Doba zmajev

Stran 1


JOŽE PLEČNIK 150

(e-učna pot)
SEPTEMBER 2022

Pridi na sprehod po Plečnikovi Ljubljani (in pokukaj v njegovo hišo in življenje)

Težavnost: od 4. do 6. razreda ali od 7. do 9. razreda OŠ, izberi spodaj!
Predvideni čas reševanja: 15–25 min
Učni cilj: Spoznavamo Plečnikovo Ljubljano in velikega arhitekta, ki je prestolnico naredil prepoznavno, ob 150. obletnici njegovega rojstva
Avtorica učne poti: Sabina Tamše Kozovinc

*Slikovno gradivo v učni poti (kjer ni posebej navedeno): MGML, Shutterstock, Wikipedija. Uuu, zmaji, končno! 🐉

(e-učna pot)
MAJ 2024

Slovenija je dežela zmajev, zmaji so namreč najbolj razširjeno mitološko bitje. Poznajo pa jih vse stare kulture in se pojavljajo po vsem svetu. So zmaji res zmaji ali so kaj drugega?

Težavnost: od 4. do 6. razreda ali od 7. do 9. razreda OŠ, izberi spodaj!
Predvideni čas reševanja: 15–25 min
Učni cilj: Spoznajmo izvor zmaja kot bitja in bogato izročilo, v katerem se zmaji pojavljajo.
Avtorica učne poti: Sabina Tamše Kozovinc
Avtor tiskane izdaje v reviji PIL: dr. Marko Frelih, Slovenski etnografski muzej

Ilustracije: Matej de Cecco
Slikovno gradivo v učni poti: arhiv dr. Marka Freliha; Dokumentacija SEM, fotografski arhiv Güntherja in Ingrid Hölbl; Blaž Verbič; Tanja Verboten; Shutterstock, Wikimedia Commons.

 
<< Nazaj
Stran 2
Leonardova risba Vitruvijev človek (L’uomo vitruviano) predstavlja idealna razmerja človeka. Vrišemo ga lahko v dve popolni obliki: krog, ki simbolozira nebo, in kvadrat, ki predstavlja Zemljo. Vitruvijev človek je upodobljen na italijanskem evrskem kovancu kot simbol človeka, ki je »mera za vse stvari«. Ker je inteligenten?
Leonardo da Vinci, Javna domena, via Wikimedia Commons

Na kaj pomisliš ob besedi zmaj?

Zmaje poznajo po vsem svetu. Tudi ti jih verjetno poznaš iz filmskih franšiz, kot so Harry Potter, Gospodar prstanov, Igra prestolov, Zmajeva hiša ...

So fantazijska hibridna bitja v obliki kače ali kuščarja, ki imajo krila in grozljiv zverski gobec. (Hibridi so križanci različnih bitij.)
Imajo tudi moč nad vidnim in nevidnim svetom. Morda pa poznaš kakšno zgodbo o zmajih iz našega ljudskega izročila?

🐲 Sicer pa je letos zmajevo leto, ki bo trajalo do 28. januarja 2025. V kitajskem horoskopu je zmaj edino bitje, ki prihaja iz bajeslovnega sveta. In tudi eno najbolj priljubljenih znamenj. Gremo med zmaje! :point_right:
<< Nazaj
Stran 3
Zmajski most v Ljubljani krasijo kipi zmajev, ki so videti precej resnični. Most je bil zgrajen v letih 1900 in 1901. Poseben ni samo zaradi zmajev, ampak tudi zato, ker je prvi železobetonski most pri nas in eden prvih tudi v Evropi.
Foto: Marko Frelih

PRASTARI ZMAJI

Zgodovina zmajev sega daleč nazaj v neznano preteklost človeštva. Zmaje so poznale vse stare kulture.

𓁈⚱️ 𓂀 𓋹 V Egiptu, Mezopotamiji, Indiji in v Aziji so ohranjeni različni materialni in pisni viri o zmajskih pojavih.

Toda tudi pri nas so zmaji najbolj razširjeno mitološko bitje. Slovenija je dežela zmajev, zato imamo tudi veliko zgodb o zmajih, ki so del naše mitologije. (Mitologija pomeni pripovedi o nastanku sveta, (nenavadnih) naravnih pojavih, bogovih in drugih fantastičnih bitjih.)

Naši predniki so te zgodbe pripovedovali iz roda v rod in verjeli so, da imajo te zgodbe skrito sporočilo. Govorile so o starodavnih obredih, povezanih z naravo, rodovitnostjo, nevidnimi nadnaravnimi silami in večnim življenjem.

Pri nas se zmaji pojavljajo v močvirjih, jezerih, rekah, gorskih breznih in votlinah. Zmaje so nekdaj povezovali z naravnimi katastrofami, kot so poplave, viharji in potresi.

Prisotnost zmajev v naših zgodbah pogosto izhaja iz resničnih dogodkov ali pa je povezana z ostanki starih poganskih svetih krajev. V teh je krščanstvo prepoznalo prisotnost hudiča, ki sta ga lahko obvladala predvsem dva svetnika – sv. Jurij in sv. Marjeta, ki se borita proti zlu.

Sicer pa lahko zmaje srečaš kar v naši prestolnici. Ljubljanski zmaj je del grba mesta Ljubljane, sploh pa imajo zmaji v Ljubljani tudi svoj most, kjer se lahko z njimi srečaš iz oči v oči. Kako je zmaj postal zaščitnik mesta, izveš malce pozneje, zdaj pa na most!

Pomagaj si s povezavo in ugotovi, koliko zmajev krasi Zmajski most?
4
12
20
<< Nazaj
Stran 4
Nebeška vojska v boju z zmaji


William Blake (1757–1827), Veliki rdeči zmaj in s soncem odeta ženska; javna domena, via Wikimedia Commons
HUDIČ, SATAN, KAČA, ZMAJ IN ŠE KAJ

Geneza zmajev je zapletena. Vsaka kultura ima svojo razlago, ki izvira iz zapisov mitološkega, verskega in ljudskega izročila.

V našem prostoru je imelo velik vpliv Sveto pismo, predvsem znamenito poglavje o koncu sveta in o velikem kozmičnem spopadu:
💬 »Nato se je v nebesih razvnela vojna: Mihael in njegovi angeli so se bojevali proti zmaju. Tudi zmaj se je bojeval in njegovi angeli. Toda ni zmagal, tako da v nebesih ni bilo prostora zanj. Veliki zmaj, stara kača, ki se imenuje Hudič in Satan in ki zapeljuje vesoljni svet, je bil vržen na zemljo …«
(Apokalipsa 12: 7-9)

🐍 Svetopisemski zmaj je bil zelo verjetno velikanska kača. Mogočne kače, ki so obvladovale nebo, svetovno vodovje, površino zemlje in njene temačne globine, so bile prisotne v mitoloških predstavah od Kitajske do Majev v Srednji Ameriki.

So pa zmaji zahodnjaške tradicije (evropske) drugačni od zmajev na Vzhodu.
Zmaj na Zahodu je peklenski zmaj z zlo naravo, nasprotje dobrote, zmaji Vzhoda, recimo na Kitajskem, pa so simboli moči, modrosti in veličine, pogosto povezani z nebeškimi bogovi in vladarji.

Zato je v zahodni kulturi zmaje treba premagati, o tem govorijo zgodbe o sv. Juriju ali nemška legenda o Nibelungih, v kateri zmaj varuje zaklad.
Tudi vzhodnjaški zmaj je čuvaj in gospodar zaklada, ki pa predstavlja sveto znanje. Simbolizira modrost, znanje in moč.

Spodaj sta sliki zahodnjaškega in vzhodnjaškega zmaja. Poveži, da bo prav.
zahodnjaški
vzhodnjaški

Zmaja v tej nalogi: kitajski zmaj, Sodacan, CC BY-SA 4.0; rdeči zmaj z zastave Wessexa, Dragovit, CC BY-SA 4.0; via Wikimedia Commons.
<< Nazaj
Stran 5
Nadangel Mihael ubije zmaja, freska iz leta 1300
KAČJI ZMAJSKI STVOR

Med zmaje zahodne tradicije spadajo tudi zmaji iz starogrške mitologije. Ogromnega kačastega zmaja so imenovali drakon.
🔸 Med najbolj znanimi kačastimi zmaji je bil stoglavi Tifon, ki ga je pokončal vrhovni bog Zevs.
🔸 Preročišče v Delfih je varovala kača Piton, ki jo je ubil bog Apolon.
🔸 Junak Heraklej pa je ubil kar dva kačasta zmaja: večglavo močvirsko Hidro in stoglavega Ladona. (Tu si lahko ogledaš posnetek, kjer se filmski Heraklej bori s Hidro.)
🔸 Kačastega zmaja, ki je čuval zlato runo v Kolhidi, je pokončal junak Jazon, ki se je kasneje spopadel še z enim zmajem – v močvirnem svetu Ljubljanskega barja. Preberi kratko legendo o nastanku Ljubljane.

Kateri zmaj oz. pošast ne spada med druge? Izberi vsiljivca.
Hidra
Piton
Smaug
<< Nazaj
Stran 6
Jazon in zlato runo, Hofburg, Dunaj
ZMAJ, KI JE SREČAL ARGONAVTE

Svetovno znan grški ep o argonavtih (mornarjih z ladje Argo) govori o skupini petdesetih mož, ki so se zbrali okoli nesojenega kralja Jazona.
🛶 Z ladjo Argo so odpluli iz Grčije proti vzhodni obali Črnega morja.
🐏 Argonavti so se podali na dolgo in nevarno pot z enim samim ciljem – poiskati zlato runo in ga odpeljati v Grčijo.
🏞️ Na poti domov so argonavti zapluli v delto reke Donave. Po njej so pluli vse do Save in naprej po Ljubljanici do obsežnega močvirja, ki mu je vladala zmajska pošast.
﹏𓊝﹏ Jazon je pokončal zmaja, izsušil del močvirja in dal zgraditi naselbino, ki jo štejemo kot mitološki začetek današnje Ljubljane.

Oglej si kratek risani film Jazon in argonavti.
<

(Če se posnetek ne prikaže samodejno, klikni tukaj.)

Pomagaj si s povezavo in ugotovi, po kom so argonavti dobili ime.
po ljubljanskem zmaju
po graditelju ladje
po Argeta pašteti
<< Nazaj
Stran 7
Asklepij, starogrški bog zdravljenja
PO SLEDEH KAČJEGA KULTA

🏺 Ep o argonavtih kaže na prazgodovinsko prisotnost koliščarskih naselbin na Ljubljanskem barju in na obrežju Ljubljanice pod grajskim hribom. Bogato arheološko gradivo koliščarjev ima veliko povezav s sredozemskim svetom.

⚓ Trgovskim stikom je sledilo tudi duhovno izročilo in versko obredje, ki je bilo tesno povezano predvsem z naravo in nadnaravnimi pojavi, kot je komunikacija s svetom mrtvih in božanstvi, ki bedijo nad večnostjo.

⭐ Med ljudmi so bili nekoč tudi v našem prostoru zelo priljubljeni egipčanska boginja Izida, njen soprog Sarapis (Oziris) in grški bog Asklepij.
👁 Izida je bila skrbna zaščitnica življenja, skupaj s Sarapisom pa sta ljudi varovala tudi v večnosti.
⚕️ Asklepij je bil neumorni zdravilec, ki je poznal skrivnost narave in z njeno pomočjo pomagal ljudem.
🐍 Simbol vseh treh božanstev je bila kačja podoba.

Arheološke najdbe iz rimskega obdobja kažejo na čaščenje Izide in Sarapisa v Ljubljani, Celju in Ptuju, daritveni napis v čast Asklepiju pa so arheologi odkrili na Ljubljanskem gradu. Verjetno ni naključje, da je še vedno v grajski utrdbi kapela sv. Jurija.

Poveži osebo ali bitje s pravo oznako.
drakon
Asklepij
Herakles
Izida
egipčanska boginja, zaščitnica življenja
ogromen kačasti zmaj pri st. Grkih
grški junak, ubijalec pošasti
grški bog zdravilstva
<< Nazaj
Stran 8
Upodobitev zmaja: Drummyfish (3D model, animation), Cethiel (original 2D sprite, texture), CC0, via Wikimedia CommonsZEMLJA, ZMIJ, ZMIJA, ZMAJ

🐍 Prvi Slovani, ki so na rimskih spomenikih videli upodobitve kač, so za to neprijetno žival, ki pa je vseeno uživala strahospoštovanje, poznali ime, povezano z zemljo, saj se kača v glavnem plazi po njeni površini.

V praslovanskem jeziku so kačo imenovali zmij, podobno ime zmija poznajo na Balkanu.
🏴󠁧󠁢󠁷󠁬󠁳󠁿 Čeprav se ime zmaj v slovenščini uporablja šele od 19. stoletja dalje, imamo za zmajski stvor nenavadno bogat nabor imen, kot so lintvurm, lintver, premog, pozoj, ses, smok, viza, vož, zmijet in zmin.

Verjetno poznaš zgodbe ali filme o Hobitu in Gospodarju prstanov? Tudi v njih imajo pomembno vlogo zmaj in druga fantastična bitja.

(Če se posnetek ne prikaže samodejno, klikni tukaj.)

Kakšno je angleško poimenovanje zmaja?
zmij
cmokec
dragon
<< Nazaj
Stran 9
Premog je preostanek praproti in dreves, ki so pred milijoni let pokrivala zemeljsko površino. Rastline so se v milijonih let spremenile v premog. Najboljši za kurivo in najstarejši je črni premog, ki daje največ toplote, imenujemo ga antracit in je lahko star tudi do 400 milijonov let.
DANES KURIVO, NEKOČ ZMAJEVA KRI

Zelo nenavadno ime za zmaja je premog. To naj bi bila okamnela zmajeva kri!

🩸 Zmaji so zaradi različnih poškodb lahko tudi močno krvaveli in nad krajem Kisovec v Zasavju so našli sledi zmajske krvi. O tem poroča že Janez Vajkard Valvasor v knjigi Slava vojvodine Kranjske iz leta 1689 in nenavadno črno kamenje imenuje »premogova kri«.

V resnici so ljudje na površini pobrali kose antracita, črnega premoga, ki je v naravi metamorfna kamnina z veliko kurilno vrednostjo.
👉 Beseda premog je ena najstarejših slovenskih oblik za poimenovanje zmaja.

Katero poimenovanje ni poimenovanje kače ali zmaja?
antracit
lintvurm
pozoj
<< Nazaj
Stran 10
Horus prebada Seta, spremenjenega v povodnega konja. Dokumentacija SEM, fotografski arhiv Güntherja in Ingrid Hölbl
OKAMNELI GOSPODAR PUŠČAVE

Egipčanska mitologija in religija sta bili zelo pomembni za ljudi Starega Egipta. Verovali so v več kot 3.000 bogov. Najpomembnejši so bili Izida, Oziris in njun sin Hor.

Tako kot druge religije je tudi staroegipčanska govorila o moralnih vrednotah in dolžnostih ljudi do vladarjev in družbe. Ljudem je pomagala razlagati naravne pojave, ki so bili včasih strašljivi in skrivnostni, pa tudi zagonetne dogodke, da so ljudje lažje preživeli težke čase.

Egipčanski bog Set, gospodar puščave in podzemlja, je vzbujal strah in trepet med ljudmi v deželi ob Nilu. Pogosto je prikazan kot povodni konj ali pa z glavo šakala (oziroma neznane živali).


Toda vladar temačnih sil je imel nasprotnika, nebeškega boga Hora, ki je prikazan kot človek s sokoljo glavo. Med njima je prihajalo do neprestanih spopadov. Čeprav je Hor zadajal Setu usodne rane, ga nikoli ni dokončno porazil.

Set je bil v nekem boju tako ranjen, da so ljudje kasneje v puščavi našli njegove ostanke: kose strjene krvi in nekaj delov telesa. Vse skupaj so odnesli v posebno svetišče in jih bogaboječe častili v upanju, da so varni pred strašnim bogom.

🦛 Stoletja kasneje so arheologi ponovno odkrili svetišče in v njem tudi
t. i. Setove ostanke, ki so bili nič drugega kot okamnele kosti povodnih konjev, Setova kri pa so bili kosi meteornega železa.

Kako se imenuje egipčanski bog vojne in teme?
Hor
Set
Oziris

Sliki Hora in Seta: Jeff Dahl, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons.
<< Nazaj
Stran 11
Jezdec Hor s kopjem zabode krokodila, ki simbolizira boga Seta.
© Marie-Lan Nguyen, Wikimedia Commons

KAKO JE SET POSTAL ZMAJ, HOR PA SE JE SPREMENIL V SV. JURIJA

Staroegipčanska bogova, nebeški Hor in strašljivi Set, sta bila upodobljena v boju na različne načine.

Številne upodobitve Hora, ki se bori proti zlobni velikanski kači Apopis in s sulico zadaja rane temačnemu bogu Setu, so tudi prvi kristjani prepoznali kot večni boj med dobrim in zlim.

To je bil mogočen spopad nebeških in peklenskih sil, kjer zmaguje dobro nad slabim, toda zlo ni nikoli dokončno poraženo.

Boj med Horom in Setom je postal zgled za nastanek krščanskega motiva, ki prikazuje svetniškega junaka Jurija, kako z mečem ali s sulico pogumno pobija zmaja, simbol zla.

Preberi spodnje trditve in izberi pravilno.
Boj med Horom in Setom je podoben boju, v katerem sveti Jurij pobija zmaja.
Set se je spremenil v krokodila, ki ga sveti Jurij premaga s sulico.
Hor se je spremenil v svetega Jurija, ki se bori proti zlobni kači Apopis.
<< Nazaj
Stran 12
V svetišču Hibis v Egiptu je ohranjen edinstven motiv krilatega krokodila z dvojno glavo ujede in rogovi.
Dokumentacija SEM, fotografski arhiv Güntherja in Ingrid Hölbl
JE BIL KROKODIL PRVI LETEČI ZMAJ?

Če želimo razumeti, kako se je razvijala podoba zmaja, si moramo ogledati različna hibridna bitja, ki so bila prikazana na spomenikih starih civilizacij.

Največji nabor nenavadnih stvorov nam ponujajo stari Egipčani, ki so bili pravi mojstri v ustvarjanju fantastičnih podob. Z neverjetno lahkoto so kombinirali elegantna človeška telesa z živalsko glavo.

Tako je npr. bog Anubis, vladar podzemlja in zaščitnik izgubljenih duš, dobil pasjo glavo, na gracilno telo boginje Bastet, ki je bila priljubljena kot zaščitnica, pa so dali mačjo glavo.

Med seboj pa so kombinirali tudi živalske dele telesa in tako je pred okoli 2500 leti nastala podoba nenavadnega hibridnega bitja, ki je morda vplivala na predstavo o zmajih – krilati krokodil z dvojno glavo ujede in rogovi!

Poišči vsiljivca.
krokodil
mačka
pes
korenje
sokol
<< Nazaj
Stran 13
PRAVI KROKODIL IN ŠE BOLJ PRAVI ZMAJ

Ljudje so verjeli v resničen obstoj zmajev predvsem zaradi pojavov, ki si jih niso znali razložiti.

🌋⛈️🌪️ Zmaje so povezali z naravnimi katastrofami, kot so poplave, potresi in plazovi.
👁 Čeprav zmaja niso videli, so »vedeli«, da so za vse krivi zmaji.
🏇🏼 Srečanje z zmajem v živo je bil privilegij junakov, ki so se pogumno spopadli z resnično pošastjo.
🐊 In takšen resnični zmaj je včasih pravi krokodil.

𓊝 Ne vemo, kako so se prvi »zmajski krokodili« znašli v Evropi. Verjetno so jih z ladjami pripeljali iz Egipta, saj so bili zelo priljubljena eksotična žival že pri starih Rimljanih. Več o življenju starih Rimljanov si lahko ogledaš v posnetku.

﹏ Težave so se začele, ker je marsikateri krokodil zbežal iz ujetništva in se seveda skril, na primer v kakšno vaško močvirje.
🐉⚔️ Ko so nanj naleteli domačini, so bili prepričani, da pred seboj vidijo pravega zmaja, prav takšnega kot na sliki v cerkvi, ki ga s sulico pobija sv. Jurij.

Kateri pojavi so prispevali k verovanju v obstoj zmajev? Izberi TRI pravilne odgovore.
sončni zahodi
potresi
ptičje petje
oglašanje delfinov
plazovi
poplave
<< Nazaj
Stran 14
Zmaj iz Brna je v resnici krokodil.
Foto: Blaž Verbič
ŠMENT, SPET ZMAJ...KROK, no, je že bingljajoča zmajska trofeja v mestni hiši

𓆌 Menda se je že v 11. stoletju na današnjem Češkem pojavil krokodil, ki so ga ljudje prepoznali kot zmaja.

💪🏼 Ni dolgo ustrahoval ljudi, ko se je našel pogumni mož in krokodilu podtaknil mrtvo žival, napolnjeno z apnom. Krokodil je slastno pograbil pojedino in dejanje kmalu obžaloval, saj ga je začelo močno žejati in moral se je napiti vode. V tistem hipu je apno zavrelo in krokodil je v strašnih bolečinah poginil.

To je bil znameniti češki zmaj, ki je zdaj nagačen in z verigo pripet binglja pod stropom obokanega prehoda v stari mestni hiši v Brnu.

Kaj je nauk zgodbe o »češkem zmaju«?
Češka ni prijazna do obiskovalcev.
Ne jej podtaknjenih stvari.
Voda ni dobra za zmaje.
Nikoli ne zaupaj krokodilu.
<< Nazaj
Stran 15
Zmaj iz Postojnske jame in pastirček Jakob
Foto: Marko Frelih

RECEPT IZ SVETEGA PISMA: KAKO UNIČITI ZMAJA

Češki junak ni bil prvi, ki se je zmaja lotil s »hrano«. Uničenje zmaja z lažno, strupeno in neprebavljivo hrano ponuja že biblični zapis Stare zaveze, ki omenja Daniela in njegovo uničenje babilonskega zmaja:
💬 »Nato je Daniel vzel smolo, mast in dlako, vse skupaj skuhal, naredil iz tega kolače in jih dal zmaju v žrelo. In zmaj jih je požrl in se razpočil, ...«
To naj bi se zgodilo pred približno 2600 leti.

Zato ni čudno, da so podobno usodo kot češki zmaj v Brnu doživeli njegovi vrstniki drugod po svetu.

🪨 Tudi slovensko ljudsko izročilo pozna pripoved o zmaju, ki je živel v znameniti Postojnski jami.
👹 Bil je nasilen, stalno je rjovel in zahteval obilo hrane, predvsem živine. Domačini so po nasvetu pastirčka Jakoba telečjo kožo napolnili z apnom, jo dobro zašili in zabrisali v zmajski brlog. Vrenje apna je naredilo svoje in zmajevo telo se je razpočilo.💥

Ali veš, da v Postojnski jami zmaji zares obstajajo? Oglej si predstavitev.

(Če se posnetek ne prikaže samodejno, klikni tukaj.)

No, ti zmajevi mladički iz jame niso pravi zmaji. Kaj pa so?
človeške ribice
jamski troli
mini krokodili
<< Nazaj
Stran 16
Zmajeve kosti so obešene pred vhodom v katedralo Wawel v mestu Krakov na Poljskem, zmajevo rebro je v eni od cerkva v italijanskem Vidmu, v Vatikanu pa imajo shranjeno polovico zmajeve lobanje.
Nekoč so verjeli, da so to zmajeve kosti, danes pa vemo, da gre za ostanke izumrlih živali, npr. mamuta in jamskega medveda iz zadnje ledene dobe, ki se je končala pred okoli 10.000 leti.
OSTANKI ZMAJEV KOT MAGIČNA ZAŠČITA PREHODOV IN SVETIH KRAJEV

Pravih dokazov za obstoj zmajev ni veliko (če odmisliš zmajeve mladičke v Postojnski jami😉).

🧿 Toda tisti, ki obstajajo, imajo poseben pomen: pogosto jih najdemo na svetih krajih ali pa varujejo dostope v mesto pred nevarnostjo.

👹 Zmaj je kot mogočna in zlovešča žival predstavljal najboljšo zaščito pred nevidnimi demonskimi silami.

𐂯 🌟 Ljudje so verjeli, da ostanki zmajev, največkrat je šlo za kosti, posedujejo magično moč, ki izniči vsako zlo.

🪞 Šlo naj bi za t. i. zrcalni učinek, ko zlo zagleda samo sebe in se v trenutku pokonča.

Poveži fantastična bitja z besedami, ki jih označujejo v zgodbah in pravljicah.
škrat
sirena
samorog
zmaj
čudodelnost, rog na čelu
ogenj, zlo
petje, od pasu navzdol ptica ali riba
nagajivost, brada
<< Nazaj
Stran 17
Na Olševi je znano arheološko najdišče jama Potočka zijalka, kjer so odkrili na stotine kosti jamskega medveda in veliko celih lobanj.
JAMSKI MEDVED POSTANE ZMAJ

Ljudje so od nekdaj pri raznih izkopih ali oranju na polju naleteli na čudne oblike velikih kosti. Ker niso imeli znanja o fosilih in izumrlih živalskih vrstah, so bili prepričani, da so našli ostanke zmajev.

🐲Tako je bilo tudi z zmajem v Matkovem kotu, kjer je bilo nekoč jezero.
🏞️ Jezero je bilo majhno in zmaj se je pogosto z močnim gobcem zaletaval in tolkel v obrežje. Nekega dne so kamnite stene popustile, voda se je razlila proti Solčavi in s seboj odnesla zmaja, ki ga je pokončal macesen, ko mu je padel na glavo.⸙
𐂯 Ko se je poplavna voda izsušila, so si domačini še dolgo s strahospoštovanjem ogledovali zmajeve kosti in velikanske čeljusti.

V pravljični zgodbi je v ozadju verjetno resnično odkritje ostankov jamskega medveda (Ursus spelaeus), ki je v zadnji ledeni dobi živel tudi na območju Logarske doline.

Pomagaj si s povezavo in ugotovi, kako je bilo ime zmaju, ki je povzročil povodenj na Solčavskem.
Krištof
Henrik
Lintver
<< Nazaj
Stran 18
Skoraj tri milijone let pa so stari fosilizirani ostanki kosti in oklov, ki so jih leta 1964 našli v Škalah v Šaleški dolini. Okostja treh trobčarjev, vrste anakus in mastodont, so geologi in paleontologi odkrili dobrih dvesto metrov stran od cerkve sv. Jurija, ki so jo pozneje porušili zaradi rudniških izkopov. V Nevljah je najdišče mamuta označeno z informativno tablo, prav tako je v bližini Velenjskega jezera znamenje za najdišče mastodontov.
Okostje neveljskega mamuta si lahko ogledamo v Prirodoslovnem muzeju Slovenije, bronasti kip mogočnega mamuta v naravni velikosti pa stoji pri avtobusni postaji v Kamniku. Kosti in okli mastodontov so v čarobnem naravnem okolju skupaj z rekonstrukcijami predstavljeni v posebnem prostoru na Velenjskem gradu, kjer deluje Muzej Velenje.

Foto: Tanja Verboten
SVETNIK, MAMUT IN MASTODONT

🦷🦕🦣 Naključno odkritje velikanskih kosti dinozavrov in drugih izumrlih živali nam še danes vzbuja vedoželjno zanimanje in v nas prebuja fantastične predstave o davno minulem svetu.
🌐 Danes lahko zelo hitro izvemo veliko stvari, ker imamo ves čas dostop do ogromno informacij. Tako lahko takoj razumemo, kaj pomenijo odkritja fosilov.

⌛ Nekoč pa je bilo drugače. Ljudje niso vedeli, komu kosti pripadajo, in so bili prepričani, da gre za ostanke pošasti in velikanov.

𓂀 Pri Egipčanih smo omenili strahospoštovanje do Setovih ostankov, ki so jih častili v svetišču.
🏛️ V stari Grčiji so imeli v svetiščih shranjene kosti bajeslovnih prednikov, npr. kosti kralja Pelopsa, ali ostanke pošasti, kot je Meduzina glava s kačjimi lasmi.

Pri nas pa v znani romarski cerkvi v Crngrobu pri Škofji Loki pod stropom visi obešeno rebro, ki je po legendi pripadalo ajdinji ali ajdovski deklici, velikanki iz pradavnine.

Preberi zgodbo in ugotovi, kakšna je ajdovska deklica.
neusmiljena in zla
ne dobra ne zla
dobrega in usmiljenega srca
<< Nazaj
Stran 19
Bazilisk, Dunaj
Foto: Marko Frelih
OKAMNELA POŠAST NA HIŠNI FASADI

Fosile in kostne ostanke, ki so jih nekoč pripisovali zmajem, je znanost pripisala konkretnim izumrlim živalskim vrstam.
🥺 Pravega zmaja za zdaj še niso našli!

🤞 Toda še je upanje: v sosednji Avstriji, v glavnem mestu Dunaj nedaleč od katedrale sv. Štefana, so izkopali okamnelo telo zmajevega sorodnika – baziliska. Pošast s petelinjo glavo in luskastim kačjim telesom je ubijala s strupeno sapo in pogledom.

🪞👦 Do leta 1212 je bil skrit v globini mestnega vodnjaka. Ker so vsi vedeli, kako uničujoče so njegove oči, so v vodnjak spustili pogumnega fantiča, ki je imel pri sebi veliko ogledalo. Pošast je v ogledalu zagledala samo sebe in se uničila z lastnim pogledom.
🐍 Vodnjak so nato zasuli, in ko so ga v 16. stoletju ponovno odkopali, so našli okamnelega baziliska. Kamniti stvor še danes stoji v niši hiše na dunajski ulici Schönlaterngasse.

Tudi čarovniški Harry Potter se sreča z baziliskom.

(Če se posnetek ne prikaže samodejno, klikni tukaj.)

Kaj uporabi Harry za uničenje baziliska (namig: bolj je podoben sv. Juriju kot fantku iz vodnjaka)?
čarobni napoj
ogledalo
meč
<< Nazaj
Stran 20
Pomembno je, da spodbujamo različne dejavnosti in imamo priložnost za razvoj vseh vrst inteligentnosti, saj se lahko tako razvijemo na vseh področjih svojega življenja.
BAZILISK – MALI KRALJ IN KAČJI VLADAR

Bazilisk je bil gospodar vseh kač, zato so mu rekli mali kralj, po grško basiliskos.
🏟 Že rimski pisatelj Plinij starejši je v 1. stoletju zapisal, da bazilisk živi v severni Afriki. Lastnost baziliska, da ubija s pogledom, spominja na grško pošast Meduzo, ki je bila ena izmed strašnih gorgon. Kdor jo je pogledal v oči, je takoj okamnel.
𓆙 Perzej jo je z zvijačo premagal in ji odsekal glavo, na kateri je mrgolelo kač. V boju je gledal v tla in se hrbtno bližal Meduzi. Proti njej je usmeril svetleč ščit, v katerem je pošast zagledala lastno obličje in okamnela.
Fotografija baziliska, Trsat nad Reko, Marko Frelih

Oglej si upodobitev Meduze v filmu Percy Jackson in olimpijci.

(Če se posnetek ne prikaže samodejno, klikni tukaj.)

Petelinja sodba v baziliskovem mestu
Po bazilisku se imenuje švicarsko mesto Basel.
Ljudsko izročilo pravi, da je pošast živela v neki jami blizu mesta, prebivalcem pa jo je uspelo pokončati.
🐓🥚 Leta 1474 je v mestu nastal preplah zaradi petelina, ki naj bi zvalil jajce. Ker so vsi verjeli, da bazilisk pride na dan iz petelinjega jajca, so mestni sodniki petelina obsodili na smrtno kazen z obglavljenjem in sežigom.
Čeprav baziliska že dolgo ni več, je mesto Basel z imenom ohranilo spomin na strašno bitje, prav tako pa ga lahko vidimo v številnih upodobitvah in predvsem v mestnem grbu.
Fotografija baziliska v Baslu, Marko Frelih

Poveži bitja z njihovo posebno podobo.
bog Anubis
bazilisk
boginja Bastet
gorgona Meduza
pasja glava
mačja glava
glava, polna kač
petelinja glava, telo kače
<< Nazaj
Stran 21
Tudi grb mesta Ljutomer ima močan simbol, saj se je zmaju pridružila še ena izjemna mitološka žival – samorog!🦄
ALI MESTO USTRAHUJEJO ALI MESTO VARUJEJO

V številnih zmajskih pripovedih se omenja zgodba, ko pošast mesto najprej ogroža, potem jo prebivalci s pomočjo pogumnega junaka ali svetnika pokončajo in nato se njena podoba znajde v mestnem grbu ali pa se kraj po njej celo imenuje.

Nekoč se je kraj Kozje imenoval po nemško Drachenburg, Zmajski grad, saj naj bi v bližnji jami živel zmaj, ki ga je nato pokončal pogumni grof.

Danes ima Kozje zmaja v grbu in simbolno varuje kraj pred nevarnostjo.

Zmaj je v grbu naše prestolnice in v mnogih drugih slovenskih grbih, včasih je skupaj s sv. Jurijem, kot npr. v Šenčurju in Šentjurju.

Izjemna magična zaščitna moč odlikuje grb mesta Kamnik s podobo dveh zmajev in s princeso z razgaljenim zgornjim delom telesa, ki se spodaj spremeni v uvit kačji rep. O slednji govori legenda o kamniški Veroniki.

👀Na povezavi si lahko ogledaš vse o zanimivi razstavi Zmaj vseh zmajev.

Kateri kraj v grbu nima zmaja?
Loški Potok
Sveti Jurij ob Ščavnici
Ljutomer
Ljubljana
<< Nazaj
Stran 22
Vlad III. Tepeš je bil član Zmajevega reda med drugim skupaj z Barbaro Celjsko in njenim možem Sigismundom, ogrskim in češkim kraljem. Simbol Zmajevega reda je zmaj, ki si ovija rep okoli lastnega vratu. To pomeni, da ima svoje delovanje pod nadzorom, saj v nasprotnem primeru lahko sam sebe zaduši. Če prekorači mejo in poruši ravnovesje, sledi kazen.
Lepa upodobitev simbola Zmajevega reda je ohranjena v cerkvi na Ptujski Gori.

Fotografija Zmajev red, Ptujska gora, Marko Frelih
IME ZA REKO IN VAMPIRJA

🛶 Ob mejnem prehodu s Hrvaško teče okoli 30 kilometrov dolga reka Dragonja. Njeno ime je lahko tudi Zmajeva reka zaradi italijanske besede drago, ki pomeni zmaj. Reko in povezavo z zmaji omenjajo viri že ok. leta 1700.

Italijanskemu poimenovanju zmaja je podobna angleška beseda dragon, oba pa imata izvor v grški besedi drakon, ki označuje velikansko kačo.
🛡️Predvsem v Šparti, deželi starodavnih grških junakov, so na ščitih nosili podobe strašnih kač.

Ime je postalo tudi vzdevek. Poznamo ga v primeru romunskega princa − Drakula − z uradnim imenom Vlad III. Tepeš (1431−1476).
🐍🐉 Naziv Drakula izvira iz romunske besede dracul, kar pomeni kača ali zmaj.
⚔️ Ta naziv je dobil kot pripadnik viteškega reda, ki se je imenoval Zmajev red.
🧛🏻 Danes ob imenu Drakula prej pomislimo na grozljivega vampirja iz slovitega romana Brama Stokerja (1897) kot pa na princa Tepeša.

🎬 Napovednik filmske upodobitve Drakule v režiji znamenitega Francisa Forda Coppole si lahko ogledaš tukaj (v angleščini). Prvi film o Drakuli je bil sicer Nosferatu iz leta 1922.

Pomagaj si s povezavo in med spodnjimi trditvami izberi NAPAČNO.
Vampir je mitološko bitje, ki se prehranjuje s krvjo.
Vampirja je mogoče ubiti z ošiljenim kolom skozi srce, s polivanjem z blagoslovljeno vodo ali s sončno svetlobo.
Vlad Dracul je bil nemški knez.
Vampirji se ne vidijo v ogledalu.
<< Nazaj
Stran 23
Ženska in zmaj iz 12. poglavja Apokalipse, kot je prikazano v knjigi Nine Paley Animirana apokalipsa (Apocalypse Animated).
Nina Paley, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons
VARUHI RAVNOVESJA NEVIDNIH SIL V NARAVI IN ČLOVEKOVI NOTRANJOSTI

📜 Simbolni pomen zmajev in drugih fantastičnih bitij sega daleč nazaj v preteklost.

💬 Ljudje so skozi mitološke zgodbe, pravljice in ljudsko izročilo oblikovali posebna sporočila. Bila so na videz preprosta, toda za izbrance so imela poseben pomen.

🐲 Zmaji so bili varuhi svetih krajev in simboli ravnovesja v svetu. Ko zmaj spi, je vse v redu, ampak ko se zbudi, lahko povzroči težave, stopnjujeta se nemir in kaos, iz katerih izvirajo temačne, uničevalne sile.💥

✨Zato je pomembno, da vsak poskrbi za svojega zmaja, ki naj ostane čim dlje v navidezni zaspanosti, saj bo to dobro za človeštvo, svet bo v ravnovesju in bo doba zmajev še dolgo trajala.💫⭐️

Kaj pomeni, da je svet v ravnovesju?
Da lahko hkrati gledaš film, brskaš po telefonu in poslušaš glasbo, ne da izgubiš nadzor, in še vedno odgovarjaš na vprašanja babice.
Da lahko vse dneve ješ le sladoled in pico, učiti se pa ni treba.
Da so stvari uravnotežene in ni preveč kaosa, ampak je vse v miru in harmoniji.
<< Nazaj
Stran 24
Odlično ti gre lov na zmaje, čestitke! Zdaj pa hitro raziskovat, ali so zmaji v resnici obstajali!

Temo smo pripravili v sodelovanju s Slovenskim etnografskim muzejem. Zahvaljujemo se dr. Marku Frelihu za njegov prispevek o zmajih, tristo zmajev, smo zadovoljni!

Vabimo te na obisk muzeja, ki je lahko prava pustolovščina, morda pa se tudi tam kje skriva kakšen zmaj? Nebeški konj? Samorog? Nekatere razstave pa si lahko ogledaš tudi na virtualnem sprehodu!

Z rešeno učno potjo lahko prideš do odlične knjižne nagrade za trening domišljije in seveda branja.:green_book: Seveda pa nam moraš prej zaupati svoje podatke. :smiley:

Ime: *
Priimek: *
E-mail: *
Osnovna šola:
Razred:

* obvezen podatek