Tišina, snemamo!

Stran 1


JOŽE PLEČNIK 150

(e-učna pot)
SEPTEMBER 2022

Pridi na sprehod po Plečnikovi Ljubljani (in pokukaj v njegovo hišo in življenje)

Težavnost: od 4. do 6. razreda ali od 7. do 9. razreda OŠ, izberi spodaj!
Predvideni čas reševanja: 15–25 min
Učni cilj: Spoznavamo Plečnikovo Ljubljano in velikega arhitekta, ki je prestolnico naredil prepoznavno, ob 150. obletnici njegovega rojstva
Avtorica učne poti: Sabina Tamše Kozovinc

*Slikovno gradivo v učni poti (kjer ni posebej navedeno): MGML, Shutterstock, Wikipedija. TIŠINA, SNEMAMO!

(e-učna pot)
APRIL 2023

Si za filmsko poslastico?

Težavnost: od 4. do 6. razreda ali od 7. do 9. razreda OŠ, izberi spodaj!
Predvideni čas reševanja: 15–25 min
Učni cilj: Kratka zgodovina filma in osnove filmskega jezika
Avtorica učne poti: Sabina Tamše Kozovinc
Avtorica tiskane izdaje v reviji PIL: Nika Osredkar

Ilustracije: Matej de Cecco
Slikovno gradivo v učni poti: Shutterstock, Wikimedia Commons, MKZ.

 
<< Nazaj
Stran 2
Film je umetnost gibljivih slik, ki združuje besedno, likovno, glasbeno, plesno in gledališko umetnost. Pomemben del filma je maska: na fotografiji hollywoodski masker Jack Pierce ustvarja še danes prepoznaven videz Frankensteina v istoimenskem filmu (1931), igral ga je legendarni Boris Karloff.
Ton? Teče. Kamera? Teče. Akcija!

S temi besedami se začne snemanje prizora. Te zanima, kako nastane film? Koga ubogajo igralci in kdo napiše, kar potem oni zaigrajo? 🎬❤️

Odpravi se na potovanje po učni poti od nastanka filma prek filmskega platna, televizijskega ekrana in v zadnjem času VOD-platform, kot sta Voyo in Netflix. Spoznaj se s t.i. sedmo umetnostjo – filmom. 👉

<< Nazaj
Stran 3
Film, ki sta ga leta 1895 zavrtela brata Lumiere, traja manj kot minuto in ima zelo preprosto zgodbo: na postajo pripelje vlak, se ustavi, potniki izstopajo in vstopajo. In potem je konec. Film je postal znan, ker je ob njegovi premieri, ko se je na platnu vlak iz ozadja pripeljal na postajo, torej proti kameri in gledalcu, sprožil val preplašenja in strahu, saj gledalci ob prvem takem prizoru tega niso pričakovali. Vreščali so in menda tudi bežali!


SPREHOD PO FILMSKI ZGODOVINI

🔸 Film se je začel razvijati konec 19. stoletja. Veliki izumitelj Thomas Alva Edison je že leta 1891 patentiral kinoskop. To je bila preprosta naprava, v kateri se je vrtel filmski trak s premikajočimi se sličicami, ki so jih ljudje opazovali skozi kukalo.

🔸Leta 1888 je nastal prvi posnetek, ki je trajal le nekaj sekund.

🔸V Franciji sta Louis in Auguste Lumière leta 1895 izumila kombinirano filmsko kamero in projektor – kinematograf. V Parizu v Franciji sta odprla prvo kinodvorano na svetu, zato kino včasih tako tudi imenujemo: kinematograf.

Oglej si njun prvi film (ne skrbi, traja le 46 sekund 😉).


Če se posnetek ne prikaže samodejno, klikni tukaj.

Kako se imenuje film, ki sta ga brata Lumière predvajala leta 1895?
Vlak, ki prinaša nesrečo
Prihod vlaka na postajo La Ciotat
Veliki bančni rop
<< Nazaj
Stran 4
Thomasa Edisona, slovitega izumitelja, so starši vpisali v šolo kljub temu, da so jim to odsvetovali. Kmalu je prišla k staršem učiteljica: »Obupno je neumen; nobenega smisla nima, da bi še naprej hodil v šolo.« (Anekdota je iz knjige Superanekdote Slavko Krušnika, 1971.)
Foto: Edison z enim od prvih fonografov, 1877


ZNANSTVENA TEKMECA🔎

Edison je eden najpomembnejših izumiteljev vseh časov z več kot 1000 izumi. Najbolj znana sta fonograf, predhodnik gramofona, in💡žarnica, ki jo uporabljamo še danes.

Njegov največji rival je bil srbskega rodu in je kot mladenič tudi delal za Edisona, čigar podjetje je razvilo enosmerni tok (DC). Njegovega tekmeca pa velikokrat ga označujejo kot »gospodarja strele« ali človeka, ki je ukrotil elektriko. Med njegove najpomembnejše izume spadajo: prispevek k razvoju izmeničnega toka (AC), večfazni indukcijski elektromotor, Teslovo navitje (Teslov transformator) in turbina brez lopatic.

Slovenskega vsestranskega glasbenika Janeza Dovča je prav ta izumitelj tako navdušil, da mu je posvetil glasbeno-gledališki spektakel.

Oglej si kratek izsek predstave.

Če se posnetek ne prikaže samodejno, klikni tukaj.

Kdo je ta izumitelj?
James Watt
Albert Einstein
Nikola Tesla
<< Nazaj
Stran 5
Potovanje na Luno je bilo zelo priljubljeno že v svojem času. Je tudi eden prvih primerov primerov piratiziranja. Menda naj bi film pri Edisonovi družbi preprosto prekopirali in ga pod drugim naslovom, a kot lasten dosežek predstavljali v ZDA. Méliès seveda ni dobil nobenega plačila.😦
POSEBNI UČINKI IN FILMSKI TRIKI

Georges Méliès je v zgodovini znan kot čarodej filmske umetnosti – bil je eden prvih filmskih iluzionistov in prvi, ki je v filmu uporabil posebne učinke (angl. special effects). Ugotovil je, da je čar filma v tem, da miu ni treba prikazovati le resničnosti, ampak lahko ustvari domišljijske svetove.

Georges Méliès je filme ustvarjal na koncu 19. in začetku 20. stoletja. Posnel jih je več kot 500. So pa to bili kratki filmčki, ki so trajali le nekaj minut.

Oglej si filmček.

Če se posnetek ne prikaže samodejno, klikni tukaj.

Kako se je imenoval prelomni film Georgesa Mélièsa, v katerem je režiser uporabil vse tedanje znanje filmskih trikov in snemanja?
Luna požre svet!
Potovanje na Luno
Ti si za luno
<< Nazaj
Stran 6
Ker so bili karikaturisti s kredo v tistem obdobju popularni, so liki v filmu videti, kot da bi bili narisani na kredo, vendar je to iluzija: Cohl je posnel črne črte na papir in jih natisnil v negativ, da so njegove animacije videti kot risbe s kredo.
ZAČETKI RISANKE

Leta 1908 je nastal prvi animirani film. Oče animirane risanke je francoski risar in animator Émile Cohl. Legenda pripoveduje, da se je leta 1907 Cohl sprehajal po ulici in opazil plakat za film, očitno narejen (oz. ukraden) iz enega od njegovih stripov. Ogorčen je šel do direktorja studia in se potem prav tam zaposlil kot scenarist. Ustvaril je Fantazmagorijo, ki velja za prvi v celoti animirani film.

Vzemi si minuto časa in si oglej Fantazmagorijo.

Če se posnetek ne prikaže samodejno, klikni tukaj.

Kaj pomeni beseda studio?
Prostor za kuho.
Prostor, v katerem študentje študirajo.
Prostor, v katerem se snemajo igralci, nastopajoči.
<< Nazaj
Stran 7
Zoetrop je sestavljen iz cilindra z režami. Na notranji strani ima pritrjen trak s slikami. Ob vrtenju se začnejo slike prenjegove oblike lahko animacijo opazuje več ljudi hkrati.
ŠE MALO O ZAČETKIH ANIMACIJE

Film je eden od velikih izumov 19. stoletja. Sicer pa je princip delovanja camere obscure osnova za delovanje današnjih fotoaparatov in kamer.

Pred nastankom filma odkrije dr. John Paris najpreprostejšo optično napravo – taumatrop. To je navadno trši papir v obliki kroga, ki ima ob straneh skozi dve luknji speljani vrvici. Na ta trši list papirja narišemo na vsako stran en del risbe. Nato primemo za vrvici in potegnemo. Ko ga zavrtimo, se obe risbi zlijeta v eno. Tako nastane zelo enostavna animacija.

Zoetrop je druga slavna optična naprava, ki jo je leta 1834 iznašel W. G. Horner. Te in podobne optične igrače so pravzaprav omogočile iznajdbo kinematografa.

Oglej si posnetek – napovednik za gledališko predstavo, v katerem je uporabljen princip zoetropa.

Človeško oko zamuja z zaznavo svetlobnega signala in si svetlobne dražljaje zapomni še nekaj časa po tem, ko jih ni več. Če pa dovolj hitro prikazujemo mirujoče slike, lahko ustvarimo iluzijo gibanja. Da bi zares občutili gibanje namesto slik, moramo prikazati zaporedje vsaj 24 sličic na sekundo (evropski standard za posneto gradivo narekuje snemanje 25 sličic za eno sekundo).

Pomagaj si s povezavo. Koliko slik na sekundo je meja, ko začne človeško oko sliko zaznavati kot gibanje oz. kolikšna je minimalna frekvenca sosledja sličic za gibanje na sekundo?
12
5
300
<< Nazaj
Stran 8
Chaplinov prvi pravi zvočni film je bil Veliki diktator iz leta 1940, v katerem je parodiral Adolfa Hitlerja. Bila sta si podobna: rojena le štiri dni narazen v veliki revščini sta dosegla svetovno slavo, tudi brke sta si urejala na enak način (v obliki zobne ščetke). Podobnosti je Chaplin izrabil kot pretvezo za zgodbo Velikega diktatorja, v katerem se je norčeval iz Hitlerja in napadel nacizem.

IZ FRANCIJE V AMERIKO

Brata Lumière, Méliès ... Kot vidiš, je bila na začetku 20. stoletja Francija središče filmske industrije. Toda že do leta 1920 je večina filmov nastajala v Združenih državah Amerike. V Hollywoodu, delu Los Angelesa v Kaliforniji, so bili ustanovljeni veliki filmski studii.

Leta 1914 je začel v filmih nastopati Charlie Chaplin. Njegov najbolj znan lik je potepuh. To vlogo je igral v različnih filmih in z likom revnega in osamljenega potepuha navduševal ljudi.

To je bilo zlato obdobje filmske komedije – burleske, ki je bila prva nema oblika filmske komedije. Za pokušino si lahko ogledaš odlomek.

Če se posnetek ne prikaže samodejno, klikni tukaj.

Prvi filmi niso imeli zvoka in so bili črno-beli. Prvi kakovostni barvni filmi so bili posneti v tridesetih letih prejšnjega stoletja.

Pomagaj si s povezavo in ugotovi, kdaj je nastal prvi zvočni film.
1937
1917
1927

Z razvojem zvočnega filma se je končala kariera številnih zvezd nemega filma, saj so bili igralci navajeni izražati vse z obrazno mimiko in nekateri niso znali igrati na nov način v filmih, v katerih so morali tudi govoriti.
<< Nazaj
Stran 9
Film V kraljestvu zlatoroga predstavi popotovanje treh družabnikov, ki se iz Kranjske Gore odpravijo k vrhu Triglava – v kraljestvo zlatoroga. Na poti se srečujejo z različnimi ljudmi in kamera posname njihovo delo v gorah.
Foto: Slovenski planinski muzej
1930 DO OKROG 1950: ZLATA DOBA HOLLYWODA IN PRVI SLOVENSKI FILM

Po letu 1930 je bilo vse več filmov barvnih. V Hollywoodu so takrat posneli številne uspešne filme, ljudje so množično obiskovali kino tudi večkrat na teden. Nastali so številni znani studii za snemanje filmov.

🔹 Leta 1911 nastane v Hollywoodu 16 filmskih studiev. Znani napis Hollywood izvira iz napisa Hollywoodland, ki je nastal leta 1923 kot reklama za naselitev tega območja. Po letu 1930 so glavni hollywoodski studii Paramount, RKO, 20th Century Fox, Metro-Goldwyn-Mayer in Warner Bros. Imeli so lastne velike kinodvorane po vsej Ameriki, v katerih so vrteli svoje filme. Zlata doba se konča z letom 1948, ko vrhovno sodišče odloči, da studii ne smejo imeti v lasti kinodvoran in v njih predvajati le svojih filmov.

🔹 Leta 1931 je nastal je prvi slovenski (nemi) film V kraljestvu zlatoroga, ki prikaže prigode ob vzponu v Julijske Alpe.

Kakšno bitje je zlatorog?
jamski škrat z zlatimi rogovi
pol koza in pol kit narval z zlatim rogom
kozorog z zlatimi rogovi, ki živi visoko v gorah
<< Nazaj
Stran 10
Kekec je najbolj znan slovenski filmski junak. Prvemu filmu sta sledila še dva: Srečno, Kekec leta 1963 in Kekčeve ukane leta 1968.
FILM PO LETU 1950

Zlata doba Hollywooda se konča po letu 1950, televizija pa zdaj postane uspešna industrija zabave.

Obdobje po letu 1950, zdaj so filmi že zvočni in v barvah, je prav tako zaznamovalo več igralk in igralcev ter režiserjev.
Leta 1955 je igralka Marilyn Monroe v danes zelo znani beli obleki nastopila v filmu Sedem let skomin režiserja Billyja Wilderja. Prizor, v katerem Marilyn Monroe veter ob prihodu vlaka dvigne krilo, je eden najbolj znanih v kinematografiji 20. stoletja.

Leta 1960 je eden najbolj znanih režiserjev Alfred Hitchcock posnel film Psiho. Hitchcock je bil britanski režiser, ki je vse svoje uspešnice posnel v Hollywoodu, med njimi so najbolj znani filmi: Ptiči, Vrtoglavica, Dvoriščno okno, Kliči M za umor. Gre za filme suspenza in srhljivke. Znan je tudi po tem, da se je pojavljal v lastnih filmih v kakšni stranski vlogi.

🔹V Sloveniji je leta 1951 nastal priljubljeni mladinski film Kekec režiserja Jožeta Galeta. Na mednarodnem festivalu v Benetkah je prejel nagrado zlati lev v kategoriji mladinskih filmov in je prvi slovenski celovečerni film, ki je prejel mednarodno nagrado.

Hahaha, prizor iz Kekca.

Če se posnetek ne prikaže samodejno, klikni tukaj.

Kdo je zlobnež iz prvega filma o Kekcu?
Bedanec
Kosobrin
Vitranc
<< Nazaj
Stran 11
Filmska industrija se je sčasoma spremenila. Danes je veliko naslovov na voljo na VOD-platformah, preko katerih lahko za ceno ene ali dveh kino vstopnic dostopamo do ogromnega števila filmov in serij. VOD pomeni »video on demand« ali po naše video na zahtevo. Najbolj znane tuje VOD-platforme so Netflix, Prime Video, HBO Max in Disney+, od slovenskih pa Voyo.

FILMSKE USPEŠNICE (BLOCKBUSTERJI)

Že v drugi polovici 20. stoletja postane ameriška filmska produkcija usmerjena v komercialne filme, ki bodo všeč kar največji množici ljudi, z enim ciljem: zaslužiti čim več denarja. Ti filmi so namenjeni predvsem zabavi in sprostitvi. Takšna sta tudi filma Titanik (1997), ki je bil najdražji film do takrat in je stal skoraj 300 milijonov dolarjev, ter Avatar (2009), ki še danes velja za najbolj donosen film vseh časov.

Zelo uspešne so tudi filmske franšize. Franšiza pomeni zamisel ali naslov filma, ki se uporabi za ustvarjenje serije filmov, ob tem pa poleg filmov lahko vključuje tudi knjige, videoigre, igrače, stripe, lego kocke, televizijske serije ipd. Med najuspešnejšimi filmi vseh časov so franšize, kot so Vojna zvezd, Harry Potter, Gospodar prstanov, Zvezdne steze ...

Spodaj so fotografije oseb iz filmov. Poveži jih s pravim filmom, tako da ime filma povlečeš k fotografijam.
Gospodar prstanov
Harry Potter
Vojna zvezd
<< Nazaj
Stran 12
V Amazoniji je uničenih 18 % stoletja starih dreves. Po nekaterih ocenah naj bi vsako minuto v gozdu izginila površina gozda, velika za tri nogometna igrišča. In čeprav izsekavajo gozd predvsem za živinorejo in za prostor za kmetijska zemljišča, kmetijstvo tu nima prihodnosti: prst je nerodovitna in brez hranil. Kmetje se morajo po kratki uporabi zemljišča preseliti, za njimi pa ostane puščava, kjer ne raste nič.
OSNOVE FILMSKEGA JEZIKA I.

Režiserji morajo do potankosti poznati filmski jezik, da lahko gledalci filme dobro razumemo. Kamera stvari vidi drugače kot naše oko. Film lahko človeka (in stvari) pokaže tako, kot želi. Tudi to je neke vrste filmski trik. Zato moramo poznati elemente filmskega jezika.

Film je sestavljen iz kadrov. Kader je osnovni gradnik filma. Snemamo enega po enega, na koncu jih zmontiramo in dobimo film.
Sosledju kadrov pravimo sekvenca. Sekvenca je sosledje kadrov, ki se običajno odvijejo v istem prostoru in tvorijo zaokroženo celoto.

Plan določa, koliko bomo zajeli v en kader. Želimo s kadrom pokazati celotno puščavo ali zgolj en kaktus? Koliko različnih planov poznamo? Ker so poimenovanja in razvrstitve nekoliko različni, jih razvrstimo takole:
🔹daljni plan: posnetek od daleč (kje se film dogaja)
🔹splošni plan (total): pokažemo okolje, v katerem je človek (začutimo vzdušje filma)
🔹srednji plan: vidimo celotno človekovo postavo, okolje ni več pomembno
🔹bližnji plan / veliki plan: prikazuje človeka od blizu (nad pasom / obraz), osredotoči se na čustva
🔹detajl: pokažemo le del telesa (npr. roko) ali predmeta, npr. kaplja potu ali kamen, ob katerega se bo lik spotaknil

Pomagaj si s povezavo in ugotovi, kako dolg je najkrajši možen kader.
10 sličic
24 sličic
1 sličico

<< Nazaj
Stran 13
Zgodboris prizora nogometne tekme. Vsak okvirček predstavlja en kader, vsi kadri skupaj pa tvorijo sekvenco nogometne tekme.
OSNOVE FILMSKEGA JEZIKA II.

Kamera govori tudi z izbiro snemalnih kotov ali rakurzov.

🐸 Če nekoga ali nekaj snemamo od spodaj, se zdi vzvišen, mogočen, močan. Ekstremnemu spodnjemu rakurzu rečemo tudi žabja perspektiva.
🐦 Kadar snemamo nekoga od zgoraj, imamo občutek, da je majhen in nebogljen. Ekstremnemu zgornjemu rakurzu rečemo ptičja perspektiva.

Tak trik je v filmu Gospodar prstanov uporabljal režiser Peter Jackson, saj so morali biti hobiti precej manjši od čarovnika Gandalfa. O tem se lahko prepričaš tudi v tem posnetku.

Katera trditev je pravilna?
Oseba A bo videti manjša od osebe B, če jo postavimo bližje kameri.
Oseba A bo videti manjša od osebe B, če jo postavimo stran od kamere.
<< Nazaj
Stran 14
Režiser ima na snemanju svoj režiserski stolček. To pa ne pomeni, da je njegova naloga lahka in da ves dan presedi. Ves čas mora točno vedeti, kakšen film želi ustvariti.

POKLICI V FILMSKI INDUSTRIJI

Pri nastanku filma sodeluje veliko različnih ljudi, pri ustvarjanju visokoproračunskih filmov ali serij jih lahko sodeluje tudi več sto! Vsak izmed njih ima točno določeno nalogo.

✏️ Scenarist
Najprej nastane ideja za film. To napiše scenarist v obliki scenarija, ki je podlaga za snemanje filma. Večino scenarija običajno sestavljajo dialogi, ki morajo biti prepričljivi in zanimivi.

🎬 Režiser
Režiser je oseba, ki scenarij pretvori v film. Vsako besedo iz scenarija si mora točno predstavljati, zato film razdela na kadre in nariše zgodboris. Tako ustvari nekakšno skico filma, ki jo nato ekipa in igralci uprizorijo po režiserjevih navodilih. Če te zanima več, si poglej posnetek o delu režiserja.

💸 Producent
Poskrbi, da film dobi finančna sredstva, sicer ga ne morejo posneti. Bdeti mora nad denarjem in točno vedeti, koliko denarja lahko porabi za kostume, posebne učinke, najem snemalnih lokacij, filmsko opremo ...

📷 Direktor fotografije
V sodelovanju z režiserjem določi, kakšen bo film; prevladujoče barve, izbira kamere za želen videz ipd. Poznati mora igro svetlobe in vedeti, kako z uporabo luči ustvariti videz jutra ali večera. Sodeluje z mojstri osvetljave (po domače lučkarji).

🎤 Snemalec zvoka
Zvok je izjemno pomemben element filma, ki lahko, če je slabo posnet, povsem uniči kakovost filma. Snemalec zvoka poskrbi, da so vsi zvoki odlično posneti. Lahko tudi prisluškuje, kaj se pogovarjajo igralci.😉

Poveži filmske poklice z njihovim opisom.
snemalec zvoka
režiser
producent
scenarist
napiše zgodbo, dialoge in opis dogajanja
je glavni šef, ki vodi ustvarjanje filma in odgovarja za umetniško podobo
zbira denar in nadzoruje delo filmske ekipe
posname govor in druge zvoke, ki jih slišimo v filmu
<< Nazaj
Stran 15
Posebej izučeni maskerji skrbijo tudi za ustvarjanje umetnih ran ali zahtevnejših sprememb, ko morajo lik na primer postarati.
ŠE DRUGI POKLICI V FILMSKI INDUSTRIJI

🖼️ Scenograf
Poskrbi, da prostori in druge lokacije v filmu zaživijo, kot bi bile resnične. Notranji prizori se velikokrat snemajo v studiih, ki so prazne bele sobe in jih je treba popolnoma opremiti, da bomo gledalci verjeli, da v njih res nekdo živi.

💻 Montažer
Montažer posnetke po končanem snemanju združi v smiselno celoto. Pri tem ni pomembno le, da jih postavi v pravo zaporedje, temveč da film z montažo dobi svoj pravi ritem. Čeprav montažer večino časa preživi za računalnikom, ni njegovo delo nič manj ustvarjalno.

🎭💇 Masker in frizer
Ekipa maskerk in maskerjev poskrbi za masko in frizuro igralcev. Maskerke ali maskerji imajo veliko ličil in lepotnih pripomočkov, s katerimi poskrbijo za želeni videz igralcev, frizerji/-ke pa za njihove frizure. Te so včasih zelo kompleksne, na primer baročne frizure iz 17. stoletja, zato lahko ličenje in urejanje las za igralce včasih traja tudi nekaj ur.

👩🏿‍🎤🧛Igralci
Igralci morajo dobro spoznati zgodbo in svoj lik, da se lahko vanj dobro vživijo in ga prepričljivo odigrajo. Pozorni morajo na posebnosti, kot so naglas, način hoje, geste ... Čeprav si igralce predstavljamo kot velike zvezde, ki se v lepih oblekah sprehajajo po rdeči preprogi, večina njihovega dela ni tako glamurozna, kot se zdi. Za snemanja morajo vstajati zelo zgodaj zjutraj (pogosto ob štirih ali petih zjutraj) ter se na pamet naučiti veliko besedila.

Poveži filmske poklice z njihovim opisom.
igralec
montažer
masker
scenograf
poskrbi za ustrezen videz igralcev
uredi filmske posnetke v pravo zaporedje in ritem
umetniško poustvarja dramske like
oblikuje prostor v filmu in sceno v studiu
<< Nazaj
Stran 16
Galapagos je britanska dokumentarna serija o naravi, ki jo je zasnoval David Attenborough. V njej se vrača na Galapaške otoke in potuje po celotnem arhipelagu, da bi pojasnil njihov izvor in edinstveno favno.
Sir David Attenborough je angleški televizijski voditelj, biolog, naravoslovec in pisatelj, ki je v sodelovanju z BBC-jevo naravoslovno enoto zasnoval nekaj najboljših naravoslovnih dokumentarnih serij na svetu.

FILMSKE ZVRSTI

Kakšne filme vse lahko snemamo? Poznamo več zvrsti filma.

Igrani film predstavlja običajno izmišljeno zgodbo s pomočjo igralcev, včasih pa pripoveduje tudi o resničnih osebah in dogodkih. Snema se v studiu in na prostem. V igranem filmu ljudje igrajo nekoga drugega, igrajo vlogo, zato jim rečemo tudi izmišljeni filmi (iz angl. fiction) – običajno je vse, kar je posneto, prirejeno.

Dokumentarni film prikazuje resnični svet, dogodke, ljudi, živali, rastline itd. Čeprav ob oznaki »dokumentarec« navadno pomislimo na prikazovanje živalskih vrst, izumov, pomembnih oseb ali svetovnih problemov, so dokumentarci zelo raznoliki in se ukvarjajo z zelo različnimi snovmi.

Animirani film, kamor spadajo tudi risanke, lahko oživi negibne predmete (risbe, lutke, plastelin): živali govorijo, skodelice poplesujejo po mizah ... Določen negibni predmet se snema eno sličico za drugo, predmet pa za vsak posnetek premaknemo. Na koncu lahko ob hitrem predvajanju zaporedja sličic vidimo, kako se predmet »premika«.

Eksperimentalni film je običajno brez zgodbe in se poigrava s predstavami o tem, kaj naj bi film bil. Ustvarjalci želijo z njim odkrivati nova filmska izrazna sredstva.

V Sloveniji vsako leto poteka festival dokumentarnega filma, pa tudi festival animiranega filma.

Kako se imenuje slovenski festival animiranega filma?
Animejček
Risanfest
Animateka
<< Nazaj
Stran 17
Kateri žanr filmov imaš pa ti najraje? Komedijo, pustolovski film? Ali pa mogoče muzikal, fantazijski ali znanstveno-fantastični film? Vsak ima svoj okus in še dobro, da obstaja toliko filmov, da vsakdo zlahka najde svojo poslastico.

FILMSKI ŽANRI

Režiserji filmsko govorico izkoriščajo pri ustvarjanju različnih žanrov. Vsak žanr ima namreč nekatere tipične značilnosti, po katerih ga prepoznamo. Pove nam, kaj lahko v filmu pričakujemo: kakšni bodo zgodba, zaplet in junaki, kako bo film posnet.

🏃 Za akcijske filme so tako značilni krajši, bolj dinamični kadri.
🧟 V dramah ali grozljivkah so kadri običajno daljši.

Žanrov igranega filma je zelo veliko: komedije, drame, kriminalke, grozljivke, glasbeni filmi, znanstvenofantastični, ljubezenski, akcijski, pustolovski in drugi filmi.

Ko gledamo žanrski film, hitro prepoznamo, kam spada.

Poveži filme z njihovo oznako.
znanstvenofantastični
komični animirani
fantazijski
komedija
<< Nazaj
Stran 18
Nagrada oskar (angleško Academy Award, dobesedno »nagrada akademije«) je ime najbolj prestižne filmske nagrade v ZDA, ki jo od leta 1929 podeljuje ameriška Akademija znanosti in umetnosti gibljivih slik. (Na fotografiji prva podelitev oskarjev.)
SPREHOD PO RDEČI PREPROGI 🟥

Pomembni filmi premiere pogosto doživijo na filmskih festivalih.To so več dni trajajoči dogodki, na katerih se vse vrti okoli filmov. Obiskujejo jih filmoljubci, filmski kritiki, filmski ustvarjalci, novinarji in drugi obiskovalci, da bi si ogledali izbor najboljših novih filmov.

Mnogokrat se projekcij udeležijo tudi igralci, ki se pred tem sprehodijo po rdečih preprogah. Pogosto tam prvič vidijo film, v katerem so igrali. Poznaš naslednje tri pomembne svetovne filmske festivale?

Beneški filmski festival poteka v Benetkah, Italija, od leta 1932. Glavna nagrada je zlati lev.

Filmski festival v Cannesu poteka v kraju Cannes, Francija, že od leta 1946. Glavna nagrada je zlata palma.

Berlinale poteka v Berlinu, Nemčija, od leta 1951. Glavna nagrada je zlati medved.

Če imamo najboljše, potem imamo tudi najslabše, ne? 😁 Med najslabše režiserje vseh časov se uvršča hollywoodski režiser, ki je delal tako zanič filme, da so ti dobili kultni status. Biografski film o njem je leta 1994 režiral odličen režiser Tim Burton, napovednik si lahko ogledaš na povezavi.
Oglej si napovednik za film Plan 9 from Outer Space (1957) »najslabšega režiserja vseh časov«.

Če se posnetek ne prikaže samodejno, klikni tukaj.

Kdo je zmagovalec v kategorji najslabši režiser?
Alfred Hitchcock
Edward D. Wood
Peter Jackson

<< Nazaj
Stran 19
Animateka je festival, posvečen animiranim filmom vseh vrst: kratkim, celovečernim, takšnim za otroke in tudi najstnike ter odrasle. Program poteka v Ljubljani, del filmov pa je prikazan tudi na spletu.
SLOVENSKI FILMSKI FESTIVALI

LIFFe je Ljubljanski mednarodni filmski festival, ki že več kot 30 let prinaša velik nabor filmov z vsega sveta. Z raznolikimi filmi, izmed katerih so številni prejeli nagrade na drugih pomembnih mednarodnih festivalih, vedno popestri megleni november.
V sodelovanju s Kinodvorom vsako leto prikažejo tudi pester program za mlade – Kinobalon.

Kino Otok – Isola Cinema je festival, ki vsako leto junija poteka v sončni Izoli, ponuja pa tudi program za mlade gledalce, ki nosi prikupno ime Podmornica.

Festival slovenskega filma vsak oktober zbere slovenske filmske ustvarjalce in njihove najnovejše filme v Portorožu. Številni slovenski filmi tam doživijo premiere, ogledom filmov pa sledijo še pogovori z avtorji.

Kinotrip je mednarodni filmski festival za mlade, ki ga organizirajo mladi. Poteka oktobra in v treh dneh prikaže filme različnih zvrsti, žanrov, vsebin, dolžin in držav sveta, ki se osredotočajo na zgodbe mladih in za njih pomembne tematike.

💡👀 Pa še namig: veliko slovenskih filmov lahko najdeš na Filmoteki, ki deluje v okviru platforme RTV 365. Odlična pa je tudi platforma BSF, kjer so številni slovenski filmi na voljo za (brezplačno) knjižnično izposojo.

Kaj pomeni kratica BSF?
Bunker slovenskih filmov
Bistra slovenska finta
Baza slovenskih filmov
<< Nazaj
Stran 20
F-E-N-O-M-E-N-A-L-N-O, naravnost filmsko je šlo, čestitke! 🙌

NAGRADNO VPRAŠANJE
Na spletu poišči Lino izdelke in napiši, kateri film bi si ogledal/a, v čigavi družbi – in seveda, kateri Lino izdelek bi se odlično ujel s tvojim izborom družbe in filma.
Svoj odgovor pošlji do 5. 5. 2023 na vesela.sola@mladinska-knjiga.si. Če boš med izžrebanimi tremi, ti bo Podravka, naš sponzor teme o filmu, podarila LINO vrečko presenečenja.
:gift:💝

Sicer pa lahko tudi z rešeno učno potjo prideš do lepe knjižne nagrade.:green_book: Seveda pa nam moraš prej zaupati svoje podatke. :smiley:

Ime: *
Priimek: *
E-mail: *
Osnovna šola:
Razred:

* obvezen podatek