – ljudje so drsali po kanalih in tako tudi potovali iz kraja v kraj.
V Angliji je bilo v 16. stoletju zelo priljubljeno drsanje po zamrznjenih ribnikih. Zato ni nenavadno, da so prav v Londonu imeli prvo pokrito drsališče, »ledeno dvorano«, že leta 1876.

Drsanje je prijeten hobi – drsamo pač zato, ker je »luštno« – in tekmovalni šport. Med tekmovalno drsanje spadata umetnostno drsanje in hitrostno drsanje. Oboje seveda zahteva veliko treninga – kakšnega? Oglej si povezavo Drsalnega kluba Celje.

Eleganca na ledu
Prepričaj se, kako čudovito je lahko umetnostno drsanje in kakšno spretnost, pa tudi zaupanje v partnerja na ledu v resnici zahteva.

(Če se posnetek ne prikaže samodejno, klikni tukaj.)

Drsalci izvajajo zahtevne skoke (ki jih nikar ne poskušaj posnemati doma :smirk:). Skoki se največkrat imenujejo po izumiteljih elementov. Oglej si seznam na povezavi in odgovori na vprašanje.

Kateri element ne spada med drsalne elemente?
lutz
aksel
telemark
<< Nazaj
Stran 16
Na Triglav (2864 m) smo Slovenci prvič stopili leta 1778.

»Kdor išče cilj, bo ostal prazen, ko ga bo dosegel, kdor pa najde pot, bo cilj vedno nosil v sebi.« Nejc Zaplotnik, Pot
NEVSAKDANJI ZIMSKI ŠPORTI

Večina športov ima točno določena pravila in prizorišča. So pa tudi drugačni – nevsakdanji in ob nepazljivosti lahko tudi zelo nevarni.

Zimski alpinizem
Gore so priljubljena izletniška točka in ljudje jih radi obiskujemo. A so lahko tako poleti kot pozimi ob malomarnosti ali drugih okoliščinah zelo nevarne.
Alpinizem je športno plezanje na visoke točke v gorah. Alpinisti se vzpenjajo na visoke vrhove po nezavarovanih, nezaznamovanih smereh.
Za takšne podvige je obvezna primerna alpinistična oprema, vključno s cepini, derezami, krpljami, lopatami, varovalnimi vrvmi ...

Če te zanima, kako je videti alpinistični podvig, si oglej alpinistično dokumentarni film: Kaj nam je tega treba.

Med našimi najbolj znamenitimi alpinisti je Nejc Zaplotnik. Leta 1979 se je skupaj z Andrejem Štremfljem kot prvi Slovenec povzpel na najvišjo goro sveta Mount Everest (8848 m). Umrl je, star komaj enaintrideset let, pod himalajsko goro Manaslu (8125 m). Med ljubitelji gora je dobro poznana njegova knjiga Pot.

Katera od besed NI oznaka za človeka, ki hodi v planine, hribe ali gore? Pomagaj si s Frančkom in izberi vsiljivca.
gorohodec
hribolazec
alpinhodec
planinec
<< Nazaj
Stran 17
Zimsko plavanje je vedno bolj priljubljen šport. Toda takšno plavanje ni za vsakogar, saj lahko pride do podhladitve ali celo smrti. Zahteva dobro fizično in psihično pripravljenost. Ko se človek potopi v vodo s 5 °C ali manj, se telo na to odzove kot na utapljanje, umiranje – z obrambnimi mehanizmi. Zato ti športniki trenirajo v ledenih bazenih, da se lahko »glava« pripravi na takšen izziv.🥶
KIPARJENJE IZ SNEGA IN LEDU 🧊

Zima, kupi snega in kocke ledu so kot nalašč za kiparjenje. Takšno posebno, saj kipi izginejo, kot se vreme otopli. Toda zato ni dosežek nič manj vreden.

Za oblikovanje ledu je treba poznati lastnosti ledu, saj je od njegove spremenljivosti odvisno kiparjenje. Najpomembnejši dejavnik je temperatura − tako same ledene kocke ali snega kot okolice, v kateri bomo izdelovali svojo stvaritev. Bolj ko je toplo, hitreje je treba kipariti − in seveda, hitreje se bo umetnina stalila. Po svetu vsako leto potekajo številna mednarodna tekmovanja v izdelovanju ledenih in sneženih skulptur: v Franciji, Rusiji, na Kitajskem, v Kanadi, na Slovaškem ...

Tudi pri nas v Črni na Koroškem gradijo – in to prav posebne gradove kralja Matjaža.
:question: Kdo je bil legendarni kralj Matjaž, dober in pravičen kralj, ki spi pod goro Peco na Koroškem? Preberi si prispevek Legenda o kralju Matjažu in odgovori na vprašanje. Lahko si tudi ogledaš prispevek iz oddaje Čez planke, ki govori o mitu kralja Matjaža.

Legenda o kralju Matjažu govori o kralju, ki mu je bilo ime
Janez Vajkard Valvasor.
Friderik I., celjski grof.
Matija Korvin.
<< Nazaj
Stran 18
Podobe s soncem obsijanih skakalnic, izjemne lepote gora in drugih naravnih danosti. To je Planica. V Slovencih vedno prebudi močan občutek domoljubja in ponosa. Vsakoletni zaključek zimske skakalne sezone v dolino pod Poncami pripelje večtisočglavo množico – na pravi skakalni praznik.


Prvi Slovenec, ki je preskočil magično mejo 200 m, je bil Primož Peterka. Prvi človek čez 250-metrsko znamko je bil Peter Prevc (na sliki).
PLANICA, PLANICA, LEDENA KRALJICA! ali NORDIJSKO SMUČANJE III.

Da bi človek letel?! Nemogoče! 😮

A skakalci in skakalke dokazujejo nasprotno, ko s pomočjo skakalnice preletijo tudi več kot 250 metrov. Smučarski skoki spadajo med bolj priljubljene športne zvrsti pri nas in so del nordijskega smučanja.
:small_blue_diamond: Vsak skok sestavljajo spust po zaletni stezi, odskok z odskočne mize, skok oziroma let, doskok in vožnja v iztek.
:small_blue_diamond: Končno oceno skoka poda 5 sodnikov, najnižja in najvišja ocena se odštejeta. Najpomembnejša je dolžina skoka, upoštevajo se tudi vetrovni faktor ter višina zaletišča in slog.
:small_blue_diamond: Skoki so tudi disciplina, kjer Slovenci dobimo največ medalj. 🏅
:small_blue_diamond: Najbolj znani slovenski prizorišči sta Planica in Ljubno ob Savinji, kjer se vsako leto pomerijo skakalke.

Osebna izkaznica: smučarski skoki
Oprema: smuči, smučarsko-skakalni čevlji, čelada, očala, rokavice in poseben dres
Znani slovenski športniki/-ce: Primož Ulaga, Franci Petek, Primož Peterka, Rok Benkovič, Robert Kranjec, Peter Prevc, Jurij Tepeš, Timi Zajc, Anže Lanišek, Maja Vtič, Ema Klinec, Nika Križnar, Urša Bogataj …

Pomagaj s povezavo in izberi imeni najbolj znanih skakalnic v Planici.
Petrova skakalnica
Bloudkova velikanka
Planiška letalnica
Letalnica bratov Gorišek
<< Nazaj
Stran 19
Planica je zibelka smučarskih poletov. Povezujemo jo z zgodovino smučarskih skokov – čeprav se ob tem piše tudi zgodovina smučarskih tekov in drugih zimskih športov. Tu je stala prva skalnica velikanka na svetu, t. i. Bloudkova velikanka. Na njej je leta 1936 Avstrijec Sepp Bradl z daljavo 101,5 metra prvič premagal magično stotico. Čez trideset let so nedaleč stran zgradili še večjo skakalnico, imenovano Letalnica bratov Gorišek.
Planica je leta 1994 postregla še z enim mejnikom. Finski skakalec Toni Nieminen je s skokom 203 m prvi poletel čez dvesto metrov.
Planica, alpska ledeniška dolina

Planica je značilna alpska ledeniška dolina v severozahodnem delu Julijskih Alp. Tu najdemo različne oblike melišč in moren, najvišjo gozdno mejo v Sloveniji, ostanke pragozda, rastlinstvo in živalstvo alpskega sveta, reke, rečice, slapove … pestro naravno in kulturno dediščino.

Planica je tudi del Triglavskega narodnega parka.

Za Planico je značilno gorsko podnebje z dolgo in hladno zimo. Pozimi je običajno veliko snega, v drugih letnih časih pogosto dežuje. Več o podnebju Slovenije izveš na povezavi.

Besede prestavi k njihovim razlagam. Če si v dvomih, si pomagaj s povezavo.
melišče
pragozd
ledenik
gozdna meja
gozd, ohranjen v naravnem stanju
območje ob vznožju pobočij z gruščem in drobnim kamenjem
iz snega nastala velika gmota ledu, ki počasi drsi navzdol
nadmorska višina, do katere še seže strnjen gozd
<< Nazaj
Stran 20
V muzeju si lahko ogledaš zgodovino skokov ter poskusiš »leteti« v vetrovniku. Občutek smučarskega poleta lahko podoživiš na planiškem »ziplinu« – spustu po jeklenici. Adrenalinski spust je dolg 566 metrov, največja hitrost je 85 km/h.

Sicer pa že komaj čakamo: 43. svetovno prvenstvo FIS v nordijskem smučanju bo potekalo med 22. februarjem in 5. marcem 2023 v Planici oz. Kranjski Gori. Največji športni dogodek v samostojni Sloveniji bo v 12 dneh postregel s 24 novimi svetovnimi prvaki! :heart_eyes:
Sodoben skakalno-tekaški center v Planici

Sodoben skakalno-tekaški Nordijski center Planica vabi turiste in športnike vse leto.
:small_blue_diamond: Osrednji del centra so skakalnice – kar 8 jih je! Od tistih najmanjših za otroke in mladince do Bloudkove velikanke in Letalnice bratov Gorišek.
:small_blue_diamond: Na prostem so urejene tekaške proge, v notranjosti so podzemna dvorana in notranje tekaške proge v podzemnem snežnem tunelu.
:small_blue_diamond: V snežnem tunelu je tudi ledena steza za curling.

Planico vsako leto obišče tudi veliko otrok. Kar nekaj se jih tja odpravi kot del akcije »Otroci Triglava« v Planici. To je ena od aktivnosti, s katerimi Zavarovalnica Triglav že več desetletij sodeluje pri ustvarjanju največjega slovenskega športnega spektakla. Otroci iz vse Slovenije si lahko brezplačno ogledajo kvalifikacije smučarskih skokov v Planici.

Kako še imenujemo skakalnico velikanko?
velika noga
poletnica
letalnica
<< Nazaj
Stran 21
Čestitke, zima odlično dene tvojemu razmišljanju!:snowflake:

NAGRADNO VPRAŠANJE
Koliko desetletij je Zavarovalnica Triglav že povezana s skoki v Planici? Svoj odgovor pošlji do 3. 3. 2023 na vesela.sola@mladinska-knjiga.si. Če boš med izžrebanimi tremi, ti bo Zavarovalnica Triglav podarila super PAKET PRESENEČENJA.
:gift:

Sicer pa lahko tudi z rešeno učno potjo prideš do lepe knjižne nagrade.:green_book: Seveda pa nam moraš prej zaupati svoje podatke. :smiley:

Ime: *
Priimek: *
E-mail: *
Osnovna šola:
Razred:

* obvezen podatek