Ukrajina

Stran 1


JOŽE PLEČNIK 150

(e-učna pot)
SEPTEMBER 2022

Pridi na sprehod po Plečnikovi Ljubljani (in pokukaj v njegovo hišo in življenje)

Težavnost: od 4. do 6. razreda ali od 7. do 9. razreda OŠ, izberi spodaj!
Predvideni čas reševanja: 15–25 min
Učni cilj: Spoznavamo Plečnikovo Ljubljano in velikega arhitekta, ki je prestolnico naredil prepoznavno, ob 150. obletnici njegovega rojstva
Avtorica učne poti: Sabina Tamše Kozovinc

*Slikovno gradivo v učni poti (kjer ni posebej navedeno): MGML, Shutterstock, Wikipedija. Zgodba o Ukrajini

(e-učna pot)
OKTOBER 2022

Ukrajina je v VOJNI. Kaj sploh vemo o njej?

Težavnost: od 4. do 6. razreda ali od 7. do 9. razreda OŠ, izberi spodaj!
Predvideni čas reševanja: 15–25 min
Učni cilj: Spoznajmo Ukrajino in dogodke, ki so jo zaznamovali.
Avtorica učne poti: Sabina Tamše Kozovinc
Avtor tiskane izdaje v reviji PIL: Aleš Nosan

*Slikovno gradivo v učni poti (kjer ni posebej navedeno): Shutterstock, MKZ, Wikimedia Commons. 
<< Nazaj
Stran 2
Največja žrtev vojne so vedno nedolžni ljudje.
ZGODBA O UKRAJINI

Surovi ruski napad na Ukrajino se je začel 24. februarja 2022 in še vedno traja. To je po drugi svetovni vojni največji oboroženi spopad v Evropi. Za nekatere je bil nepričakovan, za druge pa ne ...

Ukrajina je bila ob začetku vojne na naslovnicah vseh svetovnih medijev. Nasilje vedno pritegne pozornost. Zdaj se zdi, da smo se vsi sprijaznili s tem, da bo vojna še trajala. Ljudje umirajo, otroci so razseljeni in nimajo možnosti normalnega šolanja, družine so razbite. Mi nismo neposredno prizadeti in vojno občutimo drugače, zaradi nje se dražijo živila, skrbi nas ogrevanje pozimi ...

Vojna v Ukrajini je otroke ujela v navzkrižni ogenj nenehnih spopadov. Humanitarno pomoč potrebuje 5,2 milijona otrok, ki trpijo zaradi smrtonosnih posledic krute vojne.:fearful:

Govorili bomo o vojni. Ampak ne samo o vojni, tudi prijetnejše reči bomo spoznali. Recimo :sunflower: in najglobljo postajo podzemne železnice na svetu. Pripravljeni? Gremo. :point_right:

<< Nazaj
Stran 3
Viktor Vasnecov (1881): Bitka med Slovani in SkitiNA VLAKU ZGODOVINE
Oboroženi spopadi in vojne spremljajo človeka že od pradavnine. Vedno povzročijo uničenje in smrti, strah in trpljenje. Tudi zgodovina Ukrajine se začenja z oboroženim spopadom.

I.:railway_car:: V 6. stoletju so na zdajšnje ukrajinsko ozemlje vdrli skandinavski Rusi, ki so se hitro slavizirali in si podredili druge manjše slovanske skupine. Nastala je močna srednjeveška država – Kijevska Rusija.

II.:railway_car: : Ime *Ukrajina* se pojavi že v 11. stoletju. Ampak označuje le določen del ozemlja in minila bodo stoletja, preden začnejo prebivalci sebe imenovati Ukrajinci in svoj jezik ukrajinščina.

III.:railway_car: : V 13. stoletju na ozemlju pustošijo Mongoli. Pozni srednji vek (14.–15. st.) zaznamujeta oblast Litve in premoč Kraljevine Poljske.

IV.:railway_car:: Konec 15. stoletja pride do priseljenskega vala pravoslavnih beguncev. Območje ob rekah Dneper in Don (v današnji Rusiji) poselijo kozaki (beseda v turščini pomeni nomad). (slika Konstantin Makovski (1839–1915): Portret zaporoškega kozaka)

V.:railway_car:: Vagon št. 5 je carski vagon. V novem veku največji del Ukrajine pripade Ruskemu carstvu.

(Več podrobnosti si lahko ogledaš na povezavi Zgodovina Ukrajine.)

Kateri trditvi sta pravilni? Izberi dva pravilna odgovora.
Srednji vek traja približno od leta 500 do 1500: od razkroja rimskega cesarstva do Kolumbovega odkritja Amerike.
V Ukrajini govorijo slovaški jezik.
Nomad označuje pripadnika ljudstva, ki se seli iz kraja v kraj.
Ukrajina je samostojna država že od 11. stoletja.
<< Nazaj
Stran 4
Velika lakota (1932–33), imenovana tudi gladomor ali ukrajinsko holodomor, je strahoten zločin proti človečnosti, ki ga je izvedla sovjetska oblast z vodjo Stalinom. Načrtno so zaplenili vse žito in druga živila ter s tem povzročili, da so milijoni Ukrajincev umrli od lakote. Sovjetska oblast je na Zahod izvozila več kot milijon ton žita, stradajočim ljudem iz Ukrajine pa preprečila odhod iz države. V dveh letih je bilo po zaslugi lakote in Stalinove tajne policije umorjenih od 7 do 10 milijonov ljudi, od tega tretjina otrok.
NA VLAKU ZGODOVINE – 20. STOLETJE
20. stoletje Ukrajincem ni prizaneslo. Pomeni pravo tragedijo ukrajinskega ljudstva, z eno katastrofo za drugo, vse pa so povezane z Rusijo oziroma njeno predhodnico Sovjetsko zvezo. Žal se zgodovina ponavlja – tudi sedanja vojna je sad oblastnikov v Moskvi.

VI.:railway_car:: Edina svetla točka je bila, da je del Ukrajine užival kratko samostojnost po državljanski vojni, ki je sledila ruski revoluciji 1917. To nekateri označujejo tudi kot prvo ukrajinsko osamosvojitev, čeprav so mnenja zgodovinarjev o tem deljena.

VII.:railway_car:: Leta 1922 se je Ukrajina uradno pridružila Sovjetski zvezi kot Ukrajinska sovjetska socialistična republika. Ljudje so pričakovali lepše, boljše življenje in namesto pravičnega sveta doživeli popolno katastrofo.

VII.:railway_car:: Končno se tudi Ukrajini nasmehne sreča. Po razpadu Sovjetske zveze leta 1991 postane Ukrajina samostojna država. Ukrajinski parlament 24. avgusta 1991 sprejme zakon o neodvisnosti Ukrajine.

Iz česa prihaja beseda gladomor oz. holodomor?
Iz ukrajinske besede holod, po naše glad, ki pomeni lakoto, in glagola moriti.
Iz nočne môre.
Iz glagola gladiti in samostalnika morje, označuje pa mirno morje.


<< Nazaj
Stran 5
Hitler in Stalin sta sklenila pakt o nenapadanju med nacistično Nemčijo in komunistično Sovjetsko zvezo leta 1939 v Moskvi. Zgornja karikatura se sprašuje, kako dolgo bo trajal ta sporazum (v prevodu: Le kako dolgo bo trajal medeni mesec?). Objavljena je bila ob sklenitvi pakta leta 1939 v ameriškem časopisu. No, sporazum ni trajal dolgo, le do leta 1941, ko je Nemčija vdrla na ozemlje Sovjetske zveze.
KAJ JE TOTALITARIZEM?

Oglej si razlago besede. Ukrajinci (in drugi narodi v Sovjetski zvezi) so zelo trpeli pod Stalinovo oblastjo. Ampak Stalin ni bil edini diktator, ki se je vzpel na oblast v prvi polovici 20. stoletja.

Po 1. svetovni vojni je v Evropi vladalo pomanjkanje, ljudje so bili razočarani in brez upanja, da bo prihodnost kaj lepša. Takrat so se začenjali pojavljati diktatorski režimi. V Italiji je na oblast prišel Benito Mussolini, v Nemčiji Adolf Hitler, v Sovjetski zvezi pa Stalin. Ta je nasledil Lenina, ruskega revolucionarja in prvega voditelja Sovjetske zveze, ki je umrl leta 1924.

Ime diktatorja iz 20. stoletja prestavi k državi in imenu totalitarnega režima.
Rusija – stalinizem
Nemčija – nacizem
Italija – fašizem
Stalin
Mussolini
Hitler


<< Nazaj
Stran 6
Stalin, strah in trepet sovražnikov in
prijateljev
Ustrahovanje tistih, ki mislijo drugače

Totalitarna oblast za preganjanje svojih sovražnikov uporablja tudi tajno policijo. V Sovjetski zvezi se je imenovala KGB. Ljudje so tudi v zasebnih pogovorih pazili, kaj govorijo. Zato so molčali – če pa so že govorili, so šepetali – iz strahu pred kaznijo, ki te je lahko stala življenja, ali pa zato, ker so po tihem ovajali druge, da bi rešili sebe.

Britanski zgodovinar Orlando Figes je svojo briljantno knjigo o zasebnem življenju v Stalinovi Sovjetski zvezi naslovil Šepetalci.

Skupno vsem diktatorjem in totalitarističnim sistemom je, da želijo odločati o vsem. Življenje posameznikov se mora podrediti oblasti oz. ciljem državnega vodstva, če ne gre drugače, tudi s silo. Če posameznik oblasti nasprotuje, je kaznovan, lahko tudi usmrčen. Zaradi totalne diktature vedno najbolj trpi ljudstvo.

Današnja Putinova Rusija ni prav dosti drugačna od prejšnjih totalitarnih sistemov. Če si tiho, je vse prav. Če nisi ...

Ukrajina je postala samostojna po razpadu Sovjetske zveze. Katerega leta je bilo to?
1945
1991
2001
<< Nazaj
Stran 7
Po drugi svetovni vojni je v družbi ostalo grozljivo zavedanje o vojni in njenih posledicah. Angleški pisatelj George Orwell je zaslovel z romanoma Živalska farma (1945) in 1984 (1949).

Živalska farma je tudi prvi britanski risani film (leta 1954). V angleščini si ga lahko ogledaš tukaj: Animal Farm Animation.
Živalska farma

Orwellova Živalska farma je politična satira, ki je izšla po koncu 2. svetovne vojne. Je kritika Stalinovega totalitarizma, a bo verjetno žal vedno tudi slika človeškega hrepenenja po moči, ki se, ko pride na oblast, sprevrže v izkoriščanje moči zase in izpolnjevanje svojih želja.

Živalska farma s pomočjo življenja na kmetiji prikaže težave totalitarnega sistema. Orwell človeške lastnosti »posodi« živalim in prikaže, kaj se zgodi, ko človek/pujs dobi oblast v svoje roke. Utrujene živali se odločijo, da se ne bodo več pustile izkoriščati, zato prevzamejo oblast in izženejo gospodarja (ljudi). Toda že takoj se vzpostavi novo vodstvo, oblast prevzamejo pametni pujsi in kmalu se zgodba ponovi ... Pravila, zastavljena tako, da bi bile vse živali enakopravne in bi delale v dobro vseh, se spremenijo.
Na koncu ostane le še: »Vse živali so enakopravne, toda nekatere so enakopravnejše od drugih.«

Kateri opisi so v nasprotju s pomenom besede enakopravnost? Izberi DVA odgovora, ki NE ustrezata pomenu enakopravnosti.
Stanje, ko imajo vsi enako ime.
Stanje, ko imajo vsi enake pravice in dolžnosti.
Stanje, v katerem so po vrednosti ljudje enaki drug drugemu, ko ni nihče večvreden.
Stanje, ko imajo vsi enako mnenje in vedno z vsem soglašajo.<< Nazaj
Stran 8
Velika prostranstva Ukrajine so se znašla med kladivom in nakovalom, med Nemci in Rusi. Stepe so bile dobesedno zalite s krvjo.
KAJ PA DRUGA SVETOVNA VOJNA?

Druga svetovna vojna se je začela leta 1939, leta 1941 pa je Nemčija napadla Sovjetsko zvezo, katere del je bila Ukrajina. Ta je bila eden prvih ciljev napadov nacistične Nemčije na Sovjetsko zvezo leta 1941.

Ukrajinci so sprva zaradi silnega Stalinovega terorja Nemce sprejeli kot osvoboditelje. Sovjetska zveza je še vedno trpinčila ukrajinsko prebivalstvo, kar je vključevalo tudi aretacije in usmrtitve.

Toda tudi nacisti so kmalu začeli izvajati nasilje, na katerem je temeljila Hitlerjeva Nemčija. Nemška vojska se je kruto znašala nad prebivalstvom in ogromno ljudi je bilo ubitih. Žrtve med prebivalci so bile v Ukrajini med najvišjimi v Evropi.

Poveži besede z njihovim pomenom. Če si v dvomih, si pomagaj s povezavami pod nalogo.
aretirati
teror
nacizem
prijeti koga in mu odvzeti prostost
fašizem v Nemčiji z značilnim rasnim razlikovanjem in sovraštvom do Judov
nasilje, s katerim se hoče doseči, da se kdo boji

Povezave: aretirati, teror, nacizem.
<< Nazaj
Stran 9
Množični grob v nemškem koncentracijskem taborišču ob koncu 2. svetovne vojneKONCENTRACIJSKO TABORIŠČE je bilo posebna oblika taborišča – skupka stavb, namenjenega prisilnemu bivanju večjega števila ljudi. Zapornike so silili delati, jih mučili in stradali. Koncentracijsko taborišče Auschwitz (Oświęcim na Poljskem) je bilo tudi taborišče za iztrebljanje, kjer so ljudi množično pobijali v plinskih celicah.

DRUGA SVETOVNA VOJNA: KO TOTALITARIZEM PREGANJA VSAKO DRUGAČNOST

Leta 1939 je Nemčija napadla Poljsko, zato so Francozi in Britanci Nemčiji napovedali vojno. Do konca vojne leta 1945 je ta zajela skoraj ves svet.

Strani, ki sta se borili, imenujemo sile osi (Nemčija, Italija in Japonska) in zavezniki (Združene države Amerike, Sovjetska zveza, Velika Britanija in Francija). V tej vojni je umrlo več ljudi kot v katerikoli vojni prej (med 40 in 50 milijoni), med njimi zelo veliko civilistov (ljudi, ki niso vojaki in se ne borijo v vojni).

Nacisti so bili prepričani o večvrednosti nemškega naroda. Drugi narodi so se jim zdeli manjvredni, zlasti Slovani in Romi. Pa tudi ljudje, ki so bili duševno prizadeti, slepi ali gluhi. Predvsem pa so sovražili judovsko raso.

Več kot šest milijonov je bilo žrtev holokavsta, načrtovanega množičnega uničevanja Judov. Judje v Ukrajini so se pred Nemci skrivali v ukrajinskih samostanih.

Med žrtvami holokavsta je bila tudi judovska deklica, ki se je v Amsterdamu z družino skrila pred preganjanjem nacistov in skrita na podstrehi pisala dnevnik.

Kako se imenuje ta deklica?
Jadranka Krt
Greta Thunberg
Anne Frank


<< Nazaj
Stran 10
Muzej Černobil je posvečen nesreči leta 1986 in njenim posledicam.Pripjat je danes največje mesto duhov. Števci, ki merijo stopnjo radioaktivnosti, še vedno piskajo kot nori, čeprav je od nesreče minilo 36 let.
NAJHUJŠA JEDRSKA NESREČA V ZGODOVINI: ČERNOBIL 1986

V noči na 26. april 1986 je razneslo reaktor številka 4 v jedrski elektrarni v ukrajinskem Černobilu, ki je bil takrat del Sovjetske zveze (SZ). Od takrat naprej vsi vemo za Černobil – in da so lahko jedrske elektrarne zelo nevarne.

Radioaktivni delci so prepotovali skoraj ves svet, ogromna območja Ukrajine, Belorusije in Rusije so bila kontaminirana. Približno 300.000 ljudi so zaradi nesreče evakuirali.

Potek dogajanja je odlično predstavljen v vrhunski filmski seriji Černobil. Napovednik si lahko ogledaš na tej povezavi (žal samo v angleškem jeziku).

Ravnanje sovjetskih oblasti ob jedrski nesreči kaže, kako malo je bil vreden človek. Ob eksploziji reaktorja je oblast šele dan po nesreči (veliko prepozno!) evakuirala bližnje mesto Pripjat. Številni prebivalci so umrli zaradi sevanja.
Na prizorišče eksplozije so pripeljali ljudi v povsem neprimerni opremi. Ljudje, ki so bili izpostavljen preveliki dozi radioaktivnosti, ko so poskušali pomagati ob nesreči, so umirali grozljive smrti.

Oblast je eksplozijo skrivala pred svetom. Medtem je radioaktivni oblak potoval po Evropi. Šele ko so v švedski jedrski elektrarni pričeli piskati alarmi, so oblasti priznale dogodek.

Po eksploziji je grozila še večja katastrofa. Če trem pogumnim možem ne bi uspelo v radioaktivni vodi, po kateri so brodili do kolen, v nepreglednem prepletu različnih cevi odpreti ventila, da je voda lahko odtekla v zemljo, bi eksplozija (200-krat močnejša od Hirošime) s sevanjem uničila velik del Evrope!

Radioaktivno sevanje namreč že v majhnih količinah povzroča raka. Kako uničujuče je, je bilo jasno že prej, ko so Američani prvič uporabili jedrsko orožje v vojaškem spopadu in leta 1945 odvrgli atomsko bombo na Hirošimo in Nagasaki. Zaradi eksplozije je takoj umrlo 100.000 ljudi, zaradi ognja potem še več deset tisoč. Tisti, ki so bili bolj oddaljeni in so preživeli, so umirali kasneje zaradi izpostavljenosti radioaktivnemu sevanju.

Spodaj so znaki za nevarnost. Poveži tako, da povlečeš pomen znaka pod znak.
visoka napetost
vnetljivo
radioaktivno


<< Nazaj
Stran 11
Ukrajina je največja država v Evropi, če mednje ne štejemo Rusije, ki je samo s svojim manjšim delom evropska država.
Zdaj pa zgodovino ob stran! Ukrajina, pokažeš, prosim, osebno izkaznico?

OSEBNA IZKAZNICA: UKRAJINA

Uradno ime: Україна (Ukrajina)

Vodja države: predsednik Volodimir Zelenski

Glavno mesto: Kijev

Prebivalstvo (2022): dobrih 40 milijonov

Velikost: okoli 600.000 km2

Meje: na severu meji na Belorusijo; na vzhodu in severovzhodu na Rusijo; na jugu na Romunijo in Moldavijo; na zahodu na Poljsko, Slovaško in Madžarsko; ima obalo vzdolž Azovskega (celinskega) in Črnega morja.

:exclamation: Ukrajina je največja evropska država, ki v celoti leži v Evropi – če mednje ne štejemo Rusije, ki je samo s svojim manjšim delom evropska država.

Kateri od naštetih mest nista v Ukrajini? Izberi dve mesti.

<< Nazaj
Stran 12
Ukrajinska zastava nad glavnim mestom Kijev

Večina držav poskuša v svoje zastave vnesti zanje značilno simboliko. Zastavi Ukrajine z rumeno (polja žita) in modro (neskončno nebo) barvo je to dobro uspelo.
Naj – beseda, ki v marsičem oblikuje značaj Ukrajine

Toda Ukrajino lahko spoznavamo tudi drugače. Po prijetnejših stvareh, značilnih za to deželo.

Ukrajina je največja pridelovalka pšenice v Evropi. Njene stepe so idealne za rast žit in podobnih poljščin, ki pomenijo osnovo prehrane. Zato jo imenujejo tudi zrno Evrope ali žitnica Evrope.

V proizvodnji sončničnih semen prekaša tudi Rusijo in je v tej panogi na prvem mestu. Skupna velikost ukrajinskih kmetijskih zemljišč, na katerih pridelujejo sončnice, bi verjetno lahko pokrila celotno ozemlje Slovenije.

Rastlino prestavi k njenemu opisu.
pšenica
sončnice
Ime so dobile, ker sledijo soncu in se njihovi cvetovi obračajo od vzhoda proti zahodu. Iz njihovih cvetov se pridobiva rumeno barvilo, iz semen cvetov pa se izdeluje olje za kuho.
Je zelo pomembno žito in glavni vir hranilnih snovi za ljudi. Posajena je na največ svetovnih kmetijskih površinah.

<< Nazaj
Stran 13
Razglednica Lvova (1896). Lvov je kulturni center Ukrajine, znan tudi po največjem številu kavarn na prebivalca.Dunajske kavarne, v kateri je Kulczyski pražil kavo, ni več. V Lvovu pa zdaj obstaja njena sodobna različica z imenom Pod modro steklenico.
Naj – beseda, ki v marsičem oblikuje značaj Ukrajine

Mesto Lvov v zahodnem delu države ima največ kavarn na prebivalca. Prve kavarne so se sicer pojavile na Dunaju, ko so po koncu turškega obleganja v turškem taboru našli nekaj novega – kavo. Pravijo, da je prvo kavo v kavarni skuhal Jurij Kulczyski – seveda Ukrajinec.

Dunajčani se menda ne strinjajo, ampak zgodbe govorijo, da je Kulczyski, kozak s hecnimi brki, prej bil v turškem ujetništvu, kjer je odkril kavo in kavarne. Med turškim obleganjem Dunaja naj bi pripomogel k zmagi vojsk, ki so oblegano mesto rešile pred Turki (leta 1683). Ko so delili plen, naj bi za nagrado želel le skrivnostne vreče s čudnim »kameljim fižolom«.

Turški vpadi so bili v Evropi pogosti in okrutni. Tudi v našem ljudskem izročilu se je ohranilo veliko zgodb o junakih, ki so se srečali s Turki in jih premagali. Med bolj znanimi je tisti iz pripovedke Frana Levstika. Poslušaš jo lahko tu. :ear:

Kako je ime Levstikovemu junaku?
Martin Krpan.
Martin Klepec.
Kekec.
Martin Kačur.

<< Nazaj
Stran 14
Pomembno vlogo pri vzpostavitvi sodobnega knjižnega jezika je imel tudi največji ukrajinski pesnik in simbol
upora iz 19. stoletja, Taras Ševčenko. (Na sliki nosi kučmo.)

Lvov je bil pomembno središče za razvoj ukrajinskega knjižnega jezika

Od 14. do 18. stoletja so na območju Ukrajine uporabljali staro ukrajinščino. Sodobni ukrajinski jezik se je oblikoval konec 18. stoletja. Proti koncu 19. stoletja je ruska vlada prepovedala uporabo rodnega jezika v šoli in cerkvi. Takrat je Lvov postal središče kulturnega delovanja in ukrajinskega knjižnega tiska (Lvov je bil središče staroavstrijske dežele Galicije, vzhodni predeli so bili pod rusko oblastjo).
:books: Leta 1894 je bilo recimo v Lvovu izdanih 136 knjig, v osrednji in vzhodni Ukrajini pa le 30.

Ukrajinsko abecedo sestavlja 33 črk. Mi slovenščino pišemo v latinici, Ukrajinci pa za zapis uporabljajo cirilico. Obe pisavi sta črkovni in sta se razvili iz grške pisave. (Tudi recimo arabska in hebrejska pisava sta črkovni pisavi, medtem ko so kitajske pismenke primer besedne pisave, tako da se je treba naučiti zelo veliko znakov, t. i. pismenk).

Oglej si povezavo o črkovnih pisavah in odgovori na vprašanje. Tu pa lahko poslušaš ukrajinsko abecedo v pesmici.

Kateri jeziki za zapis uporabljajo cirilico? Izberi TRI odgovore.
Angleščina.
Francoščina.
Ukrajinščina.
Nemščina.
Srbščina.
Ruščina.

<< Nazaj
Stran 15
Višivanko – narodno nošo – nosijo tako dekleta kot fantje. To je preprosta bela platnena srajca in prav v tem je njena največja lepota. Edini okrasek na njej je rdeče-črno vezenje, včasih kombinirano z rumeno, modro in zeleno barvo.


Naj – beseda, ki v marsičem oblikuje značaj Ukrajine

Ukrajinsko ljudsko glasbilo velja za najdaljše svetovno glasbilo. Rečejo mu trembita in je videti kot dolg lesen rog.

:hearts: Leta 1934 se je ukrajinski jezik na lingvističnem tekmovanju v Parizu, kjer so glasovali o najbolj spevnih in melodičnih jezikih, uvrstil na tretje mesto. Če se kdaj pogovarjaš z Ukrajinci, verjetno uživaš ob poslušanju njihove govorice. :musical_note:

Ukrajina se je odlično odrezala tudi na letošnji Evroviziji – zmagala je! Oglej si videospot pesmi Stefania zmagovalne zasedbe Kalush Orchestra, ki vsebuje tudi prizore nedavnega vojnega opustošenja in spopadov v Ukrajini.

(Če se posnetek ne prikaže samodejno, klikni tukaj.

Koliko zmag ima Ukrajina na evrovizijskem tekmovanju? Če znaš malce angleško, lahko pokukaš na to stran in poiščeš razdelek Victories na levi.:stuck_out_tongue_winking_eye:

Ukrajina je na evrovizijskem tekmovanju zmagala
desetkrat.
enkrat.
dvakrat.
trikrat.
<< Nazaj
Stran 16
Prizor pokola prebivalstva na stopnicah v Odesi, ki ga zagreši carska vojska, je eden bolj znamenitih prizorov v filmski zgodovini. V njem zaradi krutosti vojakov umre tudi mati, ki v vozičku potiska svojega otroka. Voziček z otrokom se nenadzorovano spušča po stopnicah navzdol ...
Zanimivo je, da so gradbeni material za stopnišče pripeljali iz takrat avstro-ogrskega Trsta.
Naj – beseda, ki v marsičem oblikuje značaj Ukrajine

Metro: postaja Arsenalna v Kijevu je najgloblja postaja podzemne železnice na svetu. Odprli so jo leta 1960. Do nje se potniki spustijo z več tekočimi stopnicami kar 105,5 metra globoko. Vožnja s tekočimi stopnicami lahko traja tudi do pet minut, zato kakšni domačini kar tečejo po vrtoglavo dolgih stopnicah. Vhod v postajo je na vrhu strme doline ob reki Dneper.

Dneper je najpomembnejša ukrajinska reka, ki teče skozi celotno državo in se izliva v Črno morje. Ob Črnem morju je tudi najpomembnejše ukrajinsko pristaniško mesto – Odesa.

Potemkinove stopnice v mestu Odesa so verjetno največja znamenitost države. Zaradi optične prevare se zdijo veliko daljše. Na njihovem vznožju pri pogledu navzgor vidiš samo stopnice, na vrhu stopnišča ob pogledu navzdol pa samo obzorje, ker so stopnice zaradi vmesnih ravnin nevidne. Ime so dobile po slavnem nemem črno-belem filmu Oklepnica Potemkin (prevajan tudi kot tudi Križarka Potemkin) iz leta 1925, posnetem po resničnih dogodkih. Prikazuje upor na bojni ladji ruske mornarice med revolucijo leta 1905, ki je izbruhnil, ker so lačni posadki dali jesti pokvarjeno meso.

Pomagaj si s povezavo in ugotovi, kako dolga je reka Dneper.
Približno 1000 km.
Približno 2200 km.
Približno 10.000 km.


<< Nazaj
Stran 17
Letalo je bilo dolgo 84 metrov, razpon kril je bil rekordnih 88,4. Prazno je tehtalo 285 ton, skupaj z gorivom in tovorom pa naj bi bila vzletna teža lahko celo 640 ton.
Naj – beseda, ki v marsičem oblikuje značaj Ukrajine

Ukrajinci pa so imeli tudi največje letalo v zgodovini. Antonov An-225 je bil narejen v Kijevu še v času Sovjetske zveze za prevoz ruskih vesoljskih plovil. Največjo kadarkoli prevoženo težo 254 ton je po naključju prepeljal na zelo nesrečen slaven datum – 11. septembra 2001.

Antonov žal ne obstaja več. Med sedanjo vojno so ga uničili Rusi na letališču v bližini Kijeva.

Letalo kot prevozno sredstvo je bilo sicer izumljeno šele na začetku 20. stoletja. Veliko poskusov je bilo že pred tem, razni izumitelji so vedeli, da morajo pri letu oponašati obliko kril. V nadaljnjih več kot sto letih pa se nam zdi potovanje z letalom nekaj povsem običajnega.

Pomagaj si s povezavo in ugotovi, kdo sta bila izumitelja letala.
Picek in Pacek
Brat in sestra Da Vinci
Brata Wright


<< Nazaj
Stran 18
Število ukrajinskih beguncev v Evropi beleži UNHCR – Urad Visokega komisariata Združenih narodov za begunce. Na povezavi desno zgoraj lahko vidiš, koliko je trenutno število (4. 10. 2022 je to že slabih 8 milijonov).
Rusko-ukrajinska vojna 2022

Tako je, vrnili smo se nazaj k vojni. Med Stalinom in sedanjim ruskim predsednikom Putinom pravzaprav ni velike razlike. Le da Putin uporablja orožje, neposreden napad, da bi osvojil čim več ukrajinskega ozemlja. Pri tem grozi tudi z jedrskim orožjem: »Zagotovo bomo uporabili vsa sredstva, ki so nam na voljo, da zavarujemo Rusijo in ruski narod. To ni blef.«

Ukrajina jedrskega orožja nima več. Velikansko količino jedrskega orožja, ki se je ob ukrajinski osamosvojitvi znašla na njihovem ozemlju, je država preprosto izročila Rusiji. Ni želela imeti opravka z njim.

Najbolj tragično pri vseh vojnah je število prizadetih civilistov in posledično begunci. Uničenje v državi je veliko in kar nekaj ukrajinskih mest na vzhodu je porušenih skoraj do tal. Tudi ruska stran ima velike izgube. Čeprav gre za vojsko, ki je izvedla agresijo, so mnogi od teh vojakov mobilizirani (prisilno vpoklicani) v vojsko in bi bili verjetno raje kje drugje kot na bojiščih.

Putin pravi, da je Rusija ogrožena. Zato je tudi napadel Ukrajino, čeprav ta Rusije ni v resnici ogrožala. Zdaj je predsednik Rusije razglasil priključitev ukrajinskih pokrajin k Rusiji. V teh pokrajinah je potekal referendum. Ljudje so izglasovali, da se želijo priključiti k Rusiji.

Ukrajina trdi, da referendum ni veljaven, saj so kršili mednarodna pravila, ljudjem so grozili in jih prisilili glasovati za priključitev k Rusiji. Tudi večina drugih držav se ne strinja z rusko priključitvijo ukrajinskega ozemlja, zato te priključitve ne bodo priznale.

Oglej si novico, ki podrobneje opiše, kaj se je dogajalo.

Besede prestavi k njihovim razlagam. Če si v dvomih, si pomagaj s povezavami pod nalogo.
referendum
priključitev
begunec
glasovanje prebivalcev za ali proti kakšnemu zakonu
kdor zbeži pred nevarnostjo
povezovanje ozemlja z drugo državo
<< Nazaj
Stran 19
V tem predoru naj bi se izpolnile naše ljubezenske želje. Ampak le, če tja pridemo v paru. No, ja …
Za konec pa ljubezen

Tisto, kar si vsi želimo, je konec vojne v Ukrajini. Če bi ljudje več ljubili in manj sovražili, bi bil svet lepši ...

In v Ukrajini imajo nekaj, kar se imenuje predor ljubezni. Je v mestu Kleven na severozahodu Ukrajine in velja za najbolj najbolj romantičen kraj.

Po njem so pred vojno občasno še vozili vlaki. Tako poseben je zato, ker je narava progo obrasla v zelenem loku, ki jo obdaja z vseh strani. V tem zelenem tunelu naj bi se nam izpolnile številne ljubezenske želje. Mi vemo, kakšna bi ta želja bila. Le da ne bi veljala za eno samo izvoljenko ali izvoljenca, ampak za vse ljudi ...

Katera beseda je vsiljivec?
vojna
ljubezen
mir

<< Nazaj
Stran 20
Bravo, zelo uspešna je bila tvoja pot do cilja!

V žrebu lahko dobiš kakšno lepo knjižno nagrado. Saj veš, :books: so zakladnica znanja. Seveda pa nam moraš prej zaupati svoje podatke. :smiley:

Ime: *
Priimek: *
E-mail: *
Osnovna šola:
Razred:

* obvezen podatek