Čas za pravljice

Stran 1


JOŽE PLEČNIK 150

(e-učna pot)
SEPTEMBER 2022

Pridi na sprehod po Plečnikovi Ljubljani (in pokukaj v njegovo hišo in življenje)

Težavnost: od 4. do 6. razreda ali od 7. do 9. razreda OŠ, izberi spodaj!
Predvideni čas reševanja: 15–25 min
Učni cilj: Spoznavamo Plečnikovo Ljubljano in velikega arhitekta, ki je prestolnico naredil prepoznavno, ob 150. obletnici njegovega rojstva
Avtorica učne poti: Sabina Tamše Kozovinc

*Slikovno gradivo v učni poti (kjer ni posebej navedeno): MGML, Shutterstock, Wikipedija. Čas za čudežne pravljice: 100 – Veliki Calvino

(e-učna pot)
DECEMBER 2023

Raziskovanje ljudskih pravljic je malo podobno hoji skozi zaraščen, komajda prehoden čudežen gozd. Pridi z nami!

Težavnost: od 4. do 6. razreda ali od 7. do 9. razreda OŠ, izberi spodaj!
Predvideni čas reševanja: 15–25 min
Učni cilj: Spoznajmo ljudsko pravljično gradivo, njegovo raziskovanje in pomen pripovedovanja zgodb.
Avtorica učne poti: Sabina Tamše Kozovinc
Avtorica tiskane izdaje v reviji PIL: Špela Frlic

Ilustracije: Ana Zavadlav (iz knjige Italijanske pravljice) in Matej de Cecco
Slikovno gradivo v učni poti: MKZ, Shutterstock, Wikimedia Commons.

 
<< Nazaj
Stran 2
Uuu, a bodo čarovnice in grozljive pošasti z več glavami? Pa kakšna zakleta mesta, zastruplena jabolka in zlovešče prerokbe?
Ilustracija iz knjige Mjallhvit (Sneguljčica), islandskega prevoda Grimmove pravljice iz leta 1852.
Letos praznujemo 100. obletnico rojstva enega najpomembnejših italijanskih pisateljev Itala Calvina.

Poleg priljubljenih romanov je najbolj poznan po pravljicah. Izbral in priredil je 200 ljudskih pravljic in jih združil v zbirko Italijanske pravljice, ki je postala ena najbolj priljubljenih in prevajanih zbirk ljudskih pravljic v Evropi.

Zbirka preseneča z nepričakovanimi različicami znanih pravljičnih motivov in nas popelje v svet ljubezni in čudežev, v svet vsakdanjega in nadnaravnega. Vstopi v ta svet z nami! :point_right:

<< Nazaj
Stran 3
– Grški pregovor pravi, da pravljica nima gospodarja!
– Toskanski pregovor pa, da pravljica ni lepa, če pripovedovalec k njej ne doda nekaj svojega.
😉Čudežna pravljica, kaj si?

OSEBNA IZKAZNICA
Bivališče: državljanka sveta.
Značilnost: Čudežnim stvarem, ki se dogajajo v pravljici, se pravljični junaki nikoli ne čudijo.
Zdravje: Odlično, zelo je trdoživa. Čeprav prastara, se ves čas prenavlja in spreminja.
Sestavine: čarobni predmeti (prstan, meč, palica, preproga, dlaka, oreh, jajce, skrinjica, mošnja, jabolko ...), čudežni pomočniki (govoreči medved, leteči konj, zlata ptica ...), ljudje, zakleti v živali (žabji princ, princ rakovica, Janček ježek, bratje, zakleti v volkove ...), zviti nasprotniki (špicparkeljc, požrešni volk, ljudožerski velikan, zlobna čarovnica ...), pogumni junaki (neustrašni čevljarček, dobra pastirica, molčeča sestra, tretji brat ...).
Pravljična števila: 3, 7, 9 in 12 (tri sestre, devet zakletih bratov, zmaj z dvanajst glavami, dekle, ki molči sedem let …).
Lastnost: Dobro na koncu vedno zmaga! Pogumne in dobrosrčne junake spremlja sreča.

Hm, naprej preveriva, če greš sploh lahko naprej.😉 Poveži pravljične osebe s predmetom ali živaljo iz iste pravljice.
Poveži besedo z njenim opisom.
Rdeča kapica
Obuti maček
Janko in Metka
Mojca Pokrajculja
volk
škornji
piskrček
medena hišica
<< Nazaj
Stran 4
Gozd, poln skrivnostnih bitij, nevarnosti in čarovnij, se pojavlja v marsikateri pravljici: Rdeča kapica, Zlatolaska in trije medvedi, Sneguljčica, Janko in Metka ....
Foto: Artefotograf, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons
LJUDSKE PRAVLJICE SO ZELO STARE

Ljudske pravljice so lahko zelo stare, nekatere tudi več tisoč let. Strokovnjaki pa predvidevajo, da je bil najbolj ploden čas pripovedovanja in nastajanja pravljic srednji vek.

To je bil čas, ko še ni bilo časopisov, radia in televizije, večina ljudi ni znala brati in pisati, ljudje so verjeli v obstoj čarovnic in drugih bitij, ki posedujejo čudežne moči in lahko človeku škodujejo ali pa mu pomagajo.

Gozd je bil nevaren kraj, v katerem je na popotnika prežalo kup nevarnosti, poleg divjih zveri tudi krvoločni razbojniki in neusmiljeni roparji. Kralji in kraljice, princi in princese so vladali s svojih gradov, revne prebivalce je pogosto pestila lakota.

Kateri kraj je v pravljicah pogosto zelo nevaren?
vrtna gugalnica
trgovski center
gozd
<< Nazaj
Stran 5
Kaj bi svet brez čudežnih dežel in pravljic ... V ljudskih pravljicah lahko otroci in odrasli najdemo starodavne vrednote, kot so dobrota, poštenje, spoštovanje in pomoč bolj nemočnim in ranljivim. Pravljice nam sporočajo, da lahko kljub strahu in oviram dosežemo, kar želimo, in da dobro na koncu vendarle zmaga.
PRIPOVEDOVANJE ZGODB

Pripovedovanje je bilo oblika druženja, besedne ustvarjalnosti, zabave ter širjenja novic in govoric predvsem za revno prebivalstvo. Ljudje so si pravljice pripovedovali, potema pa so se te s potujočimi obrtniki, berači ter zabavljači selile po drugih krajih in se s pripovedovanjem tudi spreminjale. Tako je skozi stoletja nastalo skoraj nepregledno število različic ljudskih pravljic.

Zapisovanje pravljic se je še posebej razširilo v 19. stoletju.
✍️ Raziskovalce in zbiralce ljudskih pravljic imenujemo folkloristi.
🧙🏿 Tudi številni priljubljeni pisatelji so pogosto črpali navdih iz ljudskih pravljic za svoje fantastične zgodbe.

Kaj so imeli nekateri pravljični liki?
pametne telefone
umetno inteligenco
čudežne moči
<< Nazaj
Stran 6
Fonograf (predhodnik gramofona), mehansko napravo za snemanje zvoka, je izumil Thomas Alva Edison leta 1877.
PRAVLJICE NA KUP!

Z zbiranjem, analiziranjem in sistematiziranjem ljudskih pripovedi se ukvarjajo folkloristi. Vedi, s katero se ukvarjajo, pravimo slovstvena folkloristika.

✍🏻 Najprej so zbiralci pripovedi po pripovedovanju zgolj zapisovali.
🔉 Fonografi (prve naprave za snemanje zvoka) in diktafoni (prenosne elektronske priprave za snemanje, popularne v 20. stoletju) so jim omogočili, da so pripovedovanje posneli in tako zelo natančno zabeležili zgodbe in način pripovedovanja.
📽️ Danes pri svojem terenskem delu uporabljajo tudi video kamere, tako lahko zabeležijo tudi kretnje in obrazno mimiko, s katero pripovedovalec pospremi pripoved.

Poveži strokovni izraz z njegovim opisom.
zgodovinar
biolog
folklorist
ukvarja se z raziskovanjem in dokumentiranjem preteklosti
posveča se zbiranju in sistematiziranju ljudskih pripovedi in tradicij
ukvarja se z raziskovanjem življenja ter preučuje organizme
<< Nazaj
Stran 7
Portret slikarke Elisabeth Baumann iz 19. stoletja prikazuje jezikoslovca in zbiratelja pravljic brata Grimm
(levo: Wilhelm Grimm, desno: Jacob Grimml).
GRIMMOVE PRAVLJICE


Grimmove pravljice so najbolj znana in največkrat prevedena nacionalna zbirka ljudskih pravljic. V 19. stoletju sta jo pripravila brata Jacob in Wilhelm Grimm, ki sta verjela, da prav te ljudske pravljice najbolje odslikavajo nemško dušo.

👂Pravljice sta slišala od ljudi, potem pa sta jih v svojem kabinetu priredila in izpopolnila. S svojo zbirko sta povzročila pravo vročico zbiranja ljudskih pravljic in pesmi po vsej Evropi. Njunemu zgledu so sledili številni zbiralci, z njima si je dopisoval tudi slovenski jezikoslovec Jernej Kopitar.

✨Čisto mogoče je, da bi nekatere pravljice brez pridnih zapisovalcev in zbiralcev utonile v pozabo. Tako pa jih poznamo in z veseljem prebiramo še danes. Med Grimmovimi pravljicami so Pepelka, Trnuljčica, Sneguljčica, Rdeča kapica, Janko in Metka, Volk in sedem kozličkov, Mizica, pogrni se ... Poznaš? 😊

Poveži znamenite sorodnike z njihovimi dosežki.
Orville in Wilbur sta leta 1903 prvič poletela z letalom – razvoj letalstva
Anne, Emily in Charlotte – znamenite angleške pisateljice iz 19. stoletja
mati Marie in hči Irène – prvi ženski, ki sta dobili Nobelovo nagrado
<< Nazaj
Stran 8
Začetek pravljice Sinjebradec iz Perraultovih pravljic, objavljenih leta 1697 (str. 57).
BIL JE NEKOČ ... CHARLES PERRAULT

Vsi poznamo pravljice bratov Grimm. Toda pred bratoma Grimm je veliko pravljic, ki jih danes poznamo kot Grimmove, zapisal Charles Perrault (1628–1703). Nekateri ga označujejo kot očeta pravljice kot literarne zvrsti. A resnici na ljubo, tudi Perrault je kot osnovo vzel zaplete zgodb, ki so jih pripovedovali in zapisali že pred njim.

🔎 Charles Perrault se je rodil približno poldrugo stoletje pred bratoma Grimm in je bil član francoskega dvora pod kraljem Ludvikom XIV. (kralj 1643–1715, imenovan tudi Sončni kralj). To je bil tisti razvpiti kralj, ki naj bi rekel: »L’Etat c’est moi« (Država, to sem jaz), kar simbolizira njegov absolutistični način vladanja.

👉 Perrault je bil francoski mislec, pesnik in pisatelj. Podobno kot Grimma zbiral ustne pravljice in jih zapisoval, sicer pa je prve pravljice izdal šele, ko je bil star 67 let. Pravljice so si takrat pripovedovali na dvoru in Perrault je pazil, da imajo pravljice na koncu tudi nauk, zato ni nujno, da se srečno končajo.

Veliko pravljic, ki jih danes poznamo kot Grimmove, saj so med nami obstale v njuni različici, je bilo pravzaprav Perraultovih. To so klasike, kot so Pepelka, Trnuljčica, Rdeča kapica, Obuti maček ...

Zakaj so obstale Grimmove pravljice, medtem ko se Perraultove dandanes ne zdijo najbolj primerne za otroke?
🔴 Perrault je v pravljicah upodabljal tudi razmere v družbi, tako je v Rdeči kapici poudaril nevarnost, ki jo za mlado dekle pomeni premožen in prebrisan moški. Perraulteva različica Rdeče kapice se kruto konča. Volk poje obe, babico in deklico. Brata Grimm sta pravljico srečno končala – vsaj za Rdečo kapico in babico – saj ju pred volkom reši lovec.

⚫ Še boljši primer je danes skoraj neznana pravljica Sinjebradec. Zgodba govori o plemiču, ki se je že večkrat poročil, vse žene pa so mu umrle. Ženi ob odhodu izroči ključe do grajskih soban, pri čemer ji zabiča, da ji je vstop v eno sobo prepovedan (tam skriva trupla prejšnjih žena). Žena se ne more upreti skušnjavi in odpre prepovedano izbo, ob pogledu na mrtve ženske – prejšnje žene pa izpusti ključ iz rok. Kri na ključu pove možu, da je prekršila prepoved, zato jo obsodi na smrt. Pred to jo v zadnjem hipu rešijo njeni bratje, ki ubijejo Sinjebradca.
Perrault je napisal to pravljico po ljudskem izročilu leta 1695. Dandanes bi jo označili kot pripoved o množičnem morilcu, ki seveda ni primerna za otroke ...

Zakaj se nekatere Perraultove pravljice zdijo manj primerne za otroke?
Ker vsebujejo družbeno kritiko in krute dogodke.
Ker so preveč zapletene.
Ker so prestare.
<< Nazaj
Stran 9
Italijanski pisatelj in novinar Italo Calvino se je rodil pred sto leti, leta 1923. Ob smrti je bil najbolj prevajan sodobni italijanski pisatelj. Povedal je: »Brez prevoda bi ostal zamejen z mejami svoje države. Prevajalec je moj najpomembnejši zaveznik. Predstavi me svetu.«NACIONALNA ZBIRKA PRAVLJIC – ITALIJANSKE PRAVLJICE

Italijani dolgo niso imeli nacionalne zbirke pravljic, ki bi obsegala najbolj značilne pravljice, pripovedovane na območju Italije, in bi bila hkrati napisana tako, da bi jo z veseljem brali otroci in odrasli. 👴👨‍👩‍👦👵

To nalogo je dobil pisatelj Italo Calvino (1923–1985, na povezavi si lahko ogledaš njegove fotografije) in jo odlično opravil! Izbral je pravljice in jih priredil, tako pa je hkrati ohranil njihove pravljične značilnosti in jih naredil zanimive za sodobne bralce.

Po njegovi zaslugi so pravljice spet našle pot do bralcev, številne so se znašle tudi v italijanskih šolskih berilih in jih prebirajo nove in nove generacije otrok. Calvino je zapisal, da so mu bile za zgled pri pripravi zbirke prav Grimmove pravljice.

Kaj je bil Calvinov cilj pri pripravi zbirke pravljic?
Izbrisati pravljične elemente, ki so zgodbam samo v napoto!
Ohraniti pravljične značilnosti in jih prirediti za sodobne bralce.
Zbrati čim več pravljic z vsega sveta, da bodo zastopane v vseh jezikih.
<< Nazaj
Stran 10
Calvino je pisal romane, časopisne članke in eseje. Njegove najbolj znamenite in najbolj pogosto prevajane knjige so: Grad prekrižanih usod, Nevidna mesta, Če neke zimske noči popotnik in Palomar.
KDO JE BIL ITALO CALVINO?

Rodil se je pred 100 leti, leta 1923, na Kubi. Starša sta bila bolj naravoslovno usmerjena in sta ga spodbujala k branju – toda ne pravljic, pač pa knjig s poljubno znanstveno vsebino.

V mladosti se je zelo navduševal nad stripi in filmi in bil v najstniških letih skoraj vsak dan v kinu. Najprej je na željo staršev vpisal študij agronomije, a je naredil le nekaj izpitov. Vleklo ga je k študiju književnosti, ki ga je po koncu druge svetovne vojne tudi dokončal. Deloval je kot urednik in novinar, ob rednem delu pa je pisal.

🎯 Ko je bil star 31 let (leta 1954), mu je torinska založba Einaudi predlagala projekt Italijanske pravljice. Calvino se je za dve leti zaprl v arhive in ustvaril zbirko pravljic, ki je v hipu postala priljubljena pri bralcih in je utrdila njegov sloves odličnega pripovedovalca.

Živel je med Rimom, Torinom, Parizom in San Remom, precej pa je tudi potoval – obiskal je ZDA, Mehiko, Argentino, Japonsko, Iran ... Kar nekaj let je pripravljal cikel predavanj, ki naj bi jih predstavil na prestižni ameriški univerzi Harvard, potem pa doživel srčni napad in umrl pri starosti 62. let.
Predavanja so izšla po njegovi smrti pod naslovom Ameriška predavanja, v njih pa razmišlja o temeljnih značilnostih dobre literature, tudi o pravljicah.

H kateri dejavnosti, ki jo še danes priporočamo vseh otrokom in vsem odraslim in tudi tistim vmes, sta starša spodbujala mladega Calvina? Odgovor vpiši spodaj.

Ta dejavnost je?

Tvoj odgovor:
<< Nazaj
Stran 11
Italijanske pravljice je v slovenščino prevedel Gašper Malej, odlično pa jih je ilustrirala Ana Zavadlav.
CALVINOVE ITALIJANSKE PRAVLJICE

Calvino je v svojo zbirko poleg čudežnih in novelističnih pravljic uvrstil tudi živalske pravljice in povedke o Jezusu, svetem Petru in drugih svetnikih.

Calvinove pripovedi so pogosto duhovite in zelo napete, polne so presenetljivih pravljičnih junakov in dogodkov, glavne junakinje in junaki pa prav drhtijo od (ne)srečne zaljubljenosti. ❤️

Pisatelj vidi ljudske pravljice kot katalog usod moških in žensk, ki še posebej pripovedujejo o življenjskem obdobju, ko se človekova usoda šele oblikuje – mladosti.

🧚‍♀️In res, številne junakinje in junaki v pravljicah so stari med trinajst in petnajst let. V pravljici odidejo od doma v širni svet, skozi preizkušnje in čudežna srečanja, ki jih doživijo, pa dozorijo in odrastejo.
💬 Calvino zato pravi, da so pravljice na neki poseben način resnične!

O katerem obdobju pogosto pripovedujejo ljudske pravljice?
mladost
srednja leta
starost
<< Nazaj
Stran 12
V Sloveniji pripovedno gradivo, ki so ga zbrali različni zbiralci na terenu, hrani Inštitut za narodopisje ZRC SAZU (kratica pomeni Znanstvenoraziskovalni center Slovenske akademije znanosti in umetnosti).
Na sliki je rokopis Karla Štreklja, ki je ljudske pripovedi zbiral v 19. stoletju. Zapis se imenuje Divje žene.
ZNAMENITI ZBIRALCI

Številne evropske države imajo pomembne folkloriste ali pisatelje, ki so zbrali in zapisali pravljice in objavili nacionalne zbirke pravljic.

🇩🇪 V Nemčiji sta to brata Grimm.
🇷🇺 V Rusiji je pravljice zapisoval Aleksander Nikolajevič Afanasjev.
🇳🇴 Na Norveškem sta delovala Peter Christen Asbjørnsen in Jørgen Moe.
🇷🇸 V Srbiji je ljudsko zapuščino zbiral Vuk Stefanović Karadžić.
🇩🇰 Na Danskem za najbolj znamenitega pravljičarja velja Hans Christian Andersen.

🇸🇮 Najpomembnejši slovenski folklorist je Milko Matičetov.
👀 Mogoče poznaš zbirko Zverinice iz Rezije, v kateri je objavil rezijanske živalske pravljice? Te pravljice so bile večkrat uprizarjane na lutkovnem odru, na televiziji in radiu.

🦊 Pravljičarke in pravljičarji iz doline pod Kaninom so etnologu Matičetovu povedali veliko pravljic, nemalokrat je imela v njih glavo vlogo lisica.

Anja Štefan je pravljice, ki jih je zapisal in posnel Matičetov, zbrala in priredila v zbirki Tristo zajcev.

Oglej si posnetek stare otroške lutkovne serije Zverinice iz Rezije.


<< Nazaj
Stran 13
Kje lahko poslušaš pripovedovalce pravljic?
Vsako leto marca v Cankarjevem domu poteka Pripovedovalski festival. Cankarjev dom ima tudi Pripovedovalski abonma za najstnike in odrasle. V Mariboru pa Mariborska knjižnica vsako leto priredi Pravljični dan.
PRAVLJICE DANES – RES SAMO ZA OTROKE?

Danes nam čudežne pravljice in druge fantastične zgodbe najpogosteje pripovedujejo tiskani, zvočni in vizualni mediji.
👀 Ali to pomeni, da so pripovedovalci dokončno ostali brez službe? Na srečo ne!

Ljudje še vedno zelo radi pravljice tudi poslušamo. Še vedno obstajajo profesionalni pripovedovalci, ki si s pripovedovanjem zgodb odraslim in otrokom služijo kruh, v večjih evropskih mestih pa vsako leto prirejajo pripovedovalske festivale.

Te zanima pripovedovanje pravljic? Preberi, katere pravljice najraje pripovedujejo naši pripovedovalci.

Oglej si posnetek, v katerem knjigarka Sara Primožič bere pravljico Marec in pastir iz Italijanskih pravljic.

(Če se posnetek ne prikaže samodejno, klikni tukaj.)

Kaj je pastirju ostalo na koncu pravljice?
Lepa deklica in grad.
Na koncu mavrice ga je čakal zaklad.
Nič, samo oči, iz katerih so mu tekle solze.
<< Nazaj
Stran 14
V Reziji se je do današnjih dni ohranilo ustno izročilo: to so pravljice, pripovedke, legende, ljudske pesmi ...
Tam pravljici rečejo právica.
Na Solbici je bila znana pripovedovalka Tina Wajtawa / Valentina Pielich, (1900–1984).
DRŽI ali NE DRŽI I.

👀 Pravljice so samo za majhne otroke!
Seveda ne. Čudežne pravljice so si v resnici pogosto pripovedovali odrasli, običajno ob različnih kmečkih opravilih. Tudi kralji in drugi velikaši so radi prisluhnili dobrim pripovedovalcem. V časih pred radiem in televizijo so bili potujoči pripovedovalci tudi pomembni prenašalci novic in govoric, zato so se jih ljudje zelo razveselili in jim radi prisluhnili.

👀 Avtor ljudskih pravljic ni znan!
Ker so se pravljice selile od pripovedovalca do pripovedovalca, je nemogoče ugotoviti, kdo je pravljico prvi pripovedoval. A vsak pripovedovalec je po svoje tudi avtor priredbe pravljice, ki jo pripoveduje.
🌟 Vedno so bili pripovedovalci, ki so še posebej sloveli po svojem pripovedovalskem talentu. Folkloristi so ob zapisu pravljice pogosto zapisali tudi, kdo jo je pripovedoval. Calvino je kot posebej odlično pripovedovalko izpostavil Agatuzzo Messio, ki je bila šivilja zimskih odej v Palermu na Siciliji in ni znala brati. Tudi Matičetov je srečal pripovedovalce, ki so izstopali zaradi svojih pripovedovalskih sposobnosti.

Zakaj ni mogoče ugotoviti, kdo je bil prvi pripovedovalec ljudske pravljice?
Ker so pravljice nastale, še preden je nastal svet.
Ker so se pravljice selile od pripovedovalca do pripovedovalca, iz kraja v kraj in se spreminjale.
Ker so avtorji pravljic želeli ostati anonimni, skriti.
<< Nazaj
Stran 15
Pravljico Zlata ptica poznajo po vsej Evropi, pojavlja se v številnih različicah. Založba Mladinska knjiga je leta 1956 po tej pravljici poimenovala zbirko Zlata ptica, namenjeno izdajanju najlepših pravljic in pripovedk z vsega sveta.
Ilustracija Ančka Gošnik Godec.

DRŽI ali NE DRŽI II.

👀 Ljudske pravljice so krute in polne nasilja!
Pravljice pogosto pripovedujejo o času, ko so bili ljudje manj občutljivi za nasilje in je bilo življenje večkrat zelo težko. Številni junaki so na začetku pravljic tako revni, da bi skoraj umrli od lakote. Danes se nam marsikaj v teh zgodbah na srečo zdi pravljično, za ljudi, ki so si te zgodbe včasih pripovedovali, pa je bilo zelo resnično.

Med pravljicami, ki bi jo lahko označili kot kruto, je tudi priljubljena Zlata ptica.
Poslušaj posnetek.

(Če se posnetek ne prikaže samodejno, klikni tukaj.)

👀 Glavne junakinje v pravljicah so vedno lepe!
Res je, glavne junakinje v pravljicah izstopajo po svoji lepi zunanjosti, imajo čudovito polt, zlate lase ali zvezdo na čelu. Ker pravljice redko govorijo o notranjem življenju glavnih junakov, njihove lepe značajske lastnosti ponazorijo z lepo zunanjostjo. V jeziku pravljice so zato dobri junaki in junakinje lepi, zlobneži pa so pogosto grde zunanjosti. 👹

Katere od naslednjih trditev najbolje opisujejo najpogostejše značilnosti pravljic? Izberi TRI odgovore.
Zelo pomembne so preizkušnje in izzivi, ki jih mora premagati glavna junakinja oziroma junak.
Vsi junaki v pravljicah so vedno brez napak.
Pravljice so vedno zelo resne in prav nič domišljene in šaljive.
Pravljice se nikoli ne dogajajo v izmišljenem svetu.
Dobro vedno zmaga – srečen konec.
Pokažejo, kaj je prav in kaj narobe.
<< Nazaj
Stran 16
Nekoč pred davnimi časi je za devetimi gorami živel ... Za ljudske pravljice so značilni še: črno-belo slikanje, srečen konec, pravljična števila, govoreče živali, čudežni predmeti, tipične pravljične osebe, kraj in čas sta nedoločena ...

DRŽI ali NE DRŽI III.

👀 V pravljicah punce ne počnejo ničesar in samo čakajo, da jih bo rešil kakšen princ!
Pravljice pogosto odslikavajo družbeno vloge ženske, kot se je takratnim pripovedovalcem zdela najbolj primerna. Včasih so takšne spremembe dodali kasnejši prirejevalci, ki so želeli s pravljicami predvsem vzgajati majhne otroke. Tako se recimo lovec ne pojavi v vseh različicah zgodbe o Rdeči kapici. V Franciji najdemo različico iz 18. stoletja, v kateri se dekle pred volkom z zvijačo reši kar sama in lovca v zgodbi sploh ni.
🤴🏻 Drži, da je kar nekaj pravljic, v katerih mora princesa čakati, da jo reši princ.
💡 Toda najdemo tudi take zgodbe, v katerih so junakinje pametne in pogumne. Rešijo nerešljive uganke, z zvijačo premagajo nasprotnike in se pogumno in odločno odpravijo v svet.

🍏 Na povezavi lahko poslušaš posnetek, v katerem Anja Štefan bere pravljico Zlato jabolko. V njej punčki zboli mama, in da bi ji pomagala ozdraveti, se odloči poiskati drevo, na katerem rastejo zlata jabolka ...

👀 V čudežnih pravljicah se glavni junaki na koncu vedno poročijo in živijo srečno do konca svojih dni!
💍 Drži, veliko čudežnih pravljic se konča s poroko. Zaključek pravljice je nekakšen obrazec, ki bralcu ali poslušalcu sporoči, da se je pravljica končala, tako kot nam začetek »Nekoč je za devetimi gorami živel ...« sporoči, da se je pravljica začela. Najbolj razburljive stvari se v pravljici običajno zgodijo med ustaljenim začetkom in ustaljenim koncem.

Kaj so še značilnosti pravljic? Izberi TRI odgovore.
kraj in čas sta natančno določena
čudežni predmeti
dolgočasen znanstveni jezik
poročanje o resničnih dogodkih
pravljična števila
govoreče živali
<< Nazaj
Stran 17
Nekatere Italijanske pravljice se ti bodo morda zazdele čudno znane, pa vendar nove. Na katero pravljico te spominja tale pravljični začetek?
Nekoč sta bila kralj in kraljica, ki nista mogla imeti otrok. Kraljica je molila in molila k svojim malikom in končno je rodila deklico. Da bi izvedela, kakšna bo hčerina usoda, je poklicala dvanajst astrologov. Enajstim je podarila zlate teleskope, dvanajstemu, ki je bil najstarejši med vsemi, pa je dala samo srebrnega. Astrologi so se zbrali okoli hčere: ta je rekel, da bo lepa, oni je rekel, da bo dobra, tretji, da bo krepostna, skratka običajne reči. Samo najstarejši je molčal. »Povejte še vi,« ga je pozval kralj. In astrolog, užaljen zaradi srebrnega teleskopa, je odgovoril, da drži vse, kar so povedali drugi, da pa se bo dekle zaljubilo v prvega moškega, čigar ime bo slišalo.
(Odlomek: št. 36. Danski kralj. Italijanske pravljice, 1. knjiga.)


MORJE PRAVLJIC

Calvino je v uvodu v zbirko zapisal, da se je pravljic lotil, kot da bi se s skakalnice na glavo vrgel v morje zgodb.
♾️ Zdelo se mu je, da je ljudskih pravljic neskončno veliko!
📜 V arhivih jih je našel v zelo različnih oblikah: včasih v rokopisih, pogosto so bile zapisane v različnih italijanskih narečjih ali pa objavljene v starinskem jeziku.

Sčasoma je ugotovil, da so si številne pravljice med seboj v resnici zelo podobne, imajo podoben razvoj dogodkov in se razlikujejo predvsem v glavnih junakih in dogajalnih prostorih ter posameznih razpletih.
🎯 Z raziskovanjem in primerjanjem je počasi začenjal razumeti najskrivnejšo lastnost ljudske pravljice, ki jo je opisal z besedami: neskončna raznolikost in neskončna ponovljivost.

Kako se po Calvinovem mnenju med seboj v glavnem razlikujejo številne ljudske pravljice?
Po glavnih junakih, dogajalnih prostorih in razpletih.
Po tem, ali se končajo srečno ali nesrečno.
Po svoji dolžini.
<< Nazaj
Stran 18
Zakaj toliko različic? Ker pripovedovalci pravljic niso znali dobesedno na pamet. Pravljice so v resnici polne značilnih besednih obrazcev in drugih značilnosti, ki pomagajo pripovedovalcu, da si jih lažje zapomni: pravljični začetki in konci so stalni, obstajajo pravljična števila in značilni junaki ... Med pripovedovanjem so pripovedovalci vedno malo improvizirali in si kaj tudi izmislili ali priredili po svoje. In ker pripovedovalec običajno ni nikoli povedal iste pravljice dvakrat na enak način, so nastajale vedno nove in nove različice. Številni folkloristi in pripovedovalci pravijo, da imajo ljudske pravljice trdno strukturo – okostje, na to pa pripovedovalec s pomočjo domišljije med pripovedovanjem doda meso. Tako pravljica vedno znova oživi in je zanimiva za poslušalce.

»Življenje sámo je najlepša pravljica.«

To je rekel eden najbolj znanih pravljičarjev – Danec Hans Christian Andersen (1805–1875). Zato 2. aprila, na Andersenov rojstni dan, praznujemo mednarodni dan knjig za otroke oziroma svetovni dan pravljic.

Poslušaj Andersenovo pravljico Cesarjeva nova oblačila.

(Če se posnetek ne prikaže samodejno, klikni tukaj.)

Kakšno sporočilo razkriva zgodba Cesarjeva nova oblačila?
Da je zelo pomembno, da nosimo draga oblačila.
Da si vsakdo želi biti cesar.
Da smo ljudje včasih hinavci in se bojimo povedati svoje mnenje, tudi kadar se dogajajo neumne stvari.
<< Nazaj
Stran 19
Hans Christian Andersen je bil pesnik in pisatelj ter pripovednik in pravljičar, ki je postal slaven že, ko je bil še živ. Njegove pravljice so že v 19. stoletju brali otroci v številnih prevodih, čeprav so bile nekatere pravljice slabo prevedene in celo spremenjene, npr. nesrečen konec je postal srečen.😠
Danes so Andersenove pravljice prevedene v več kot 150 jezikov.
HANS CHRISTIAN ANDERSEN

Andersen je izdal več kot 70 knjig za odrasle in otroke in napisal več kot 150 pravljic.

Čeprav je res, da večina pravljic bolj ali manj izhaja iz ustnega ljudskega izročila, so mnoge znane pravljice pravzaprav plod avtorjeve lastne domišljije – to so avtorske pravljice, ki so lahko zasnovanje tudi na posameznih dogodkih iz avtorjevega življenja. Nekateri tako pravijo, da je Grdi raček pravzaprav podoba samega Andersena.

Med njegove najbolj znane pravljice spadajo: Cesarjeva nova oblačila, Deklica z vžigalicami, Grdi raček, Palčica, Mala morska deklica, Stanovitni kositrni vojak, Svinjski pastir, Kraljična na zrnu graha, Snežna kraljica ...

Razlika med pravljicami bratov Grimm In Andersenovimi je, da sta brata v pripovedih poudarjala zmago dobrote in sposobnost posameznikov, da premagajo nesrečo.
Andersenove pravljice so drugačne, bolj je poudarjen značaj, njegove osebe osebnostno rastejo in se spreminjajo, lahko so tudi kritika družbe.
Kar nekaj Andersenovih pravljic ima žalosten konec (na primer Mala morska deklica, Deklica z vžigalicami in Stanovitni kositrni vojak). No, večina pa se vseeno srečno konča.

Oglej si pravljice in jih poveži s pravimi avtorji.
Svinjski pastir
Janček ježek
Rdeča kapica
Andersen
brata Grimm
slovenska ljudska
<< Nazaj
Stran 20
Pst, pravljice lahko pod temi številkami poiščeš tudi sam/a na spletu!
Foto: John Margolies, Public domain, via Wikimedia Commons

TIPNI INDEKS

Raziskovalci pravljic so želeli vzpostaviti sistem, s pomočjo katerega bi se lahko znašli v obsežnem mednarodnem pripovednem gradivu. Antti Aarne, Stith Thompson in Hans-Jörg Uther so različice ljudskih pravljic uredili v sistem.

Pravljice so razdelili v skupine: živalske pravljice, čudežne pravljice, novelistične pravljice in religiozne pravljice. Znotraj teh skupin so pravljice razdelili v tipe in vsakemu tipu dodelili svojo številko. Kratica ATU pred vsako številko predstavlja prve črke priimkov teh znanstvenikov.
ATU 333 pripada zgodbi o Rdeči kapici. Pod to številko najdemo različice zgodbe o deklici, ki je v gozdu srečala volka.
ATU 410 pripada Trnuljčici.
ATU 441 je številka za različice zgodbe o Jančku ježku.

Oštevilčenje omogoča, da v različnih mednarodnih arhivih laže najdemo različice iste zgodbe. Zahvaljujoč tipnemu indeksu se poznavalci o pravljicah lahko pogovarjajo v šifrah!

Kako pomeni beseda indeks v smislu tipnega indeksa pravljic?
Številčni sistem za lažje iskanje in razvrščanje pravljic.
Abecedni seznam ključnih besed v pravljicah.
Besedilo, ki podrobno opisuje razlike med zgodbami.
<< Nazaj
Stran 21
Kaj to pomeni? Da tudi takrat, ko si izmišljujemo nove fantastične zgodbe, v resnici le na novo uporabljamo motive, ki jih že poznamo in smo jih morda srečali prav v ljudskih pravljicah. Izmišljevanje pravljic je tako malo podobno matematičnemu seštevanju ali
pa sestavljanju lego kock, pri katerem lahko iz elementov (kock) z različnim kombiniranjem sestavimo različne oblike.
STRUKTURA PRAVLJIC

Ruski folklorist Vladimir Propp je analiziral čudežne pravljice, ki jih je zbral Aleksander Nikolajevič Afanasjev. Ugotovil je, da lahko določimo temeljno strukturo, ki je značilna za vse čudežne pravljice.

Izločil je 31 funkcij, ki se v pravljicah pojavljajo v različnih kombinacijah.
Ugotovil je, da lahko vse glavne osebe v pravljicah razvrstimo v sedem skupin glede na vlogo, ki jo odigrajo v pravljicah: junak, princesa, oče, škodljivec, pomočnik, darovalec, lažni junak.

Kdo je vsiljivec, ki se je vtihotapil med tipične junake ljudskih pravljic glede na njihovo vlogo?
vplivnež
darovalec
pomočnik
princesa
<< Nazaj
Stran 22
Super opravljeno popotovanje skozi goščavo pravljic, čestitke! 🙌

NAGRADNI IZZIV
Preizkusi se v izmišljevanju pravljice! In kako skuhaš pravljico?
Potrebuješ glavnega junaka pravljice (npr. princeso, najmlajšega brata ...), ki dobi nalogo (npr. poiskati mora zlato ptico ali živo vodo, rešiti mora ugrabljenega princa ali princeso, premagati zmaja ...) in odide od doma (v gozd, v kraljestvo pod zemljo, v kraljestvo na nebu ...). Na poti sreča čudežnega pomočnika (npr. lačnega medveda, čarovnico, starca, zlato ribico ...), ki mu da čudežni predmet in nasvet. S pomočjo čudežnega predmeta uspešno reši nalogo in se vrne domov. Dodaš še malo svoje domišljije in zanimivih podrobnosti in nastala bo pravljica!
Odgovor pošlji po navadni pošti do 5. 1. 2024 na naslov Uredništvo Vesele šole, Slovenska 29, Ljubljana, ali po e-pošti na vesela.sola@mladinska-knjiga.si. Če boš med najboljšimi tremi po izboru uredništva, dobiš odlično nagrado: knjigo pravljic Itala Calvina (1. nagrada), Grimmove pravljice (2. nagrada) ali Andersenove pravljice (3. nagrada).

Sicer pa lahko tudi z rešeno učno potjo prideš do lepe knjižne nagrade.:green_book: Seveda pa nam moraš prej zaupati svoje podatke. :smiley:

Ime: *
Priimek: *
E-mail: *
Osnovna šola:
Razred:

* obvezen podatek